Μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα  του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κλιμακώσει την κριτική του απέναντι στη Κυβέρνηση. Σε αυτό συνετέλεσε και ο σκληρός ανταγωνισμός που υπάρχει στο προεκλογικό πεδίο με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά δε, μετά την αίσθηση που προκάλεσε η επικοινωνιακή-πλην όμως “άσφαιρη” – παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει λέγοντας χαρακτηριστικά :

1

“Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο.”

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως με την τακτική του εξακολουθεί να προκαλεί εκνευρισμό στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά, μετά το κύκλο αντιπαράθεσης που προηγήθηκε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας γύρω από την περίφημη γνωμοδότηση,  με μια ανάρτηση  του στο Twitter, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε στο στόχαστρό του την Κυβέρνηση, “τάραξε” όμως και λίγο “τα νερά” στην Χαρ.Τρικούπη

. Σε μια προσπάθεια να πείσει για την ορθότητα της κριτικής του επικαλέστηκε την αρθρογραφία επιφανών νομικών μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: “Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Σωτηρέλη, Καϊδατζή, Κοντιάδη” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για την ιστορία ο κ. Βενιζέλος καλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επανεξετάσει τη γνωμοδότησή του, και κάνει λόγο για “δικονομικά καφκικό συλλογισμό”. Σημειώνει δε πως « Ο Εισαγγελέας γνωμοδοτεί, όπως δείχνει η πάγια πρακτική, απαντώντας σε ερωτήματα κατώτερων εισαγγελέων, υπουργών, κρατικών αρχών και υπηρεσιών, της ΕΛΑΣ κ.ο.κ. Πάντως όχι εταιριών υπαγομένων στον έλεγχο Ανεξάρτητων Αρχών».

Στην “απέναντι “όχθη” της Χαρ. Τρικούπη δεν θέλησαν να εκμεταλλευτούν το νομικό οπλοστάσιο “του δικού τους ανθρώπου” όπως είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστω και αν βρίσκεται σε κάποια απόσταση και αντιμετώπισαν το θέμα καθαρά πολιτικά.

Με  το που έγινε γνωστό το περιεχόμενο της “γνωμοδότησης Ντογιάκου”  επέλεξαν αρχικά να  αντιδράσουν όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης-εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-   με μια γραπτή και  επικριτική προς τη Κυβέρνηση ανακοίνωση, στην οποία σημείωναν μεταξύ άλλων πως η ενέργεια του κ. Ντογιάκου “παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ”  αλλά “πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών” συμπληρώνοντας πως “Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε”.

Δεν πέρασαν όμως 24 ώρες και η αποτίμηση που  έγινε προφανώς δεν κρίθηκε ως  ικανοποιητική.  Για να  μην εντυπωθεί και πάλι  στη κοινή γνώμη ως κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα όπως οι υποκλοπές , όπου το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται  μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη, αποφασίστηκε να γίνει μια ολομέτωπη επίθεση με δημόσιες  τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου όσο και κορυφαίων στελεχών.

“Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης. Δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ   σε τηλεοπτική δήλωση του και πρόσθεσε “Είπα από την αρχή ότι αυτή η ιστορία με τις υποκλοπές δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα που αφορά τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών. Και πάνω απ΄όλα αφορά τον αγώνα πολλών γενεών Ελλήνων για να έρθει η δημοκρατία στην πατρίδα μας. Δεν θα επιτρέψουμε ως Δημοκρατική Παράταξη να συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση, που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα, εκθέτοντας την διεθνώς”.

Η κυβέρνηση δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση που δέχτηκε από το ΠΑΣΟΚ  με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου  να στοχοποιεί προσωπικά τον  Πρόεδρο του κόμματος “Ο κ. Ανδρουλάκης, προτού επικαλεστεί τους θεσμούς και βασικές αρχές της δημοκρατίας μας, όφειλε ως πολιτικός αρχηγός, να γνωρίζει επακριβώς και σε βάθος το Σύνταγμα, πράγμα που δεν φαίνεται από το περιεχόμενο και το πνεύμα της δήλωσής του στο οποίο ταυτίζει τη Δικαιοσύνη με την κυβέρνηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης, πίσω από τα βαρύγδουπα λόγια, ομολογεί ότι θέλει μια Δικαιοσύνη à la carte, μια Δικαιοσύνη που θα κινείται με βάση τις δικές του απόψεις και πολιτικές επιδιώξεις. Η Κυβέρνηση, αντίθετα, σέβεται και τιμά την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη απροϋπόθετα: δίχως αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η διαφορά μας είναι χαοτική και αποκαλυπτική”.

Ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων συνεχίστηκε με την ανταπάντηση του  εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ  να  υποστηρίζει ότι “Η άσκηση κριτικής σε πράξεις πολιτειακών οργάνων δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υψηλό δημοκρατικό μας καθήκον. Και κανείς δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει.Φαίνεται πως το κομματικό συμφέρον υπερέχει για τη Νέα Δημοκρατία.”

Στον χορό της αντιπαράθεσης και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης  που κατήγγειλε κυβερνητικές προθέσεις για “ξεδόντιασμα” όπως είπε χαρακτηριστικά  της ΑΔΑΕ  “Η απόφαση Ντογιάκου επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για ‘’ξεδόντιασμα’’ της ΑΔΑΕ στο νομοσχέδιο που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ, με την αφαίρεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, την ίδια στιγμή που -και πάλι ‘’συμπτωματικά’’-επίκειται αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ, δυστυχώς, φαίνεται ότι σε αυτή του την προσπάθεια επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την δικαιοσύνη”.

Διαβάστε επίσης

Άρθρο- παρέμβαση: «Σκιαμαχίες» για τις υποκλοπές – Η γνωμοδότηση Ντογιάκου και η αντεπίθεση Ράμμου

«Λάδι στη φωτιά» από τη γνωμοδότηση για την ΑΔΑΕ – Τσίπρας σε Ντογιάκο: «Έλα να με συλλάβεις» – «Θεατρινισμοί» απαντά ο Οικονόμου