Στις 5 Νοεμβρίου, η κατάθεση του πρώην  πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί αφενός την έναρξη της ανάκρισης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους φερόμενους συμμέτοχους σε αξιόποινες πράξεις, αφετέρου την αντίστροφη μέτρηση για το αν θα στηθεί το 4ο Ειδικό Δικαστήριο μετά τη Μεταπολίτευση.

Η Αεροπαγίτης ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου αρχίζει την έρευνα της από τους μηνυτές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και των επίκουρων εισαγγελέων της. Πρώτος έχει κληθεί να καταθέσει στις 5 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς. Την επομένη θα καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στις 9 Νοεμβρίου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η υπόθεση με τα καταγγελλόμενα «μαγειρέματα» επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για να εμπλακούν σε δωροδοκίες της Novartis κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαβιβάστηκε στην τακτική Δικαιοσύνη μετά την ποινική δίωξη που άσκησε η Βουλή σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για 8 αδικήματα. Μεταξύ αυτών της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, της απόπειρας εκβίασης, της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορία).

Με τη σύσταση του Δικαστικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από 3 αρεοπαγίτες και 2 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον ορισμό της Αρεοπαγίτου ανακρίτριας, διαβιβάστηκαν στον Άρειο Πάγο και όσες συναφείς δικογραφίες εκκρεμούσαν σε εισαγγελείς ή ανακριτές. Μεταξύ αυτών και η δικογραφία για τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη, σε βάρος της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και για 5 πλημμεληματικές κατηγορίες.

Για τους δυο επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί καθώς κατά την εισαγγελική έρευνα, δεν προέκυψαν ενδείξεις σε βάρος τους.

Ωστόσο, στο πόρισμα της Προανακριτικής της ΝΔ αναφέρεται ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Τότε ο ένας εκ των δύο επίκουρων εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς είχε υποβάλει αίτημα αποχής (το οποίο έγινε αποδεκτό) από τη συνεχιζόμενη έρευνα για τους δύο πρώην υπουργούς, διαμαρτυρόμενος διότι παρά την αρχειοθέτηση της σε βάρος του έρευνας από την Εισαγγελία, στο πόρισμα της ΝΔ περιγραφόταν ως συμμέτοχος σε παράνομες πράξεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.