ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η υπουργός προφανώς ήλπιζε πως θα ήταν απλή διαδικασία να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του σχετικού διαγωνισμού, όμως οι συνομιλητές της πήγαν στη συνάντηση υποψιασμένοι, έχοντας ενημερωθεί από δημοσιεύματα για κομματικές παρεμβάσεις στη διαδικασία, και της ζήτησαν εξηγήσεις. Η κ. Γεροβασίλη αιφνιδιάστηκε από τη στάση αυτή και επιχείρησε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας πως η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν είναι προβληματική και παραπέμποντας στην Επιτροπή Αξιολόγησης του ΑΣΕΠ όσον αφορά στο αδιάβλητο της διαδικασίας.
Στο επίκεντρο της κριτικής των θεσμών βρέθηκε η μοριοδότηση των υποψηφίων, και ειδικά το γεγονός ότι πριμοδοτούνται όσοι έχουν εμπειρία έως 3 χρόνια στο Δημόσιο (όσο δηλαδή κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προφανώς κατά σύμπτωση…) και βγαίνουν χαμένοι όσοι έχουν περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ δεν μοριοδοτούνται όσοι έχουν εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.
Στη συνέχεια, οι επικεφαλής του ΑΣΕΠ κλήθηκαν στο Χίλτον για να δώσουν τα “φώτα” τους για την υπόθεση, διευκρινίζοντας ότι κινούνται στο πλαίσιο των προσόντων που προβλέπουν οι σχετικές προκηρύξεις. Παράλληλα όμως εξήγησαν πως η διαδικασία κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, και θα χρειαστεί πάνω από έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί…
Εκεί ήταν που ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, εξέφρασε την αντίθεσή του προς τη διαδικασία επιλογής των μόνιμων γραμματέων, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι αφενός παράνομη, εφόσον για τις ίδιες θέσεις σε διαφορετικά υπουργεία απαιτούνται διαφορετικά προσόντα, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αφετέρου είναι διαβλητή, δίνοντας άδικα “μπόνους” στους… ημετέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που τελικά έγινε ήταν ότι, με την παρέμβαση των θεσμών, η διαδικασία επιλογής των μόνιμων γραμματέων αναστέλλεται και θα ξεκινήσει από την αρχή, με τη συνδρομή Γάλλων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στο να γίνει με τον πιο διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο η επιλογή των γραμματέων. Μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε και πάλι να “ξεγελάσει” τους δανειστές, προτείνοντας να γίνει η επιλογή από ένα ανεξάρτητο διακομματικό όργανο, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Το “ανεξάρτητο” αυτό όργανο είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, του οποίου προΐσταται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (η σύντροφος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου). Όμως και πάλι οι επικεφαλής των κλιμακίων ήταν “διαβασμένοι” και απέρριψαν την πρόταση.
Είναι προφανές ότι εδώ δε μιλάμε απλά για μία “ήττα” της Όλγας Γεροβασίλη ή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά για μία υπόθεση που πραγματικά ντροπιάζει συνολικά τη χώρα μας, στην οποία επιβάλλεται… γαλλική κηδεμονία για να κάνει το αυτονόητο: έναν απλό, διαφανή δημόσιο διαγωνισμό…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι δεν είπε ο Τσίπρας και άνοιξε το δρόμο για πρόωρες εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τετ-α-τετ Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναπάντητα ερωτήματα και ώρες αγωνίας για τη Folli Follie
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές