Νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η οποία δε θα συνδέει την υποχρεωτικότητα με τις απολύσεις, έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των δημόσιων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και η υποχρεωτικότητα που ανακοινώθηκε είναι ένα ειδικό πλαίσιο. Θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα που δε θα συνδέει την υποχρεωτικότητα σε καμία περίπτωση με απολύσεις».

Συμπλήρωσε δε ότι τα ζητήματα που αφορούν στις αναστολές εργασίας στις δημόσιες δομές, θα εξειδικευτούν εν ευθέτω χρόνο, ενώ σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικές, ο μη εμβολιασμός σημαίνει απόχή από την εργασία άνευ αποδοχών.

Τοπικά lockdown

Σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικών lockdown μόνο για ανεμβολίαστους που προανήγγειλε μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε ότι «όπου χρειάζεται θα παρεμβαίνουμε. Πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάει σε οριζόντιο lockdwon, αφού υπάρχει η ασπίδα του εμβολίου».

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι σε τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους θεσμούς, έγινε δεκτή η πρόταση του για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «γενναίο σύστημα ρύθμισης για τους κορωνόπληκτους», οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές σε λίγη ώρα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός»

«Δεν  υπάρχει κανένα θέμα να συζητηθεί. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να έχει πολλά εσωκομματικά προβλήματα, για να ασχολείται με ένα ξαναζεσταμένο θέμα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφορικά με τα όσα είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού και το ακίνητο στο Παρίσι.

«Ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα να συζητηθεί.

Η κ. Πελώνη ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενη στην έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Κομισιόν -είναι ένα από τα πρώτα δώδεκα που εγκρίθηκαν από το Ecofin.

«Στόχος τώρα είναι η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους 7,5 δισ. ευρώ.

Επιδημιολογική κατάσταση

Αναφερόμενη στην πανδημία, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων.

Επανέλαβε ότι είναι χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να πειστούν όσοι πολίτες διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί -5.330.000 έστω με μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών» είπε.

Εμβολιασμός εφήβων

Στο μεταξύ, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών. Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006). Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15.

Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Η κ. Πελώνη επίσης είπε: «Παράλληλα, με την εκστρατεία πειθούς και ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής  η κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτικότητα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία της υγείας των ευάλωτων συμπολιτών μας: στις ιδιωτικές και δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑμεΑ, και στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, διαγνωστικά Κέντρα, Κέντρα Αποκατάστασης, Κλινικές, Νοσοκομεία, δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης, η κυβέρνηση φροντίζει να δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί.

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες».

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης: Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα εμβολιαστούν