Πάλι… καλά θα πρέπει να λέμε για το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, καθώς τα πράγματα θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να είναι πολύ χειρότερα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Τι μας γλίτωσε από τα χειρότερα; Αφενός, η ικανότητα και η ψυχραιμία του κυβερνήτη του πλοίου “Γαύδος” του Λιμενικού, ο οποίος με τους κατάλληλους ελιγμούς κατάφερε να ξεφύγει από την τουρκική ακταιωρό, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν ήθελε απλά να εμβολίσει το “Γαύδος”, αλλά να το βυθίσει, κάτι που αν συνέβαινε προφανώς θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις. Ευτυχώς, η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό πλοίο ήταν τελικά περιορισμένης έκτασης.

Αφετέρου, η απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει την εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας για ανταπόδοση του επεισοδίου. Η εισήγηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, στηριζόταν στη λογική της αποκατάστασης της “ισορροπίας δυνάμεων” που διαταράχθηκε μετά τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου. Όμως ο πρωθυπουργός απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναλογιζόμενος προφανώς τις ανεξέλεγκτες συνέπειες που θα μπορούσε να είχε μία τέτοια ενέργεια.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Πάνος Καμμένος, θα είχε την ίδια άποψη. Είναι άλλωστε ο Πάνος Καμμένος που με τη ρητορική του, αλλά και ορισμένες ενέργειές του, έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, και εκτιμάται ότι έχει πυροδοτήσει, άνευ λόγου και αιτίας, εν μέρει τις επιθετικές τάσεις της γείτονος χώρας.

Η γενικότερη στάση πάντως της κυβέρνησης συνοψίζεται στη φράση “ψυχραιμία και νηφαλιότητα” που ακούσαμε αρκετές φορές το τελευταίο 24ωρο από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, δύο αρετές δηλαδή που η τουρκική πλευρά δε φαίνεται να διαθέτει, κάτι που μας θύμισε ο Ταγίπ Ερντογάν και με τις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του, με τις οποίες κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο να μην κάνουν το “λάθος βήμα”. Αποφεύγοντας τις παρορμητικές ενέργειες και δηλώσεις, η κυβέρνηση καταφεύγει στους διπλωματικούς διαύλους για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Βέβαια, πιθανόν η Άγκυρα να αντιλαμβάνεται αυτήν την “ψυχραιμία και νηφαλιότητα” της Αθήνας ως ένδειξη αδυναμίας, και είναι μάλλον σίγουρο ότι οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις δεν θα είναι και οι τελευταίες. Είναι άλλωστε σαφές ότι οι προκλήσεις αυτές δεν αποσκοπούν απλά στη δημιουργία εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, αλλά και στη δημιουργία ενός νέου status quo στο Αιγαίο, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία υποστήριζε πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία – όχι απλά ότι είναι “γκρίζα ζώνη”, όπως λένε συνήθως στην Άγκυρα, αλλά ότι είναι κτήμα τους…

Ίμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια – Σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται διαρκώς στην περιοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλει πόλεμο η Τουρκία; Γιατί φτιάχνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ίμια (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πώς η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου