Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Παύλος Μαρινάκης: Το στεγαστικό θα επιλυθεί με δύο τύπους παρεμβάσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Στις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ειδικότερα δε για το στεγαστικό, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για δύο ειδών παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το στεγαστικο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών και δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός δεν το αντιμετώπισε σκέτα επιδοματικά».

Εξήγησε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης μπορούν να χωριστούν σε δύο σκέλη:

Το ένα είναι η άμεση στήριξη στους πολίτες, τα νοικοκυριά, τους φοιτητές όπως η αύξηση τους επιδόματος για τους φοιτητές, οι παρεμβάσεις στο επίδομα στέγασης, τέκνου και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών για το μεγάλο ζήτημα της στέγης.

Σχετικά με το αν μπορούν να ελεγχθούν οι τιμές των ενοικίων στα σπίτια (πχ σε ένα σπίτι 70-80τμ μπορεί να βλέπουμε 800 – 1000 ευρώ ενοίκιο), δήλωσε πως «αυτό μπορεί να περιοριστεί» με 2 τρόπους. «Ο ένας τρόπος είναι να στηρίζεις όσο μπορείς παραπάνω αναδιαμορφώνοντας τις επιδοματική σου πολιτική, παίρνοντας δηλαδή χρήματα από το επίδομα ανεργίας με τον τρόπο που θα εξιδανικευτεί από τα συναρμόδια υπουργεία».

Το δεύτερο σκέλος όπως εξήγησε δεν ξεκινάει στην πέμπτη προς έκτη χρονιά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά απλά εντείνεται τώρα περισσότερο και έχει να κάνει με μία σειρά από παρεμβάσεις όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» 1 – 2, το πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κλειστών σπιτιών, «τα οποία θέλουμε να πέσουν στην αγορά με μηδενικό επιτόκιο».

Τα κλειστά σπίτια θα ανοίξουν με κίνητρα από το κράτος

Ο ίδιος , μιλώντας στον ΣΚΑΙ , ανέφερε πως τα κλειστά σπίτια – τα οποία όπως είπε είναι πάρα πολλά, «υπάρχει μια ανάλυση που μιλάει και για 500.000 κλειστά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα», ανοίγουν με κίνητρα από το κράτος όπως το μηδενικό φόρο για 3 χρόνια για να ανοίξει κάποιος ένα σπίτι, σημειώνοντας πως μόνο τώρα έχουμε 12 νέες μειώσεις φόρων, «αυτές που ανακοινώθηκαν χθες σε συνέχεια των προηγούμενων 50 της προηγούμενης τετραετίας και άλλων 10 στον πρώτο χρόνο.. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακοινώσει πλέον κατάργηση ή μείωση πλέον σε 70 φόρους». Πρόσθεσε ότι «μετατρέπεις τη βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση και επίσης έχεις φοροαπαλλαγή για 3 χρόνια ενώ έκανε λόγο και για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη λογική της αντιπαροχής.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα ήταν μία χώρα χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα ήταν μία χώρα που για να καταλάβει ο κόσμος μας ακούει το 70% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είχε φτάσει να παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ. Τώρα αυτό ευτυχώς έχει πέσει στο 54%» και πρόσθεσε:

«Από το χρεοκοπημένη μέχρι σήμερα, είμαστε η χώρα που έχει το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας. Αυτές οι 500.000 θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, όχι αυτούς που θέλουμε, αλλά καλύτερους μισθούς, φέρνουν χρήματα, φέρνουν χρήματα στο κράτος για να μπορούμε να συζητάμε και για κάποια επιδόματα στοχευμένα, όπως είναι τα επιδόματα για τη στέγη».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Οι μειώσεις των επιτοκίων στηρίζουν τη στεγαστική αγορά – Δάνεια ύψους €71 δισ. τον Ιούλιο

Επίδομα Παιδιού: Κλείνει την προσεχή Τετάρτη η πλατοφόρμα – Πότε θα δεχθεί νέες αιτήσεις

Πολωνία: Εξουδετέρωσε ομάδα σαμποτάζ που συνδέεται με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία