Για τον καύσωνα και τις πυρκαγιές, διάφορα οικονομικά θέματα, μέτρα που έχουν ληφθεί και τη στάση της αντιπολίτευσης μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον τ/σ ΣΚΑΪ.

«Οι πρώτες ημέρες, οι πρώτες δύσκολες ημέρες, είναι ενθαρρυντικές. Δεν χρειάζεται να λέμε πάρα πολλά, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολλές ακόμα πολύ δύσκολες ημέρες. Εμείς θέλουμε με τις πράξεις μας και με το αποτέλεσμα να λένε οι πολίτες ότι το κράτος είναι όλο και περισσότερο παρόν. Το να το πούνε ολοκληρωτικά, προφανώς είναι μία άσκηση πάρα πολύ δύσκολη και έχει πάρα πολλά χιλιόμετρα ακόμη να διανύσουμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων με πολλά ενεργά μέτωπα και τη σημερινή μέρα να είναι κρίσιμη ειδικά για την Αττική και επισήμανε:

1

«Είδαμε, για παράδειγμα, σε μία μέρα όπως ήταν η προχτεσινή κι ένα μέρος της χτεσινής ότι από το μεσημέρι και μετά -είχα έτσι μια ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας- είχαμε σχεδόν κάθε δέκα λεπτά μία κλήση για πυρκαγιά. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε 65 περιπτώσεις που έπρεπε να γίνει διαχείριση από μικρές ως μεσαίες και πιο μεγάλες. Γιατί φαίνεται ότι έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα; Το ξαναλέω, προσέχω τα λόγια μου γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολα: Έχουμε 700 περισσότερους δασοπυροσβέστες.

Οι μονάδες δασοκομάντος από 6 έχουν γίνει 16. Υπάρχει ένα σχέδιο συγκεκριμένων εκτάσεων για καθαρισμό, ένα προληπτικό σχέδιο το οποίο εφαρμόζει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Και, βέβαια, έχει αυστηροποιηθεί η νομοθεσία. Δεν είναι τιμωρητικός ο λόγος. Είναι για να καταλάβουμε όλοι ότι κάτι που ακόμη μπορεί και να το θεωρούμε ως αμέλεια, μπορεί να οδηγήσει σε μία καταστροφή. Μπορεί να φτάσει να έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Να μην υποτιμούμε και τον μηχανισμό προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ ότι είναι μια παρακαταθήκη των τελευταίων πέντε ετών»,

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε το 112 και να ακούμε τις οδηγίες των εκκενώσεων.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα οικονομικά, επισήμανε: «Η διαφορά της δικής μας υπερφορολόγησης ή, τέλος πάντων, της φορολόγησης των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, είναι ότι είναι πραγματική, ενώ της αντιπολίτευσης είναι επικοινωνιακή. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί για να μπορείς να το κάνεις -και δεν το κάναμε πρώτη φορά, το κάναμε δεύτερη φορά στα διυλιστήρια και το έχουμε κάνει και με τον μόνιμο μηχανισμό και με τον έκτακτο μηχανισμό στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας- πρέπει να έχεις πλήρη λογιστικά στοιχεία, για να ξέρεις ποιο είναι το ποσό το οποίο θα υπερφορολογήσεις. Τα υπερέσοδα, δηλαδή, που θα φορολογήσεις».

Υπογράμμισε πως σκοπίμως διαφεύγουν της αντιπολίτευσης οι αριθμοί. «Ήταν 500-600 εκατομμύρια πριν την κρίση, έφτασε 2,1 δισεκατομμύρια πέρυσι, άρα είχαμε λίγα παραπάνω έσοδα από την υπερφορολόγηση, και φέτος ήταν περίπου 1,4 δισ., άρα επί αυτού του ποσού με βάση και το γεγονός ότι υπάρχει και η προκαταβολή φόρου, αλλά και ο φόρος των επιχειρήσεων -και τα δύο τα έχουμε μειώσει συνολικά- βάλαμε αυτό το 33% το οποίο είναι ένα ποσοστό που βάζει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης και έχουμε αυτά τα 300 εκατομμύρια. Γιατί έχουμε αυτά τα 300 εκατομμύρια; Γιατί μπορούσαμε να το υπολογίσουμε. Το να πηγαίνουμε και να λέμε στο πόδι, στο γόνατο, ότι ξέρετε θα φορολογήσω τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα διυλιστήρια…», είπε προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα.

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, τόνισε: «Σε όλα, νομίζω, σε όλα τα επιμέρους της αντιπολίτευσης, απαντάει ένα πράγμα. Έχουμε πει επανειλημμένως να έρθουν στη Βουλή, να κάνουμε μία συζήτηση περί κοστολόγησης. Για να μπορούμε κι εμείς, γιατί εμείς αυτά που λέμε είναι πράγματα που τα κάνουμε… Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στον αέρα, ας έρθουν στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή, παρουσία του Γενικού Λογιστηρίου, να κάνουμε μία συζήτηση… Όταν ένα κόμμα τα βασικά του προγράμματα δεν δέχεται να τα συζητήσουμε περί κοστολόγησης, τα έξτρα που λέει, δηλαδή 5% παραπάνω για την Υγεία, δεν δέχεται να τα συζητήσουμε, έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας – και κάθε της πρόταση είναι να είχαμε να λέγαμε».

Προσέθεσε στο σημείο αυτό: «Και το παραπάνω για την Υγεία είναι καλό. Και ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι καλός. Σημασία έχει τι γίνεται, όχι τι λέγεται. Η διαφορά μας ξέρετε ποια είναι; Ότι εμείς, όταν αναλάβαμε την εξουσία, ξεκινήσαμε για παράδειγμα να μειώνουμε φόρους. Είναι αρκετοί αυτοί οι 50 φόροι που έχουν μειωθεί και πλέον είναι περισσότεροι; Όχι, δεν είναι αρκετοί. Αλλά η διαφορά μας είναι ότι εμείς το κάναμε. Εκείνοι, επειδή βλέπω τώρα και μια προσπάθεια όλα να παρουσιαστούν στο παρελθόν καλύτερα και ότι είχαμε καλές προθέσεις…».

Συνοψίζοντας τη λογική της κυβέρνησης πίσω από τη λήψη των τελευταίων μέτρων είπε: «Εμείς τι λέμε; Τα παίρνουμε και τα δίνουμε. Δηλαδή, τα δίνουμε στους συνταξιούχους οι οποίοι για κάποια χρόνια, λίγα ακόμα, θα δουν την προσωπική διαφορά. Άρα, πρέπει να καλύψουμε αυτήν την αδικία και το κάνουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και κρατάμε μόνιμα πλέον μειωμένο ΦΠΑ και στον καφέ delivery, take away και στα ταξί, όπως κάναμε από 1η/1ου και για μια σειρά άλλες υπηρεσίες σημαντικές, όπως είναι οι υπηρεσίες για την Υγεία, τα θέατρα, όπως είναι οι μεταφορές. Προσέξτε. Γιατί 33%; Κατ’ αρχάς, γιατί αυτό είναι το ποσοστό το οποίο προβλέπεται στην Ευρώπη. Δηλαδή, οι περισσότερες χώρες είχαν 33%, σχεδόν όλες, και κάποιες, όπως η Ιταλία, είχαν 40%. Δεύτερον, γιατί δεν θέλουμε να έχουμε μέτρα τα οποία να είναι εξοντωτικά ή τιμωρητικά, μόνο και μόνο για να είμαστε οι “Ρομπέν των δασών”.

Γιατί αυτοί που τα λένε, δεν τα κάνουνε κιόλας. Να θυμίσουμε ότι εκτός από το 33%, έχουμε την προκαταβολή φόρου, που επί των ημερών μας και για τις μικρομεσαίες και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι μειωμένη, έχουμε τον φόρο των επιχειρήσεων που είναι 22%. Αν τ’ αθροίσει κανείς αυτά, φθάνει σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φορολογίας. Αν βάλεις, λοιπόν, κι ένα έξτρα 90%, πρακτικά στραγγαλίζεις την οικονομία. Και προσέξτε, επειδή είναι μακριά από εμάς όλες αυτές οι απόψεις, πίσω από τις επιχειρήσεις κρύβονται εργαζόμενοι, κρύβεται οικονομική ανάπτυξη, η δίκαιη φορολόγηση είναι το “κλειδί”, η αναδιανομή των χρημάτων αυτών στον κόσμο είναι η ουσία και όχι μεγαλοστομίες και τιμωρητικές πολιτικές».

Τόνισε ότι όποτε εκτιμά η κυβέρνηση ότι υπάρχει περιθώριο, υπάρχει ένας μηχανισμός πάνω στον οποίο μπορεί να πατήσει. «Γιατί το λέω αυτό. Γιατί και στην περίπτωση της ενέργειας και στην περίπτωση των διυλιστηρίων πατήσαμε πάνω σε έναν μηχανισμό και σε έναν οδικό χάρτη, μάλιστα μέρος του οποίου διαμορφώθηκε και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπου μπορούσαμε να επιβάλλουμε κάποια επιπλέον φορολόγηση.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι αυτά τα 14 δισ. που έχουν δοθεί ως στήριξη στους πολίτες για τα πολύ ακριβά τιμολόγια ρεύματος που ανήκουν στο παρελθόν -αλλά περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα, γιατί χρηματοδοτήσαμε μέχρι και το 90% των αυξήσεων- μέρος αυτών των χρημάτων δόθηκε από την φορολόγηση των υπερκερδών και με έναν άμεσο μηχανισμό και με έναν έκτακτο μηχανισμό. Το ίδιο συνέβη και με τα διυλιστήρια.

Αν υπάρχει οποιαδήποτε, λοιπόν, περίπτωση -δεν προαναγγέλλω κάτι σε καμία περίπτωση- όπου κάτι έχει μια βάση συγκεκριμένη και πατάει σε μία συγκεκριμένη λογική, εμείς είμαστε εδώ να το κάνουμε. Το να ερχόμαστε από πριν και να λέμε ότι θα κάνουμε το α ή το β μόνο και μόνο για να γίνουμε πρόσκαιρα αρεστοί, δεν θα το κάνουμε. ‘Αρα, εμείς, λοιπόν, μπορούμε να μιλάμε για πράξεις».

Υπογράμμισε επίσης, μεμφόμενος την αντιπολίτευση που όπως είπε φτιάχνει πάρα πολύ ωραία συνθήματα και πανό, ότι «καλύτερα είναι από τα πανό και τις πορείες να έχουμε ανακοινώσεις, όπως η χθεσινή του Υπουργείου Οικονομικών και στο τέλος της ημέρας τα χρήματα αυτά να πιάνουν τόπο υπέρ των πολιτών».

Σχετικά με δηλώσεις αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η φιλοσοφία, η γενική φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας, και δεν έχει να κάνει μόνο με τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φιλοσοφία της δίκαιης φορολόγησης είναι κάτι που εμάς θα μας βρει ακόμα πιο επίμονους συνολικά για τη φοροδιαφυγή. Όμως, θέλουμε να δούμε αν υπάρχουν επιμέρους αδικίες.

Η απάντηση, λοιπόν, στο γιατί, είναι διπλή. Αφενός μεν γιατί η κυβέρνηση αυτή δεν είναι δογματική. Δεν είπε κανείς, για παράδειγμα, το βράδυ των εκλογών του Ιουνίου ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα ή τα κάναμε όλα τέλεια. Είπαμε ότι έχουμε να δούμε πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και πολλά τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι. Τι θέλω να πω; Δεν μπορεί κανείς, νομίζω, να φέρει ένα αντεπιχείρημα στην περίπτωση μιας επιχείρησης που έχει πέντε εργαζόμενους, πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και ο επικεφαλής, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δηλώνει -«δηλώνει» αυτή είναι η λέξη κλειδί- λιγότερα από τους εργαζόμενους του. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Εγώ θα σας πω ότι περισσότερο από την εναλλαγή ή τη μάχη των προσώπων, μας ενδιαφέρει η μάχη των ιδεών και των προτάσεων. Και αν κάτι μας δίδαξαν αυτά τα δύσκολα χρόνια, που όλοι κάναμε τα σωστά μας και τα λάθη μας, είναι ότι ο κόσμος, στο τέλος της ημέρας, θέλει λύσεις. Γι’ αυτό και πολλοί συμπολίτες μας, που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά Νέα Δημοκρατία, ήρθαν και μας στήριξαν, όπως και οι διαχρονικοί μας υποστηρικτές το έκαναν και το ξαναέκαναν -και θα δούμε αν θα το ξανακάνουν όταν θα κληθούμε ξανά να αξιολογηθούμε- με βάση τις λύσεις που είδαν και την προσδοκία των επόμενων λύσεων. Αυτή, νομίζω, είναι η ουσία. Δεν κάνω υποδείξεις, σεβαστή όποια διαδικασία, εδώ είμαστε να τη σχολιάσουμε…».

Απέκλεισε επίσης την περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού και κλείνοντας ερωτώμενος για το πόσο ισχύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «Σαμαράς – Καραμανλής είναι κοντά, απέναντι στον Μητσοτάκη», τόνισε: «Δεν ισχύει το “απέναντι” σε ένα κόμμα το οποίο έχει αντέξει στον χρόνο 50 χρόνια, στη Μεταπολίτευση, ως η μόνη μεγάλη παράταξη. Ένα κόμμα εξουσίας, με τις εναλλαγές της εξουσίας, όπως επιλέγουν οι πολίτες. Εγώ θεωρώ θετική την είδηση, θετική κάθε εξέλιξη, η οποία τι μας λέει;

Ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί, δύο άνθρωποι που κράτησαν το “τιμόνι” και του κόμματος -του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος από μικρό παιδί- αλλά και της χώρας, εκφράζονται και ειδικά για ευρωπαϊκά θέματα. Η Νέα Δημοκρατία τα έχει λύσει αυτά. Ιστορικά τα έχει λύσει με τον διάλογο. Τα έχει λύσει με τις απόψεις οι οποίες ακούγονται – καμιά φορά είναι και διαφορετικές. Και τα έχει λύσει με έναν και μόνο γνώμονα. Αυτό που είχε πει ο ιδρυτής μας, ο Εθνάρχης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πολλά-πολλά χρόνια πριν, είχαμε μάλιστα πρόσφατα και μία αδημοσίευτη συνέντευξη: “Για μας η λέξη-κλειδί είναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών”. Μόνο καλό, λοιπόν, κάνει μία τοποθέτηση, η οποία δείχνει και έναν δρόμο».

Διαβάστε επίσης:
Φάμελλος: Επιστολή σε Τασούλα για τη συζήτηση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και το φορολογικό

Λίνα Μενδώνη: Στη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη οφείλεται η κατάρριψη για το φιρμάνι του Έλγιν

Οδηγούμε το επαναφορτιζόμενο Toyota C-HR