• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ: Ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, αναλυτικός οδηγός για τη διαδικασία

    • NewsRoom

    Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ


    Οι εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ γίνονται στις 6 & 13 Οκτωβρίου. Η ψηφοφορία ξεκινάει από ώρα 07:00 έως 19:00.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

    Ακόμη δηλαδή κι αν δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ κάποιος μπορεί να ψηφίσει εφόσον συμπληρώσει τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος.

    Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, (γεννηθέντες το 2008) που αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον όμως δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του Κινήματος.

    Η ψηφοφορία για εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του Κινήματος, ώστε να προστεθεί ειδική σήμανση δίπλα από τα μέλη του. Όπως σημειώνεται από την ΕΔΕΚΑΠ, με αυτή τη δυνατότητα, κατά την αναζήτηση των ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο, θα εντοπίζονται αυτόματα τα μέλη και δεν θα χρειάζεται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου κατά την διαδικασία ψηφοφορίας, σε αντίθεση με τα νέα μέλη και όλους τους φίλους που υποχρεωτικά θα συμπληρώσουν έντυπο εγγραφής.

    Οποιος προσέρχεται στην ψηφοφορία, αν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών, στην αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου που υπογράφει αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση το καταστατικό και συναινεί στην διαχείριση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων από τον πολιτικό φορέα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

    Στον δεύτερο γύρο, δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλα τα μέλη/φίλοι που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. Κατά την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, η αναζήτηση των στοιχείων των ψηφοφόρων θα πραγματοποιηθεί από το μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση τού πρώτου γύρου. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμούν (ίδιο ή διαφορετικό με τον πρώτο γύρο).

    Πώς ψηφίζω

    Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι  ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

    Προσοχή. Σταυρώνεται μόνο ένας υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Αννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου.

    Για την ταυτοποίηση:
    -Επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου).
    -Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3€ (μόνο στο Ά γύρο).
    -Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας.
    -Δικαίωμα ψήφου στον Β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον Α’ γύρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη ρεκόρ – 6 φορές το πρώτο δίωρο – για το placement
    Απόστολος Βακάκης: Οι μισές αλήθειες της… απολογίας στους μετόχους, το ζήτημα του Buy Back και η «παιχνιδιάρα» Jumbo
    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυστηροποίηση των ποινών για την παραμέληση ανηλίκων και για οπλοκατοχή στους νέους – Σχεδόν 20.000 νέες προσλήψεις το 2025
     



    ΣΧΟΛΙΑ