ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις αντοχές της Αθήνας συνεχίζει να δοκιμάζει η Άγκυρα εκδίδοντας χθες νέα Navtex, με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, του Άη Στρατή και της Σαμοθράκης. Παράλληλα το Oruc Reis συνεχίζει την προκλητική πορεία του κοντά στο Καστελλόριζο σπάζοντας το όριο των 12 ναυτικών μιλίων.
Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, η Αθήνα με υπομονή και ψυχραιμία ξεδιπλώνει την διπλωματική αντεπίθεσή της. Συγκεκριμένα χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, στην Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας από Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία να προχωρήσουν σε εμπάργκο στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, η οποία με τις ενέργειές της στρέφεται διαρκώς εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο Νίκος Δένδιας ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Παράλληλα, με επιστολή του στον επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας υπογραμμίζοντας στην επιστολή ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.
Η Γερμανία έχει πολύ στενή συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτή την στιγμή το πιο σημαντικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 γερμανικής σχεδίασης.
Συνολικά η Γερμανία προμηθεύει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με πυραυλικά συστήματα, τόσο για την αεροπορία όσο και για το ναυτικό αλλά και πάσης φύσης ανταλλακτικά. Το 2019 οι εξαγωγές εξοπλισμών από την Γερμανία προς την Τουρκία ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ.
Εξίσου ισχυρές και με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα είναι οι σχέσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας με την Τουρκία.
Εξάλλου χθες σημειώθηκε και μια σημαντική εξέλιξη σε ένα παράλληλο διπλωματικό μέτωπο της Ελλάδας.
Κατά την συνάντηση χθες του Νίκου Δένδια με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, συμφωνήθηκε ότι Ελλάδα και Αλβανία θα προσφύγουν στην Χάγη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, μια συμφωνία που έκλεισε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο γεύμα που είχε παραθέσει ο πρωθυπουργός στον Έντι Ράμα πριν από περίπου έναν μήνα.
«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» δήλωσε χθες από τα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών.
Πριν φτάσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα συνυποσχετικό, βάσει του οποίου θα γίνει η προσφυγή.
Η απόφαση για την προσφυγή στην Χάγη αφενός καταδεικνύει την προσήλωση της Ελλάδας στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, εν αντιθέσει με την Τουρκία που επιλέγει τον επικίνδυνο δρόμο των προκλήσεων, αφετέρου μπορεί να αποτελέσει και το μοντέλο για μια μελλοντική συμφωνία με την Τουρκία, αν ποτέ υπάρξει σχετική συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, πολλές φορές έχει διαμηνύσει στην τουρκική πως εάν ο διάλογος δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα, τότε υπάρχει η επιλογή της Χάγης.
«Ας συναντηθούμε, λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο έθεσε τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας κι επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- OceanPal (Σεμίραμις Παληού): Αύξηση εσόδων και ζημιών
- Ίδρυμα Λασκαρίδη: Προκήρυξη δύο υποτροφιών για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
- Alpha bank: Αγορά ιδίων Μετοχών συνολικού κόστους 2.649.972,32 ευρώ
- Σπίτια για 50.000 δικαιούχους: Ποιοι θα πάρουν φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις – Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά στο Mononews