• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμη η συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου – Τα επόμενα βήματα Ανδρουλάκη και δελφίνων

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης


    Με το βλέμμα στραμμένο στις 30 Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ,  βαδίζουν τα στελέχη του κινήματος, γνωρίζοντας πως, παρότι εξαιρετικά στριμωγμένος πλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Μετά και το έντονο κύμα αμφισβήτησης που επισημοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος του κινήματος έχει δύο μόλις επιλογές κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: Είτε να βάλει το κόμμα σε μια βραχεία εσωκομματική διαδικασία, ανακοινώνοντας ότι θα γίνουν εκλογές εντός του Ιουλίου, είτε να προσδιορίζει τη διενέργεια τους εντός του Φθινοπώρου, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες προκρίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ρεθύμνης, Μανώλης Χνάρης.

    Εκτιμάται πως η άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκτός του προφανούς ότι θα μπορούσε να σταματήσει το μετέρωρο βήμα του κινήματος, δίνει στον Νίκο Ανδρουλάκη το προνόμιο του καλύτερα προετοιμασμένου υποψηφίου. Και αυτό με το δεδομένο ότι ο ίδιος εξακολουθεί να ελέγχει τους εσωκομματικούς μηχανισμούς και ό,τι έχει απομείνει από τις πάλαι ποτέ τοπικές που θεωρείται ότι τον ανέδειξαν κιόλας στην ηγεσία του κινήματος.

    Αυτή τη στιγμή, μετρημένα στα δάκτυλα είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος που φαίνεται ότι παραμένουν κοντά στον Πρόεδρο. Μεταξύ αυτών ο βουλευτής Δράμας , Τ. Νικολαίδης, ο Θ. Γκλαβίνας, διευθυντής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ , ο  Δ. Μάντζιος , Kοινοβουελυτικός Eκπρόσωπος του κόμματος  και ο βουλευτής Επικρατείας, Π. Δουδωνής, ο οποίος προ ημερών συκγρούστηκε σφορδρά με τη Νάντια Γιαννακοπούλου, με αποτέλεσμα η τελευταία να του αποδώσει το βαρύ χαρακτηρισμό του «διοριασμένου».  Παρά ταύτα ο τελευταίος προσπαθεί να διατηρήσει τις κομματικές  ισορροπίες και γενικά προτιμά να τοποθετείται υπέρ της ενότητας.

    Μετριοπαθή στάση επιθυμεί να προβάλλει  ο βουλευτής του Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παύλος Χρηστίδης. Ο ρόλος των μετριοπαθών του Κινήματος   κατά την εκλογική διαδικασία κρίνεται σημαντικός , καθώς δυνητικά θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος.

    Η Νάντια Γιαννακοπούλου, που πολλές φορές έχει διαχωρίσει τη θέση από τις προεδρικές επιλογές -πριν και μετά τις ευρωεκλογές δεν είναι  σίγουρο ότι θα αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία , όποτε και εάν ανοίξει επίσημα η διαδικασία. Παρά τις διαφωνίες της , οι τοποθετήσεις στα όργανα έχουν περισσότερο ενωτικό χαρακτήρα.

    Στον αντίποδα, προσανατολισμένα προς την υποψηφιότητα είναι σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος , μεταξύ των οποίων ο νυν βουλευτής του κινήματος, Παύλος Γερουλάνος, ο, επίσης βουλευτής Μανώλης  Χριστοδουλάκης, ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι διατηρεί και ισχυρό κομματικό μηχανισμό και ο  Δήμαρχος Αθηναίνων, Χάρης Δούκας.

    Αίσθηση προκάλεσαν χθες τα “θέλω” που κατέθεσε σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Γ. Σιακαντάρη, τα οποία από πολλούς στο ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκαν ως προαναγγελία υποψηφιότητας.  «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα (…) θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό» . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δούκας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Παπανδρεϊκό περιβάλλον.

    Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδειξε ότι όλα τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος , ανάμεσά τους και οι Σκανδαλίδης, Αποστολάκη , Ευθυμίου, δεν προτίθεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ανδρουλάκη, ο οποίος δέχεται ισχυρές βολές  και από νέους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα του, ακόμη και στο κοντινό παρελθόν. Ανάμεσά τους, και ο Ανδρ. Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής , ο οποίος μάλιστα υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής και, λέγεται, ότι τελικά δεν υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο του Κόμματος.

    Από τις χθεσινές τοποθετήσεις στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων ως ηχηρές, με την έννοια του ειδικού βάρους των προσώπων,  σταχυολογούνται, μεταξύ άλλλων,  η τοποθέτηση Ευθυμίου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά, δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι».

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρης Δούκας: Θέλω ο χώρος στον οποίο ανήκω να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό

    ΠΑΣΟΚ: Τι ειπώθηκε στην κοινή συνεδρίαση Π.Σ και Κ.Ο

    Δημοσκόπηση Metron Analysis: To 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θέλουν ενιαίο κεντροαριστερό κόμμα



    ΣΧΟΛΙΑ