Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λέμε όταν μπαίνουμε στην πολιτική είναι ποια είναι τα ένσημά μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας απόψε στην εκδήλωση του Forbes Greece “30 under 30”. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι όταν ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα δουλεύοντας σε δικηγορικά γραφεία δεν είχε ένα κράτος το οποίο να του έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα, τουλάχιστον σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

“Μια χώρα με ένα σταθερό περιβάλλον που να μπορείς να ξέρεις ότι τα επόμενά σου βήματα θα γίνουν με ασφάλεια” είπε ο κ. Μαρινάκης και προσέθεσε:

1

“Βιώσαμε κι εμείς, όπως και πολλοί συνομήλικοί μας άλλη μια εκδοχή μιας χώρας η οποία το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να βάζει φόρους. Βασική συζήτηση μεταξύ των νέων ανθρώπων ήταν αν θα καταφέρουμε να μείνουμε στην Ελλάδα ή αν δεν τα καταφέρουμε σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουμε”.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί ώστε ένας νέος άνθρωπος να διεκδικήσει τα όνειρά του.

“Να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει σε μια όσο πιο δυνατόν πιο ισχυρή χώρα και σε μια όσο δυνατόν πιο φιλική χώρα προς το επιχειρείν”.

Ανέφερε ότι μειώνονται φορολογικοί συντελεστές, οι ασφαλιστικές εισφορές, και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους “το οποίο είχε αφεθεί στην τύχη του για πολλές δεκαετίες και μέσα από αυτή την προσπάθεια έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας”.

Όπως είπε “αυτές οι θέσεις προφανώς δεν έγιναν μετά από έναν νόμο που ψήφισε το κράτος. Δημιουργήθηκαν και από την πολύ μεγάλη προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου” και επισήμανε: “Δημιουργήθηκαν από επιχειρήσεις που αποφάσισαν να μεγαλώσουν, από επιχειρήσεις που αποφάσισαν να γεννηθούν από κάποιους ανθρώπους μέσα σε δύσκολα χρόνια -και από πανδημίες και πολλών άλλων προκλήσεων- και βέβαια από επιχειρήσεις που ήρθαν στη χώρα μας να επενδύσουν. Από τους 650.000 νέους ανθρώπους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα, έχουν επιστρέψει 350.000”.

Τέλος έκλεισε την ομιλία του με ένα ενδεικτικό παράδειγμα τριών ανθρώπων που θεωρήθηκε ότι δεν έχουν το ταλέντο να κάνουν αυτό που αγαπούσαν περισσότερο, αλλά επέμειναν και πέτυχαν. Είπε συγκεκριμένα ο κ.Μαρινάκης:

“Οι τρεις αυτές εμπειρίες αποδεικνύουν ότι η επιμονή στο στόχο μόνο κερδισμένο μπορεί να σε βγάλει στη ζωή.

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν αθλητή ο οποίος κόπηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του επειδή τότε κρίθηκε ότι δεν είχε αρκετό ταλέντο. Η δεύτερη αφορά ένα συγκρότημα το οποίο απορρίφθηκε από την πρώτη του δισκογραφική καθώς οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι δεν έχει μέλλον στη showbusiness. Και η τρίτη περίπτωση αφορά ένα σκιτσογράφο ο οποίος απολύθηκε από την εφημερίδα στην οποία είχε πιάσει δουλειά καθώς, όπως του είπαν, δεν είχε αρκετή φαντασία. Ευτυχώς, ο Michael Jordan δεν τα παράτησε ποτέ και το όνομά του είναι συνώνυμο με το μπάσκετ. Οι Beatles πάλεψαν για το όνειρό τους και νομίζω ειδικά οι μεγαλύτεροι από εμάς, οι γονείς μας αλλά και πολλοί από τους νεότερους τους έχουν κατατάξει στη λίστα των αγαπημένων τους συγκροτημάτων και βέβαια η επιμονή του Walt Disney μου έχει χαρίσει και εμένα κάποιες από τις πρώτες πολύ όμορφες στιγμές με το γιο μου”.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του υφυπουργού 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση.

Ίσως είναι από αυτές τις οποίες θα ξεχώριζα ως τις πιο σημαντικές. Είναι μεγάλη τιμή να μιλάς λίγο, αφού έχουν ανακοινωθεί 30 νέοι άνθρωποι, ομάδες ανθρώπων, που συνεργάστηκαν και σε μια πολύ μικρή ηλικία, κατάφεραν, ήδη, τόσα πολλά. Μέσα και σ’ αυτή την εκδήλωση, μπόρεσα να δω και δύο από τους αγαπημένους μου αθλητές, αλλά και μία ιδιοκτήτρια και ενός εστιατορίου, που συνήθως δεν βρίσκω τραπέζι. Μπορεί μέχρι να φύγω να πειστώ να πάω και σε vegan κρεοπωλείο.

Εντυπωσιακά, πραγματικά, αυτά τα οποία είδαμε και σίγουρα αξίζει να διαβάσουμε τι έχετε κάνει και να ακούσουμε και τις εμπειρίες σας. Γι’ αυτό και δεν θα μακρηγορήσω, δεν θα σας κουράσω, δεν θα μιλήσω ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά ως Παύλος. Ως ένας άνθρωπος που κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, κάπου εκεί στην ηλικία των 18, προσπάθησα να απαντήσω στα πολύ δύσκολα ερωτήματα για έναν άνθρωπο: «Και τώρα τι κάνουμε με τη ζωή μας;».

«Και τώρα τι;». Όπως και εγώ, έτσι και εσείς, έτσι και όλοι μας, είχαμε αμφιβολίες για το στόχο μας. Αυτό το οποίο κατάλαβα, μέσα σε αυτά τα περίπου επιπλέον 18 χρόνια ζωής, μετά τα 18, είναι ότι τα όνειρα, τα χτίζεις δεν γεννιέσαι με αυτά.

Σε αυτή την ηλικία είχα πάρει μια απόφαση να ασχοληθώ κι εγώ με τον αθλητισμό. Έπαιζα από μικρό παιδί μπάσκετ. Με βοηθούσε και λίγο, έως πολύ, το ύψος μου, όμως, σοβαρά θέματα υγείας δεν κατέστησαν εφικτό αυτό το όνειρο να πραγματοποιηθεί.

Οπότε πήγα σε κάτι κοντινότερο, που ήταν να γίνω αθλητικογράφος. Είχα, λοιπόν, ήδη ξεκινήσει να εργάζομαι το πρώτο καλοκαίρι σε μια τοπική εφημερίδα στην Πάτρα, στην Πελοπόννησο και ο απώτερος στόχος μου ήταν να ασχοληθώ επαγγελματικά με το χώρο. Αυτός ήταν και ο όρος με τους γονείς μου για να δηλώσω την Νομική, στην Θράκη όπου, τελικά πέρασα, ότι θα τελειώσω τη σχολή, αλλά δεν θα ασχοληθώ με τη δικηγορία.

Αυτή η υπόσχεση, τελικά, αποδείχθηκε ότι ήταν άνευ αντικειμένου, γιατί μέσα από την εμπειρία στη σχολή μου αγάπησα αυτή την επιστήμη και σήμερα είμαι μαζί με κάποιους καλούς φίλους από τότε, αλλά και φίλους με τους οποίους συναντήθηκα στην πορεία, σε ένα δικηγορικό γραφείο, το οποίο στην πραγματικότητα είναι και ό,τι πιο πολύτιμο έχω ως προς την «περιουσία» μου. Είναι και για μένα αυτή η προσπάθεια η επαγγελματική, ό,τι πιο πολύτιμο, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να μπορέσω εγώ να συντηρήσω το συνολικά πιο πολύτιμο πράγμα που έχω, που είναι η οικογένειά μου, η γυναίκα μου και το ενός έτους παιδί μου.

Οπότε, μπορώ να καταλάβω όσους από εσάς έχετε μια εταιρεία ή μια επιχειρηματική δραστηριότητα ότι κάθε μήνα να πρέπει να ανταπεξέλθεις τις υποχρεώσεις σου κάθε τρίμηνο στο ΦΠΑ και κάθε χρόνο σε όλα τα οποία πρέπει να πληρώσεις. Πώς είναι να πρέπει να πληρώσεις άλλους ανθρώπους, πώς είναι να συνεργαστείς με μια ομάδα. Επειδή, το τονίζω ξανά, πολλοί από εσάς κερδίσατε μέσα από μια ομαδική προσπάθεια.

Γνωρίζω, λοιπόν, και εγώ αυτά, γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει να λέμε όταν μπαίνουμε στην πολιτική είναι ποια είναι τα ένσημά μας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα κι εγώ αυτήν την επαγγελματική δραστηριότητα δουλεύοντας σε δικηγορικά γραφεία δεν είχα ένα κράτος το οποίο να μου έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα, τουλάχιστον σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Μια χώρα με ένα σταθερό περιβάλλον που να μπορείς να ξέρεις ότι τα επόμενά σου βήματα θα γίνουν με ασφάλεια.

Βιώσαμε κι εμείς, όπως και πολλοί συνομήλικοί μας άλλη μια εκδοχή μιας χώρας η οποία το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να βάζει φόρους. Βασική συζήτηση μεταξύ των νέων ανθρώπων ήταν αν θα καταφέρουμε να μείνουμε στην Ελλάδα ή αν δεν τα καταφέρουμε σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουμε.

Το μόνο που θα σας πω ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γιατί έχω καθήκον να παραθέτω τι κάνουμε επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού που έχω την τιμή να είμαι συνεργάτης, είναι την προσπάθεια να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε ώστε ένας νέος άνθρωπος να διεκδικήσει τα όνειρά του. Να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει σε μια όσο πιο δυνατόν πιο ισχυρή χώρα και σε μια όσο δυνατόν πιο φιλική χώρα προς το επιχειρείν. Προσπαθούμε και μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές, μειώνουμε ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους το οποίο είχε αφεθεί στην τύχη του για πολλές δεκαετίες και μέσα από αυτή την προσπάθεια έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας. Αυτές οι θέσεις προφανώς δεν έγιναν μετά από έναν νόμο που ψήφισε το κράτος. Δημιουργήθηκαν και από την πολύ μεγάλη προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου. Από επιχειρήσεις που αποφάσισαν να μεγαλώσουν, από επιχειρήσεις που αποφάσισαν να γεννηθούν από κάποιους ανθρώπους μέσα σε δύσκολα χρόνια -και από πανδημίες και πολλών άλλων προκλήσεων- και βέβαια από επιχειρήσεις που ήρθαν στη χώρα μας να επενδύσουν. Από τους 650.000 νέους ανθρώπους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα, έχουν επιστρέψει 350.000.

Αυτό, λοιπόν, που θέλω να σας πω ως ένας άνθρωπος λίγο μεγαλύτερος από εσάς που έχετε καταφέρει ήδη τόσα πολλά είναι να μας εμπιστευτείτε. Ξέρουμε τα προβλήματα και ξέρουμε ότι έχουμε πάρα πολλά ακόμα χιλιόμετρα να διανύσουμε. Οι δικές σας ανάγκες έτσι όπως εσείς μας τις έχετε περιγράψει είναι η πυξίδα μας για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε.

Εγώ θα ήθελα να κλείσω με κάτι το οποίο μου γεννά μια μεγάλη αισιοδοξία. Τρεις εμπειρίες ανθρώπων που έτυχε τα προηγούμενα χρόνια να τις διαβάσω και μου ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό όταν πήρα την πρόσκληση να κάνω αυτό τον χαιρετισμό. Και οι τρεις αυτές εμπειρίες αποδεικνύουν ότι η επιμονή στο στόχο μόνο κερδισμένο μπορεί να σε βγάλει στη ζωή.

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν αθλητή ο οποίος κόπηκε από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του επειδή τότε κρίθηκε ότι δεν είχε αρκετό ταλέντο. Η δεύτερη αφορά ένα συγκρότημα το οποίο απορρίφθηκε από την πρώτη του δισκογραφική καθώς οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι δεν έχει μέλλον στη showbusiness. Και η τρίτη περίπτωση αφορά ένα σκιτσογράφο ο οποίος απολύθηκε από την εφημερίδα στην οποία είχε πιάσει δουλειά καθώς, όπως του είπαν, δεν είχε αρκετή φαντασία.

Ευτυχώς, ο Michael Jordan δεν τα παράτησε ποτέ και το όνομά του είναι συνώνυμο με το μπάσκετ. Οι Beatles πάλεψαν για το όνειρό τους και νομίζω ειδικά οι μεγαλύτεροι από εμάς, οι γονείς μας αλλά και πολλοί από τους νεότερους τους έχουν κατατάξει στη λίστα των αγαπημένων τους συγκροτημάτων και βέβαια η επιμονή του Walt Disney μου έχει χαρίσει και εμένα κάποιες από τις πρώτες πολύ όμορφες στιγμές με το γιο μου.

Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα σαν αυτά και είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε να μας πείτε μια τέτοια ιστορία.

Αξίζει κανείς να ρισκάρει γιατί μόνο αυτός μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, να πιστέψει στον εαυτό του βαθιά και βέβαια να κάνει αυτό που αγαπάει γιατί μόνο εμείς μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας -κανείς άλλος ακόμα και αυτοί που μας αγαπάνε- τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Εμείς θα προσπαθήσουμε με όποιο ρόλο μας έχει ανατεθεί να βελτιώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη ζωή σας και η χώρα αυτή να μειώνει τα εμπόδια και να αυξάνει τις ευκαιρίες.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης 

Γεωργιάδης στο CEO Initiative Forum: Η κλιματική κρίση θα φέρει στενότερη συνεργασία σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών και στην Υγεία

Ευρωαγορές: Άλμα 1,7% για τον DAX στον απόηχο της αποπομπής Λίντερ από την κυβέρνηση

Πούτιν στην πρώτη ομιλία μετά την εκλογή Τραμπ: Οι BRICS αποτελούν τη βάση για μια νέα δίκαιη παγκόσμια τάξη