ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Αφορμή της ανακοίνωσης της διοίκησης με τις «7 αλήθειες» για το ζήτημα αποτέλεσαν οι κατηγορίες των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής Γ. Σγουρού και Γ. Ιωακειμίδη περί ανυπεράσπιστης πόλης και ανυπαρξίας βασικών σχετικών έργων.
Ειδικότερα, οι 7 αλήθειες για τη θωράκιση της Αττικής είναι οι εξής:
1. Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτέλεσε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας από το 2019.
2. Από το 2020 έως το 2023 έχουν αναπτυχθεί πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 728.612.696 ευρώ, οι οποίες είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης είτε είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό με άμεσο προγραμματισμό υλοποίησης. Αφορούν σε καθαρισμό φρεατίων (6.764.245 ευρώ) και ρεμάτων (47.239.944 ευρώ), με διευθέτηση και οριοθέτησή τους (134.448.968 ευρώ), άρση καταπτώσεων και αντιστήριξη πρανών (22.701.590 ευρώ) καθώς και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (517.457.949 ευρώ.).
3. Δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης για τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ συνεχίστηκαν και πολλά που είχαν σταματήσει να εκτελούνται για διάφορους λόγους.
4. Το διάστημα 2020-2023 ολοκληρώθηκαν 39 έργα ενώ ισάριθμα είναι σε εξέλιξη και ακόμη 130 μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα εφόσον διαθέτουν ώριμες μελέτες.
Όσον αφορά τα έργα διευθέτησης και οριοθέτησης ρεμάτων, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή εκτελούνται 18 έργα και μπορούν να δημοπρατηθούν εφόσον έχουν ωριμάσει το επόμενο διάστημα άλλα 19.
5. Για πρώτη φορά γίνεται με οργανωμένο τρόπο και με αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων ενώ μόνο στην Αττική λειτουργεί Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, όπου καταγράφεται καθημερινά και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας κάθε δράση σε αυτόν τον τομέα.
6. Χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια έχει καταρτίσει -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- ένα ολοκληρωμένο master plan για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πλημμυρικού κινδύνου, πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, με έργα κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία.
7. Ο σωστός σχεδιασμός προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Με σχέδιο -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ- το οποίο είναι στο στάδιο της προετοιμασίας για την ενημέρωση και την πιστοποιημένη εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών στα ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Διαβάστε επίσης:
Σωκράτης Κόκκαλης: Εκ νέου πρόεδρος ΔΣ της Intralot
Φον ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει €2,25 δισ. από την ΕΕ
Σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα – Οι προτεραιότητες που τέθηκαν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος
- Μια απεργία έφαγε την ταραμοσαλάτα από τα ράφια στη Βρετανία και προκάλεσε σάλο στα social media
- Cenergy Holdings: Εξαιρετικά θετικές οι αντιδράσεις των αναλυτών στα ισχυρά αποτελέσματα του εννεαμήνου