«Το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές. Πρέπει όμως να υπηρετεί ακόμα καλύτερα τον καταναλωτή, την επιχείρηση», ανέφερε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Χρειαζόμαστε παραπάνω τράπεζες», ανέφερε. «Εδώ λοιπόν μπαίνει η εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής. Η συγχώνευση της με την Παγκρήτια, που το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί. Εδώ μπαίνει όμως και η παρέμβαση του κράτους. Υπάρχει μία συνεχόμενη προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι χρεώσεις, ειδικά στα POS. Ειδικά τώρα που πάμε προς μία υποχρεωτικότητα και σε μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού να πάει μπροστά, πιο ενεργά το IRIS στο οποίο προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να γίνουν πράγματα στη στεγαστική πίστη».

Ο κ. Πατέλης υποστήριξε  επίσης πως «υπάρχουν πολλά εργαλεία στο ταμείο ανάκαμψης που απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ψηφιοποίηση τους, για πολλά προγράμματα που υπάρχουν εκεί και και υπάρχει πολύ μεγάλη στήριξη από το Ταμείο ανάκαμψης προς τις μικρομεσαίες».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Πατέλης σχολίασε πως: «Ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου» και πως «το μεγάλο κύμα είναι πίσω μας».

Για το αν υπάρχουν σκέψεις για κάποια παρέμβαση σαν αυτήν που έγινε για τα καταναλωτικά αγαθά, ο κ. Πατέλης είπε πως: «Στα τρόφιμα πέφτει ο πληθωρισμός. Την παρέμβαση αυτή που κάναμε στα καταναλωτικά αγαθά περιμένουμε να δούμε λίγο να κάτσει η… μπίλια, για να δούμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί το θέμα. Όμως συνεχίζουν τα πρόστιμα. Όμως στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται και που πρέπει να γίνει είναι συνεχόμενη αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Είχαμε πριν από μερικές μέρες άλλη μια αύξηση στο κατώτατο μισθό, 27% συνολικά από το 19 και μετά…».

Σχετικά με το πώς μπορούν να συνυπάρξουν μισθοί, πληθωρισμός και απασχόληση, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι: «Πρέπει να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά τα νούμερα και να είναι σίγουρος ότι δεν έχει γείρει πολύ από τη μια ή από την άλλη πλευρά».

«Θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής τα νούμερα στηρίζουν αυτό που κάνει η κυβέρνηση, με την έννοια ότι η ανεργία συνεχίζει και πέφτει, οι εργοδότες “γκρινιάζουν” ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους. Άρα λοιπόν οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί αρκετά και αν δούμε σωρευτικά την αύξηση μισθών και τιμών, θα δούμε ότι η αύξηση τιμών από το 2019 μέχρι σήμερα είναι περίπου 15%, η αύξηση των μισθών είναι κάτι παραπάνω στον κατώτατο, πάμε για το 27%. Συνολικά οι μισθοί γύρω στο 20 – 21%. Άρα, υπάρχει μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, αλλά όχι τόσο υπερβολική που να μην αντιστοιχεί στις αντοχές της οικονομίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Πατέλης τόνισε πως «παραμένει ο στόχος 950 για τον κατώτατο μισθό και 1.500 για το μέσο μισθό μέχρι το 2027. Αυτό είναι μια πυξίδα, γιατί και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να έχουνε και κάποια ορατότητα στο τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Προφανώς πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν ανάμεσα στο τώρα και στο 2027».

«Δουλειά του ΣΕΒ είναι να γκρινιάζει, δουλειά της κυβέρνησης είναι να βλέπει τα νούμερα»

Σχετικά με το ΣΕΒ και το πρόβλημα ενεργειακού κόστους, ο κ Πατέλης ανέφερε πως: «Δουλειά του ΣΕΒ είναι να γκρινιάζει, δουλειά της κυβέρνησης είναι να βλέπει τα νούμερα και τα νούμερα λένε ότι η βιομηχανία είναι από τα λαμπρά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, είχαμε τη μεταποίηση αύξηση του όγκου παραγωγής 21% από το 2019 μέχρι σήμερα, όταν στη Γερμανία είχαμε συρρίκνωση 8%. Aκούω αυτό που λένε οι βιομήχανοι για το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, τα νούμερα δε δείχνουν ότι αυτό έχει μια σημαντική επίπτωση. Και βέβαια να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση στήριξε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο παρελθόν».

Σχετικά με το πετρέλαιο, ο κ. Πατέλης δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Δεν είναι ακόμα σε σημείο που θα που θα προξενήσει μια αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό η κυβέρνηση να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, να αυξάνεται η παραγωγικότητα στην οικονομία για να μπορούν να αυξηθούν και τα εισοδήματα με έναν διατηρήσιμο ρυθμό».

Διαβάστε επίσης

Παραδικαστικό: Εκδόθηκε στην Ελλάδα η Αντωνία Ηλία

ΡΑΑΕΥ: Έναρξη λειτουργίας του νέου Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών

Μπάιντεν: Καλεί να συνεχιστεί “η ιερή δέσμευση” στο ΝΑΤΟ