ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για καλό κλίμα και εμπέδωση της σταθερής στρατηγικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο προφανώς αναγνωρίζεται συνολικά, είναι η πρόοδος της Ελλάδας και σίγουρα στους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία και αυτή τη σχέση.
Με αφορμή και την πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού και δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για επάνοδο στην εποχή των «λεφτόδενδρων» σχετικά με την τροπολογία, που κατετέθη για υπαγωγή των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:
Δημοσιογράφος: Θέλουμε λίγο να μας τα μαρτυρήσετε όλα όσα έγιναν στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα, γιατί θέλουμε να μπούμε λίγο στην κατάσταση. Είναι ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα του Προέδρου Τραμπ. Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα είναι στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τιμητικό μου ακούγεται αυτό. Τι ειπώθηκε, που βρισκόμαστε;
Π. Μαρινάκης: Ήταν ένα σημαντικό πρώτο τηλεφώνημα μετά την επανεκλογή του Προέδρου Τραμπ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήτανε σε πάρα πολύ θετικό κλίμα, προφανώς ο βασικός λόγος ήταν να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον Ντ. Τραμπ. Η επικοινωνία προφανώς είναι ιδιωτική, οπότε μένουμε σε αυτά τα οποία έχουν δοθεί, δηλαδή ότι αποτυπώθηκε το καλό κλίμα και η σταθερά στρατηγική σχέση, βαθιά στρατηγική σχέση, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Δεν είχαμε καμία φοβία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, για αυτό και δεν είχαμε πάρει καμία θέση. Προκύπτει η στενή σχέση της Ελλάδας και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε όλες τις αντίστοιχες θητείες Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσεκλήθη και από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου να μιλήσει και χειροκροτήθηκε και από τα δύο κόμματα και υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις και με το κόμμα του κ. Τραμπ, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Αυτό το οποίο προφανώς αναγνωρίζεται συνολικά, είναι η πρόοδος της Ελλάδας και σίγουρα στους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία και αυτή τη σχέση.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, τώρα κύριε Υπουργέ πάμε λιγάκι να συνεχίσουμε. Έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη, ο ένας στη Μέση Ανατολή, που εδώ φαίνεται ότι με τον Ντ. Τραμπ έχουμε ίδιες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, έχουμε όμως και το άλλο το ουκρανικό, αυτά τα οποία λοιπόν γίνονται στην Ουκρανία, που εκεί φαίνεται να έχουμε διαφορετικές θέσεις, εμείς με τον Τραμπ. Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση, τι θα γίνει σε αυτό το κομμάτι;
Π. Μαρινάκης: Εντάξει, η θέση μας, νομίζω, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μία αυτονόητη θέση ενός δημοκρατικού κράτους, ενός κράτους το οποίο όχι απλά έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ του αμυνόμενου, αλλά έχει βαθιές ρίζες δημοκρατικότητας. Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια δεν θα μπορούσε, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, η Ελληνική Κυβέρνηση να μην είναι με τον αμυνόμενο. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τις πρώτες κινήσεις μετά την επίσημη έναρξη της θητείας του νέου, του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και γενικότερα αυτό το οποίο θα πω, μπορεί να ακουστεί λίγο κοινότυπο, αλλά θεωρώ ότι είναι ουσιαστικό.
Γίνονται πολλές απλοϊκές αναλύσεις για την εξωτερική πολιτική, την διεθνή διπλωματία. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, είναι πολύ πιο σύνθετα και αυτό το οποίο έχει αξία, οριζόντια σε όλες αυτές τις αναλύσεις, είναι ποια Ελλάδα συμμετέχει σε όλο αυτό το, πολύ πιο δύσκολο στερέωμα, το 2024, σε σχέση με την Ελλάδα την οποία η Κυβέρνηση αυτή παρέλαβε το 2019. Σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο θα ήταν, σε όλα τα επίπεδα και στο διπλωματικό και στο αμυντικό και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ευρύτερα, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, η χώρα «επαίτης», η χώρα «μαύρο πρόβατο», να έχει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις.
Η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί, η Ελλάδα πλέον έχει ψηλώσει, η Ελλάδα σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια και για τους πολίτες, έχει καταφέρει και πρωταγωνιστεί σε σημαντικές συζητήσεις, όπως η συζήτηση που γίνεται σήμερα το απόγευμα, θα ξεκινήσει ουσιαστικά αύριο, στο Αζερμπαϊτζάν, για την κλιματική κρίση. Έχει μάλιστα σε πολλά πράγματα δείξει ότι έχει προσαρμοστεί πιο γρήγορα στα πολύ δύσκολα δεδομένα, για το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την ενεργειακή κρίση. Είναι σύνθετη η κατάσταση, είναι δύσκολη η κατάσταση, είναι πολλές οι προκλήσεις, πολλά τα ερωτήματα των πολιτών και στην Ελλάδα, σημασία έχει να είμαστε όλο και πιο δυνατοί και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δημοσιογράφος: Ωραία, θα επαναφέρω λίγο το ερώτημα, γιατί νομίζω ότι δεν απαντήθηκε ακριβώς. Φαίνεται να έχουμε μία καλή σχέση με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα αναλάβει από το Γενάρη, αλλά δεν φαίνεται να συμφωνούμε σε όλα. Δηλαδή, εμείς έχουμε τις ανησυχίες μας για το κλίμα, για τον Τραμπ δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Εμείς έχουμε συμμαχία ισχυρή ευρωπαϊκή και ελληνική με τον Ζελένσκι, για τον Τραμπ τζούνιορ, το επίδομα του λήγει σε 38 ημέρες. Εμείς πως θα το ισορροπήσουμε αυτό; Δηλαδή, η καινούργια διοίκηση Τραμπ, δεν είναι η παλιά διοίκηση Μπάϊντεν. Σε κάποια πράγματα αποκλίνουν τα ενδιαφέροντά μας και τα συμφέροντά μας ενδεχομένως.
Π. Μαρινάκης: Νομίζω ότι αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν δεν μπορεί να δει περιόδους όπου τα κράτη, μεγαλύτερα ή μικρότερα ή μεταξύ τους η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είχαν απόλυτη ταύτιση σε όλα. Καταρχάς κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της θέσεις. Προφανώς λοιπόν, εμείς αυτό το οποίο θα κοιτάξουμε να κάνουμε είναι το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας χωρίς εκπτώσεις, σε κάποια ελάχιστα, όπως είναι οι αξίες, η προστασία των αξιών της Δημοκρατίας. Το να στηρίζεις τον αμυνόμενο, το να λες ότι όταν έξω είναι μέρα, είναι μέρα, το να λες κάτι αυτονόητο, το να στηρίζεις τα αυτονόητα δικαιώματα ενός λαού να υπερασπιστεί την ακεραιότητά του, δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα να το βάλεις στο ζύγι. Από εκεί και πέρα αυτό, δεν νομίζω ότι…
Δημοσιογράφος: Δεν το ακούει αυτό, όμως, ο εκλεγμένος Πρόεδρος. Έχει άλλη άποψη.
Π. Μαρινάκης: Εγώ λέω κάτι. Ας περιμένουμε να δούμε τις πρώτες του κινήσεις, τις πρώτες του δηλώσεις. Ας δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση και ας μην βάζουμε κάποια δεδομένα πριν καλά-καλά τα ακούσουμε ως αυτονόητα, ως πράγματα τα οποία έχουν συμβεί. Ας δούμε λίγο την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο ισχυρή χώρα. Η Ευρώπη προφανώς έχει τις δικές της άμυνες και τις δικές της διαδικασίες. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι και η Ευρώπη πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα. Είναι σίγουρο ότι και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί σ’ αυτά τα δεδομένα, όχι μόνο ως προς αυτά τα σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας και με μεγάλο αίτημα των πολιτών, το οποίο είναι η μεγάλη έγνοια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να καταλάβουν οι πολίτες, αυτή την περιβόητη οικονομική ανάπτυξη, η οποία πράγματι μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας αρχίζει και φαίνεται, να περάσει στις τσέπες τους, να περάσει στα νοικοκυριά…
Δημοσιογράφος: Θα τα δούμε αυτά στη συνέχεια. Να μείνουμε λιγάκι στο κομμάτι με τον Τραμπ και να πάμε λιγάκι στο θέμα των εξοπλιστικών. Έχουν γίνει κάποιες στρατιωτικές συμφωνίες, κ. Υπουργέ, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τώρα με τη νέα διοίκηση του Τραμπ, αυτό είναι κάτι το οποίο θα αλλάξει; Σας ανησυχεί ότι εκεί μπορεί να έχουμε και κάποιες διαφορές; Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση σ’ αυτό το κομμάτι;
Π. Μαρινάκης: Σε καμία περίπτωση. Υπάρχει συνέχεια στα κράτη. Αυτές οι Συμφωνίες δεν εγκρίνονται μόνο από ένα μονοπρόσωπο όργανο, από τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, περνάνε με πλειοψηφίες. Η Ελλάδα έχει καταφέρει αυτά τα οποία ήταν ζητούμενα μέχρι το 2019 και ζητούσε -αν θυμάστε- όχι F-35, πολύ χαμηλότερης δυναμικής εξοπλιστικά προγράμματα, τώρα να είναι δεδομένα. Να έχει περάσει όλα τα στάδια της έγκρισης και να βρίσκεται σ’ ένα στάδιο απόλυτης υλοποίησης των Συμφωνιών. Δεν είναι μόνο τα F-35, είναι και πολλές άλλες εξοπλιστικές κινήσεις οι οποίες έχουν γίνει για την οχύρωση της χώρας. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζει τη δική της πολιτική με βάση σχέσεις ή συμφωνίες άλλων κρατών, όμως ως κράτος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως είναι και οι ΗΠΑ, αλλά και η Τουρκία, επειδή εκεί πάει το επόμενο πάντοτε ερώτημα, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και όροι οι οποίοι είναι απαράβατοι…
Δημοσιογράφος: Άρα, ό,τι έχει συμφωνηθεί θα τηρηθεί μας λέτε;
Π. Μαρινάκης: Αυτό είναι δεδομένο και η όποια ανησυχία καλλιεργείται και, εντάξει το να καλλιεργείται αυτή η ανησυχία από το εξωτερικό, έχει μια λογική, μια αιτία που μπορεί κανείς να την αναζητήσει σε προφανείς λόγους, αλλά το να καλλιεργείται αυτή η ανησυχία από το εσωτερικό, δείχνει ότι κάποιοι βάζουν πάνω από το εθνικό συμφέρον τους δικούς τους αντιπολιτευτικούς σκοπούς. Τους αφήνουμε στο περιθώριο και για άλλη μια φορά η ισχυροποίηση της χώρας θα κλείσει στόματα.
Δημοσιογράφος: Αυτοί οι οποίοι έχουν ανησυχία δεν είναι μόνο αντιπολιτευόμενοι. Κάποιοι από αυτούς είναι και πολύ βαθιά μέσα από τη ΝΔ, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες.
Π. Μαρινάκης: Δε νομίζω ότι έχει ακουστεί από τη Νέα Δημοκρατία ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει όλα τα πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν, ήδη, δει το φως της δημοσιότητας και είναι, ήδη, δεδομένα και για τα Rafale και για τις φρεγάτες Belharra. Κανείς δεν τα έχει αμφισβητήσει αυτά. Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις για τις διαθέσεις του γείτονα, όπου εκεί όλοι συμφωνούμε ότι εφόσον η χώρα μας συνεχίζει και υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή, που είναι η συζήτηση μιας και μόνο διαφοράς με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπηρετεί τη διαχρονική εθνική, ελληνική, κυπριακή -ταυτόσημη- θέση για το Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε κανείς δεν έχει να φοβάται. Άλλοι θεωρούν περισσότερο καλές ή λιγότερο καλές τις προθέσεις της Τουρκίας. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση. Διάλογος σημαίνει διεκδίκηση και νομίζω αυτά τα πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει ψηλώσει πολύ χωρίς να κάνει εκπτώσεις και θα συνεχίσει να μην κάνει εκπτώσεις, αλλά θα συνεχίσει κιόλας να συνομιλεί γιατί από αυτόν τον διάλογο κερδίζει.
Δημοσιογράφος: Ξέρουμε ότι ο πρωθυπουργός χθες προσκάλεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Την αποδέχτηκε την πρόσκληση; Θα έρθει;
Π. Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κάτι επίσημο σε επίσκεψη. Όπως καταλαβαίνετε ακόμα είναι εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα σε λίγους μήνες, θα βγάλει το δικό του προγραμματισμό, αλλά προφανώς ήταν θετική η αντίδραση. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας ο Πρόεδρος Τραμπ. Από εκεί και πέρα, βέβαια, προφανώς μέσω των επιτελείων θα οριστικοποιηθούν όλα αυτά όταν και εφόσον μπορέσει αυτό να γίνει…
Δημοσιογράφος: Τον κάλεσε, όμως, να έρθει, τον κάλεσε.
Π. Μαρινάκης: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Ανταπέδωσε την πρόσκληση ο Ντόναλντ Τραμπ;
Π. Μαρινάκης: Θα υπάρχει, προφανώς, μέσα στα χρόνια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, θα υπάρξουν και επισκέψεις και του Πρωθυπουργού, αλλά καλό είναι να μην προδικάζουμε τα προγράμματα για κάτι το οποίο αφορά τα επόμενα χρόνια μιας θητείας η οποία επίσημα ξεκινάει από το 2025. Ας περιμένουμε τα επιτελεία να μιλήσουν μεταξύ τους, ας δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις, κι εδώ θα είμαστε να σας ανακοινώνουμε. Τη μέρα, μάλιστα, χθες που έγινε επικοινωνία, λίγες ώρες πριν με είχαν ρωτήσει συνάδελφοί σας, με είχαν ρωτήσει για την επικοινωνία, ήξερα ότι επίκειτο η επικοινωνία, αλλά όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτά είναι καλό να ανακοινώνονται όταν συμβαίνουν, με την ακρίβεια του χρόνου και όλων των υπόλοιπων λεπτομερειών, χωρίς να μιλάμε για φήμες.
Δημοσιογράφος: Τώρα, κύριε υπουργέ, είδαμε ότι με τη νίκη Τραμπ έγινε μία στροφή προς τα δεξιά. Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε ότι θα πρέπει και η κυβέρνηση, έχοντας λάβει και το μήνυμα στις ευρωεκλογές, να κάνει μία στροφή προς τα δεξιά. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό το θέμα;
Π. Μαρινάκης: Λέω ότι αυτό είναι ένας παραλληλισμός προς μία μεγάλη, ας πούμε κι επικίνδυνη απλούστευση και θα σας κάνω κάποια ρητορικά ερωτήματα, στα οποία νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, αλλά δυστυχώς λόγω κάποιας προπαγάνδας η οποία γίνεται εκ δεξιών μας, δεν είναι τόσο προφανής. Δηλαδή, για παράδειγμα, γιατί βλέπω σήμερα και στην ”Καθημερινή” μία ακόμα επίθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως αντίποινα για τις δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, οι δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στα πανεπιστήμια, δυστυχώς για πρώτη φορά, μετά το 2019 ξεκίνησαν να γίνονται αυτά και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι κάτι δεξιό ή αριστερό; Είναι κάτι αυτονόητο.
Το ξεκαθάρισμα των παραβατικών, η νομιμότητα δηλαδή στα γήπεδα, είναι κάτι δεξιό ή αυτονόητο; Το ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας στο μεταναστευτικό και μειώνουμε κατά 85% τις ροές, σε μία περίοδο μεγάλης πίεσης, για να μην παρεξηγηθώ, για όλη την Ευρώπη, είναι κάτι δεξιό ή αυτονόητο; Το ότι έχουμε από 130 δομές να λειτουργούν μόνο 30 δομές στη χώρα, είναι κάτι δεξιό ή αυτονόητο;
Το ότι η Αστυνομία ανακοινώνει κάθε βδομάδα εκατοντάδες, χιλιάδες πολλές φορές, συλλήψεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας κατά των γυναικών, είναι δεξιό ή αυτονόητο; Αυτές οι ταμπέλες, για να μη σας κουράζω, γιατί είναι και πολλά ακόμα, τα εξοπλιστικά προγράμματα, η ισχυροποίηση της χώρας, που κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν, δεν οδηγούν πουθενά, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.
Σας θυμίζω ότι οι τελευταίοι οι οποίοι προσπάθησαν να πάρουν το μονοπώλιο ή από τη μια μεριά το ηθικό πλεονέκτημα και από την άλλη το μονοπώλιο του πατριωτισμού, συνασπίστηκαν, συγκυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Εμείς, λοιπόν, αντί για ταμπέλες, προτιμάμε λύσεις. Είναι τα προβλήματα πολλά, είναι δεδομένο ότι ο κόσμος ακόμα έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε, όμως αν δει κανείς αυτά τα οποία θεωρητικά παρουσιάζονται ως δεξιά ατζέντα, οι κινήσεις που έχουν γίνει στο μεταναστευτικό με αποτελέσματα που σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι τα καλύτερα.
Στην προσπάθεια αυτή η χώρα να έχει μία τάξη, να εφαρμόζεται επιτέλους ο νόμος. Προς Θεού, δεν θα σταματήσει η εγκληματικότητα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σας παρέθεσα μια σειρά από παραδείγματα, μεγάλες επιχειρήσεις για μεγάλα κυκλώματα τα οποία εξαρθρώνονται. Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να μιλάμε με τα έργα μας, κάποιοι ας συνεχίσουν να διεκδικούν μονοπώλια είτε στο ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο έχει καταντήσει ανέκδοτο, είτε από την άλλη πλευρά στο μονοπώλιο του πατριωτισμού κι εμείς θα συνομιλούμε με τους πολίτες και θα τους λέμε τι κάνουμε για την καθημερινότητά τους, για να γίνει καλύτερη η ζωή τους.
Δημοσιογράφος: Άρα, είσαστε εντάξει με την εκλογή Τραμπ, είσαστε εντάξει με την πολιτική που ακολουθείτε, αλλά δεν θα χορέψετε και το YMCA, όπως είδαμε να γίνεται;
Π. Μαρινάκης: Είπα κάτι, και αυτό δεν έχει να κάνει με ένα πρόσωπο, είναι λάθος να εστιάζουμε την κριτική μας σε ένα πρόσωπο, γιατί δεν είναι ενός προσώπου αυτή η προπαγάνδα του μονοπωλίου του πατριωτισμού, είναι πολλών κομμάτων και πολλών φίλα προσκείμενων Μέσων σε αυτά τα κόμματα. Προσοχή στις απομιμήσεις. Θα το επαναλάβω ξανά, καμία ακριβώς χώρα δεν έχει τα ίδια θέματα με καμία άλλη χώρα. Σημασία έχει να βλέπουμε, η χώρα μας ―και κάθε κυβέρνηση γι’ αυτό κρίνεται― σε πιο σημείο εκκίνησης παρέλαβε μία κυβέρνηση, πού βρίσκεται σήμερα κι επειδή, ξέρετε, πολύ πιο κοντά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η Ιταλία, ας κάτσει να δει κανείς τι γίνεται με το μεταναστευτικό στην Ιταλία.
Με μια, μάλιστα, Πρωθυπουργό την οποία δεν τη λες και αριστερή, και μάλιστα έχει κάνει και σημαντικά βήματα στη χώρα της, μετά την εκλογή της, την κυρία Μελόνι. Ας δει λίγο τις πιέσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό η Ιταλία, ας μιλήσει κανείς με τους κατοίκους των νησιών. Ξέρετε τα νησιά μας στο βόρειο Αιγαίο, είναι πιο κοντά από τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ας μιλήσει κανείς με τους κατοίκους των νησιών, να τους πει πώς ζούσαν με πολλούς περισσότερους, σχεδόν συνολικά ήταν στη χώρα 93.000 μετανάστες. Ας δούμε, λοιπόν, τι κάνουμε εμείς στη χώρα μας και μετά επεκτεινόμαστε, γινόμαστε και παγκόσμιοι.
Δημοσιογράφος: Ωραία. Κατανοητό. Θέλω λίγο πριν κλείσουμε, γιατί έχουμε λάβει και πολλά μηνύματα από τηλεθεατές, πέρα από το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων, σκέφτεστε να δώσετε κάτι ακόμα, κάποιο άλλο επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά; Υπάρχει κάτι τέτοιο στην Κυβέρνηση, κάποια τέτοια σκέψη;
Π. Μαρινάκης: Εμείς έχουμε ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από 1/1/2025. Αλλά και μια σειρά από έκτακτα μέτρα στήριξης που αφορούν πολλούς συμπολίτες μας, πάνω από δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας και το επίδομα προσωπικής διαφοράς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα στηριχθεί και οι δικαιούχοι του. Όλα όσα, τέλος πάντων, έχουμε πει ότι θα δώσουμε τον Δεκέμβριο από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ..
Σημασία έχει ότι αυτά τα οποία λέμε εμείς είναι κοστολογημένα, προέρχονται από το πρόγραμμά μας το οποίο εφαρμόζεται, είναι εγκεκριμένα από το μεσοπρόθεσμο και δεν επαναφέρουμε, όπως άλλα κόμματα, το «λεφτά υπάρχουν» από το «παράθυρο», το οποίο πλήγωσε τη χώρα και οδήγησε – το «λεφτά υπάρχουν» όχι μόνο του κ. Παπανδρέου, το διαχρονικό «λεφτά υπάρχουν» από το 1980 μέχρι σήμερα, – 650.000 νέους ανθρώπους στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα νέο κύμα φυγής με το να προτείνουμε τροπολογίες του αέρα, πράγματα τα οποία δεν έχουν κοστολογηθεί, μόνο και μόνο για να έρθουμε στην εξουσία.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, για να το ολοκληρώσουμε για σήμερα, τουλάχιστον …
Π. Μαρινάκης: Και αν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο. Επειδή είναι η πρώτη ευκαιρία που μου δίνεται να απαντήσω και σε όσα, μετά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, λέει το ΠΑΣΟΚ, πέραν του γεγονότος, γιατί σήμερα, σε λίγη ώρα, θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και οι πρόεδροι των υπόλοιπων κομμάτων, για την υγεία. Ένα από αυτά τα οποία θα συζητηθούν είναι και η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, όλοι θέλουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αντέχει το Κράτος στους υγειονομικούς μας, γι’ αυτό και έχουμε αυξήσει τους μισθούς όσο αντέχει η οικονομία και θα το κάνουμε και περισσότερο. Τις εφημερίες με αυτοτελή φορολόγηση και επιμέρους αύξηση.
Αυτοί οι οποίοι είναι σε περιοχές απομακρυσμένες να έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες εισοδήματος. Όμως, προσέξτε, προσέξτε κάτι. Υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι το «λεφτά υπάρχουν» το οποίο επανέρχεται, όπως σας είπα, από το «παράθυρο», γιατί αυτό το οποίο προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν μας έχει πει πόσο κοστίζει. Έρχεται, μάλιστα, και λέει: «Μα έχετε τόσο δημοσιονομικό περιθώριο». Δηλαδή, αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο που λέει το ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση θέλει να το κρύψει για να μην γίνει αρεστή στον κόσμο; Θέλει να γίνεται δυσάρεστη; Ή οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Ευρώπης είναι ψέματα;
Δημοσιογράφος: Επειδή σας βλέπω και αρχίζετε και υιοθετείτε…
Π. Μαρινάκης: Υπάρχει και μια άλλη διάσταση που πρέπει να ακουστεί. Αν αυτό το περάσει η Κυβέρνηση, θα έχουν δικαίωμα κάποιοι αρκετοί υγειονομικοί να πάρουν πρόωρη συνταξιοδότηση. Που το ξαναλέω: Εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε με όσα παραπάνω μπορούμε. Ξέρετε πόσοι θα φύγουν από το ΕΣΥ μέσα σε έναν χρόνο αν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ…
Δημοσιογράφος: Λέτε, δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ …
Π. Μαρινάκης: Επτά χιλιάδες επτακόσιοι υγειονομικοί θα έχουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και 12.000 υγειονομικοί σε βάθος δύο ετών. Άρα, το ΠΑΣΟΚ μας ζητάει κάτι το οποίο δεν έχει κοστολογήσει. Και, παράλληλα, ενώ έχουμε καταφέρει και έχουμε αυξήσει το προσωπικό του ΕΣΥ μέσα σε πέντε χρόνια 10%, μας ζητάει να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με την υποστελέχωση. Αυτό ζητάει.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Καταλαβαίνω ότι υιοθετείτε μία τακτική σαν κι αυτή που είχατε για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Π. Μαρινάκης: Όχι, ακολουθούμε την ίδια τακτική που έχουμε κατά των λαϊκιστών. Κατά αυτών οι οποίοι προτείνουν πράγματα που ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά των ανθρώπων, αλλά είναι βαθιά επιζήμια για τη χώρα. Το ξαναλέω: Η γενιά μου και η νεότερη από εμένα, έφυγαν κατά μεγάλο ποσοστό για το εξωτερικό ή κάποιοι εξ ημών μείναμε με πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες να δουλέψουμε, γιατί μια σειρά από κυβερνήσεις, για να έρθουν αντιπολιτεύσεις, για να γίνουν κυβερνήσεις, έδωσαν περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να αντέξουν. Αυτό πλήρωσε η Ελλάδα, μεταξύ άλλων πολλών λαθών και αυτό πλήρωσαν και οι πολίτες.
Δημοσιογράφος: Τελευταίο ερώτημα. Έχετε «κλειδώσει» στο πλάνο σας τις εξελίξεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Π. Μαρινάκης: Αυτό το γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός. Είναι πάρα πολύ πρόωρη η συζήτηση. Θεωρώ ότι θα ανοίξει με το νέο έτος. Και δεν ωφελεί και σε τίποτα, είναι, μάλιστα, και προσβλητικό για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Δημοκρατίας εν προκειμένω. Στη ώρα τους θα δοθούν απαντήσεις από τον αρμόδιο που είναι να τις δώσει, τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Διαβάστε επίσης:
Ρομποτική χειρουργική: Αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης
Ιράν: Θα μπορούν πλέον να κάνουν ανάληψη χρημάτων στη Ρωσία με ιρανική κάρτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καζακστάν: Συντριβή επιβατικού αεροπλάνου έξω από το Ακτάου
- Καλά Χριστούγεννα από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά
- Εορταστικό ωράριο: Κλειστά τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ σήμερα και αύριο – Πότε ανοίγουν
- Παναμάς: «Τραμπ, ζώο, κάτω τα χέρια από τη Διώρυγα» – Διαδηλώσεις κατά Τραμπ για τον έλεγχο της Διώρυγας