Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Eurokinissi)
Για παζάρι με την Ελλάδα και την Ιταλία, με αντάλλαγμα παροχή διευκολύνσεων στο θέμα του προσφυγικού καταγγέλλουν την Αγνεκλα Μέρκελ στελέχη του CSU, αδελφού κόμματος του CDU της γερμανίδας καγκελαρίου. Στη Γερμανία έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το θέμα με τους συντηρητικούς να αντιδρούν επικαλούμενοι κινδύνους επιβάρυνσης των γερμανών φορολογουμένων.
Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κατηγορούν την Μέρκελ ότι θέλει να κλείσει μια «βρώμικη συμφωνία» με την Ελλάδα, που έχει ανάγκη μια ελάφρυνση στο χρέος της, και την Ιταλία που χρειάζεται χρήματα για να στηρίξει τις τράπεζές της, στη διάρκεια της έκταλτης συνόδου κορυφής που συγκάλεσε η Κομισιόν για την Κυριακή 24 Ιουνίου.
«Ανησυχούμε που η Άνγκελα Μέρκελ τριγυρνά τώρα με ένα βιβλιάριο επιταγών στην Ευρώπη. Χρειάζεται την Ελλάδα και την Ιταλία, για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Οι Ιταλοί χρειάζονται χρήματα για τις τράπεζές τους και οι Έλληνες ελάφρυνση του χρέους, αλλά για το κόμμα μας είναι σαφές: Δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων. Δεν είναι ορθό να αναμειγνύονται ανόμοια πράγματα» δήλωσε μέλος του προεδρείου του CSU στο «Δίκτυο συντακτών (εφημερίδων) της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).
Πράσινοι: Παρά τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία κέρδισε
Από την άλλη, οι Γερμανοί Πράσινοι, επικαλούμενοι απάντηση της καγκελαρίας σε ερώτημά τους εκφράζουν την άποψη ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας και έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση, τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία εισέρρευσαν στην Bundesbank και μεταφέρoνται στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από το 2010.
Μέχρι το 2017 εισέρρευσαν συνολικά κέρδη 3,4 δισ. ευρώ από τις αγορές SMP στην Bundesbank, αναφέρεται στην απάντηση. Δεδομένου ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη κατεβλήθησαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS) και την Ελλάδα, παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας KfW.
Ο πράσινος εμπειρογνώμονας για θέματα προϋπολογισμού Ζβεν-Κρίστιαν Κίντλερ ζήτησε «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεδομένων των κερδών αυτών. Σε αντίθεση με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία κέρδισε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξυγιαίνει τον γερμανικό προϋπολογισμό κυβέρνηση με ελληνικά κέρδη από τόκους» ανέφερε.
Συνεδριάζει το Βίζεγκραντ
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ηγέτες της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν το μεταναστευτικό.
Η συνάντησή τους πραγματοποιείται πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής. «Η τρέχουσα αντιπαράθεση (μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών) στη Γερμανία οδήγησε σε προτάσεις να κλείσει η χώρα τα σύνορά της και να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς» τόνισε χθες ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, ο στην εφημερίδα Hospodarske.
Ο Μπάμπις κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να συμμορφωθούν με τις τέσσερις ελευθερίες που διασφαλίζει η Ένωση, την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών, ενώ τάχθηκε υπέρ της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Ο 63χρονος Τσέχος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ενώ πρότεινε τη δημιουργία κέντρων καταγραφής των αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ