ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2019 θα προβλέπει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σε λίγες ώρες στη Βουλή, όπως αποκαλύπτει η Έκθεση του Δημοσιονιομικού Συμβουλίου για τις μακροοικονομικές παραδοχές με τις οποίες συντάχθηκε το Προσχέδιο.
Για το τρέχον έτος, στο προσχέδιο εκτιμάται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% (από 2% στο Μεσοπρόθεσμο), ενώ το 2019 η ανεργία θα μειωθεί στο 16,7% (από 18,3% εφέτος) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 11,9% (από άνοδο 0,8% εφέτος).
Τα συγκεκριμένα μεγέθη αποτυπώνονται στην έκφραση γνώμης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα επίσης με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1% (από αύξηση 1% εφέτος) και η απασχόληση θα κινηθεί ανοδικά κατά 1,8% (από αύξηση 1,7% το 2018). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% (από άνοδο 7,5% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,2% (από αύξηση 3,4% εφέτος).
Τα σενάρια που προσχεδίου για ποσοστό ανεργίας της τάξης του 18,3% και 16,7% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα, παραμένουν για το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αισιόδοξα, παρά την σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας τα τελευταία έτη. Πάντως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για διαρθρωτικό πλεόνασμα της τάξης του 3,3% του ΑΕΠ για το 2018 και 1,6% του ΑΕΠ για το 2019, έτσι όπως περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, εμπίπτει στα όρια που τίθενται στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κάνει σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις που είχε περιλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Ιούνιο η κυβέρνηση. Από την σύγκριση προκύπτει ότι:
– Οι προσδοκίες για Ανάπτυξη φέτος αυξάνονται, από 2% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο σε 2,1% στο Προσχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι και τον Οκτώβριο πέρυσι το προηγούμενο Προσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2018, προέβλεπε ότι το 2017 θα κλείσει με Ανάπτυξη 1,8% αλλά δεν ξεπέρασε τελικά το 1,4%, ενώ για φέτος προέβλεπε 2,4%. Για το 2019 η κυβέρνηση προβλέπει Ανάπτυξη 2,4%, έναντι 2,5% που προέβλεπε στο Μεσοπρόθεσμο που συνέταξε τον Ιούνιο.
– Την Ανάπτυξη εφέτος στηρίζουν οι Εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών (προσμετράται ο Τουρισμός) που υπολογίζεται ότι αυξάνονται 7,5% και όχι μόνον 5,6% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο (+1,9%). Για το 2019 προβλέπεται μικρότερη αύξηση 5,8% (αντί για 4,6% πάντως που προέβλεπε τον Ιούνιο στο Μεσοπόθεσμο).
– Ανοδικά κινείται η Ιδιωτική Κατανάλωση, καθώς προβλέπεται να αυξηθεί τελικά 1% αντί 0,5% (+0,5%). Ισχνή αύξηση 1,1% θα προβλέπει το Προσχέδιο και για το 2019 (αντί 1% που έλεγε το Μεσοπρόθεσμο).
– Χειρότερα από το αναμενόμενο κινούνται όμως οι Επενδύσεις. Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί μόλις 0,8% αντί 11,1% που εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιούνιο (-10,3%). Δηλαδή οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 1/10 σε σχέση με ό,τι αναμενόταν εφέτος. Για το 2019 το Προσχέδιο θα προβλέπει ότι θα γίνουν όσες Επενδύσεις δεν έγιναν εφέτος. Προβλέπει αύξηση 11,9%, που είναι όμως μικρότερη από την αύξηση 12,1% που προέβλεπε ήδη από τον Ιούνιο η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο.
– Η δημόσια κατανάλωση θα «σέρνεται» επίσης σε χαμηλά επίπεδα: για το 2018 η πρόβλεψη στο Προσχέδιο μειώνεται σε +0,2% αντί +1,2% που έλεγε το Μεσοπρόθεσμο και το 2019 θα αυξηθεί 0,6%, ενώ το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε +0,4%.
Τέλος, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει πως λεπτομερής αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων και των προβλέψεων για το άμεσο μέλλον θα δημοσιευτεί στην προσεχή εξαμηνιαία έκθεσή του, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί εντός του Νοεμβρίου 2018.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προσχέδιο προϋπολογισμού… double face: Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος στα Capital Controls-Τι ισχύει από σήμερα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα επόμενα βήματα του Ζόραν Ζάεφ – Οι συνέπειες για την κυβέρνηση Τσίπρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό