ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Το μόνο που έχει υποχρέωση κάθε ένας, που έχει το οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, είναι να συμμετέχει με τα καθήκοντά του, προσπαθώντας να είναι συνεπής σε όσα μπορεί να κάνει η Πολιτεία, για να μην ξανά συμβεί Μάτι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, σημείωσε ότι έλυσε και τις τελευταίες απορίες. «Άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να κάνουν αυτό που λέει ο κύριος Τερζούδης, μετά από μία τραγική ημέρα στο Μάτι, μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παύλος Μαρινάκης: Η ΝΔ έχει μακρά παράδοση για ψήφο κατά συνείδηση στα ζητήματα δικαιωμάτων
Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η ΝΔ έχει μακρά παράδοση στα ζητήματα δικαιωμάτων ν’ ακολουθεί ψήφο κατά συνείδηση.
«Αυτήν τη στιγμή ισχύει σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, ως ο πολιτικός γάμος, και σε 22 το θέμα της τεκνοθεσίας. Ουσιαστικά, αν καθίσει κανείς και ακούσει τι πάμε να κάνουμε, θα καταλάβει ότι απλά ρυθμίζουμε μια κατάσταση που υπάρχει», επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως ως προς τον πολιτικό γάμο τα πράγματα είναι πολύ απλά και ως προς το θέμα των παιδιών, από το 1946, ένας άντρας ή μία γυναίκα μπορούν, όπως και ένα ετερόφυλο ζευγάρι, να υιοθετήσουν ένα παιδί, με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Ο ίδιος άνδρας ή η ίδια γυναίκα που μπορούν να υιοθετήσουν κατά μόνας ένα παιδί, μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης με ένα άτομο του ιδίου φύλου. Αυτό, λοιπόν, το ζευγάρι δύο ανδρών ή δύο γυναικών, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, μεγαλώνουν παιδιά.
Και μάλιστα αυτοί που λένε, δεν θέλω αυτοί να μεγαλώνουν παιδιά, που είναι λάθος η διατύπωση, γιατί ποιος μου λέει εμένα, a priori, ότι ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι ακατάλληλο και ένα ετερόφυλο ζευγάρι είναι, a priori, κατάλληλο; Η πατρότητα, η μητρότητα, είναι λέξεις ιερές και είναι οι σειρές που δεν τις αλλάζουμε, ο πατέρας και η μητέρα», πρόσθεσε.
«Αυτήν τη στιγμή το κράτος, η πολιτεία, οι αρμόδιες Αρχές, αξιολογούν είτε ένα ετερόφυλο ζευγάρι, εάν είναι κατάλληλο, είτε έναν άντρα ή μια γυναίκα, κατά μόνας. Το έτερον ήμισυ που μεγαλώνει το παιδί και είναι στο σπίτι, βάση τού ότι το επιτρέπει το Σύμφωνο Συμβίωσης, δεν αξιολογείται.
Τώρα, λοιπόν, όπως αξιολογούνται τα ετερόφυλα ζευγάρια για υιοθεσία, θα αξιολογούνται και τα ομόφυλα ζευγάρια και θα ρυθμιστεί μία κατάσταση», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση της ΚΟ της ΝΔ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:
«Δεν μιλάμε για αυτό το οποίο είπε ο κ. Κασσελάκης να αλλάξουμε τη νομοθεσία, δηλαδή, για την παρένθετη μητέρα, που τώρα τι επιτρέπεται για την παρένθετη; Ένα ζευγάρι ετερόφυλων ή μια γυναίκα κατά μόνας, όταν πιστοποιείται αυτό με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, να προχωρούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».
Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως στόχος και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι χωρίς να διχάσει, να εξηγήσει και επανέλαβε πως πριν έρθει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα γίνει εκτενής συζήτηση με την ΚΟ.
«Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; Την πρόθεση νομοθέτησης. Το εξειδικεύει ο Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Επικρατείας, που θα είναι και ο εισηγητής στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες. Τους είπε τι θέλει να κάνει. Πάει στους βουλευτές, συνολικά το Μαξίμου μαζί με το κόμμα, να συζητήσουμε με τους αρμόδιους υπουργούς τι θέλουμε να κάνουμε, τι τους λένε οι πολίτες από τις περιφέρειές τους.
Να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει και το ρυθμίζουμε για να μην υπάρχουν παιδιά δύο κατηγοριών και δύο ταχυτήτων. Και θα έρθουμε στη συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο, εκεί όπου εγκρίνονται τα νομοσχέδια και να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.
«Δεν θα αλλάξουν ούτε οι ιερές έννοιες πατέρας και μητέρα σε γονέα 1 και γονέα 2 ούτε θα αλλάξει το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», διαβεβαίωσε υπογραμμίζοντας ότι «η νομοθεσία αυτήν τη στιγμή επιτρέπει υιοθεσία υπάρχοντος παιδιού».
«Δεν θα αλλάξει ο νόμος για να γίνει μια τεχνητή γονιμοποίηση. Δηλαδή, θα ρυθμιστούν περιπτώσεις για παιδιά που υπάρχουν, που έχουν γεννηθεί. Που είναι οι περιπτώσεις, ουσιαστικά, της υιοθεσίας», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημείωσε πως αυτήν τη στιγμή στο Σύμφωνο Συμβίωσης ούτε τα ετερόφυλα ζευγάρια μπορούν να υιοθετήσουν».
«Εμείς, λοιπόν, μιλάμε για ισότητα στον πολιτικό γάμο και κατ’ επέκταση στο Σύμφωνο Συμβίωσης και στην υιοθεσία υπάρχοντος παιδιού, για να μην έχουμε παρεξήγηση με την τεχνητή γονιμοποίηση», συνέχισε και τόνισε πως αυτά που θα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο συμβαίνουν σε 20 χώρες της Ευρώπης.
«Εξυπηρετεί, λύνει ζητήματα κάποιων ανθρώπων και κυρίως παιδιών, τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν στον δρόμο, αλλά, το κυριότερο, δεν στερεί τίποτα από κανέναν άλλον από τους υπόλοιπους από εμάς. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν γεννάται πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση στην περίπτωση που όσοι διαφωνούν είναι συμπαγής ομάδα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:
«Δεν υπάρχει ζήτημα πολιτικού θέματος, στο πλαίσιο μίας ψηφοφορίας κατά συνείδηση. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας».
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει. Ήταν σημαντική και η διατύπωση χθες, παρά τις επιμέρους διατυπώσεις οι οποίες ήταν εκτός πραγματικότητας, αλλά η βασική διατύπωση περί ψήφου από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενη και είναι σημαντική.
Γιατί; Γιατί ήταν λίγο παράταιρο αυτό που έλεγαν μέχρι πρότινος οι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που δεν ψήφισαν τίποτα από όλα αυτά, να μας κατηγορούσαν εμάς για μισή νομοθέτηση», συμπλήρωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν πρόκειται ο πρωθυπουργός να κάνει πίσω και σημείωσε πως δεν διακυβεύεται η πορεία της κυβέρνησης.
«Σίγουρα είναι σημαντικό να ψηφιστεί από τους περισσότερους δυνατό βουλευτές», συμπλήρωσε και είπε πως είναι πολιτικό θάρρος που ο πρωθυπουργός φέρνει αυτό το θέμα και ζητάει από τους βουλευτές του να το ψηφίσουν.
Σε ερώτηση εάν αντιρρησίας υπουργός θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ο απάντησε πως ήταν σαφής η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι οι υπουργοί συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο όπου εγκρίνονται τα νομοσχέδια και έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση από αυτές τις αποφάσεις.
«Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι αξιολογεί καθημερινά και τις ατομικές συμπεριφορές, αυτά που λέμε, τις διατυπώσεις μας, δεν διστάζει να πάρει αποφάσεις με βάση ατομικές συμπεριφορές και κρίνει, βέβαια, και στην πορεία του χρόνου, εξαμήνου, έτους, όποτε πιστεύει εκείνος, συνολικά την απόδοση ενός υπουργού, ενός σχήματος, μιας πολιτικής γιατί χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει μία πολιτική.
Εγώ δεν μπορούσα ούτε να είμαι στο μυαλό του πρωθυπουργού ούτε να υποκαταστήσω αυτά τα οποία αποφασίζει. Εγώ αυτό το οποίο θα πω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως πολλά άλλα, όχι το μοναδικό, για τον πρωθυπουργό και για την κυβέρνηση.
Δηλαδή, τι θέλω να πω. Είναι το πιο σημαντικό η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η ασφάλεια. Όλα είναι σημαντικά, αλλά είναι σημαντικό και για εμάς να μην υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων. Και αυτό είναι σημαντικό για τον πρωθυπουργό», επεσήμανε.
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε επιπλέον ότι δεν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός που δεν θέτει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του να τη ζητάει από τα υπόλοιπα κόμματα και ανέφερε πως «προφανώς και είναι στο μυαλό του κ. Δουδωνή και νομίζω ότι σκοπίμως το διαστρεβλώνει».
«Ένα πράγμα χρειαζόταν να κάνει το ΠΑΣΟΚ και δεν το έκανε όλες αυτές τις ημέρες. Να πει εμείς θέλουμε να ψηφιστεί και ζητάμε από τους βουλευτές μας -προφανώς με ελεύθερη συνείδηση, ό,τι πιστεύει ο κάθε πρόεδρος ενός κόμματος- να το ψηφίσουν. Και αφού το πει αυτό, ας πει μετά ό,τι ήθελε γι’ αυτά τα οποία θεωρεί ότι κάνουμε εμείς λάθος. Δεν το έχει πει», πρόσθεσε.
Απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε 4,5 χρόνια και αυτήν τη μισή, όπως λέει, νομοθέτηση που η κυβέρνηση τη θεωρεί σωστή δεν την έφερε.
«Ούτε την ολόκληρη που θέλει τώρα να έρθει ούτε τη μισή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Για να τελειώνουμε με αυτό το παιχνίδι αντιπολίτευσης χωρίς καμία ουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος μιλάει και μάλιστα και ψέγει μια άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχει χάσει δεν ξέρω κι εγώ πόσο ποσοστό της δυναμικής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Κρατάμε το θετικό, για να προχωρήσουμε μπροστά, ότι θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και στα υπόλοιπα νομίζω απαντάει η ίδια η πραγματικότητα».
«Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος»
Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως όλες οι χώρες το συζητάνε και ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος. «Η κυβέρνηση, λοιπόν, ένα πρόβλημα που το έχουν και όλες οι άλλες χώρες, άρα δεν είναι πρόβλημα Μητσοτάκη, όπως λέει η αντιπολίτευση, προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε κάποια προϊόντα έχουμε υψηλότερες τιμές και γι’ αυτό και κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις, σε κάποια έχουμε χαμηλότερες τιμές. Το κυριότερο, όμως, είναι τι; Ότι έχουμε αυξήσει το εισόδημα των πολιτών και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Και βέβαια εκεί που ήταν μία ανύπαρκτη υπηρεσία, η ΔΙ.Μ.Ε.Α., επιτέλους υπάρχει, βάζει πρόστιμα τα οποία είναι πολλαπλάσια από το ποσό της παραβατικής συμπεριφοράς.
Δεν θα λυθεί η ακρίβεια με πάτημα κουμπιού. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε από πάνω για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Διαβάστε επίσης:
Καστανίδης κατά Κασσελάκη: Δεν θέτεις κομματική πειθαρχία όταν δεν έχεις δει όλο το νομοσχέδιο
Κυριάκος Μητσοτάκης για Κωνσταντίνο Φλώρο: Βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης της Eurobank Συμμετοχών με την Eurobank A.E.
- Ricta: Ποινή φυλάκισης με αναστολή στον τράπερ για τον ξυλοδαρμό του 23χρονου φοιτητή
- Ντόναλντ Τραμπ: Το Κογκρέσο να καταργήσει το «ταβάνι του χρέους»
- Ιταλία: H κυβέρνηση Μελόνι έθεσε ψήφο εμπιστοσύνης επί του προϋπολογισμού