ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπέρ της κύρωσης των δύο προσαρτημάτων (α) στη Σύμβαση Χρηματοδότησης και (β) στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχουν συναφθεί μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, τάχθηκε η πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής. Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισε η ΝΔ, «παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, ενώ «όχι» ψήφισαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, οι «Σπαρτιάτες», η «Νίκη», και η Πλεύση Ελευθερίας.
Μεγαλύτερη πλειοψηφία στήριξε, πάντως, το 1ο άρθρο του νομοσχεδίου για το προσάρτημα στη Σύμβαση Χρηματοδότησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο προβλέπεται η διάθεση από την ΕΕ προς την Ελληνική Δημοκρατία μίας Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συνεισφοράς ποσού 4,7 δισ. ευρώ: «Ναι» ψήφισαν ΝΔ, Ελληνική Λύση, και «Σπαρτιάτες», «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ, «όχι» ψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, και «Νίκη».
Στο δεύτερο άρθρο, για το Προσάρτημα στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το οποίο προβλέπεται η διάθεση από την ΕΕ προς την Ελληνική Δημοκρατία Πρόσθετου Ποσού Δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ, «ναι» ψήφισε η ΝΔ, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ «όχι» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.
Ν. Παπαθανάση: Σε κοινωνικά προγράμματα η μη επιστρεπτέα κοινοτική στήριξη των 18,2 δισ. ευρώ
Έχουν αξία τα σχόλια του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, σημείωσε στην καταληκτική ομιλία του ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις Τζεντιλόνι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Συνέδεσε μάλιστα τις δηλώσεις αυτές με την ψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι με την κύρωση αυτής της συμφωνίας «τα χρήματα τα οποία θα πάρει η πατρίδα μας και τα οποία, προφανώς, η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει και γι’ αυτό δεν ψηφίζει, ανέρχονται σε 36 δισεκατομμύρια ευρώ, 18,2 δισεκατομμύρια μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική συνεισφορά και 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανειακή στήριξη». Όπως εξήγησε, τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ που η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει πίσω, είναι για να τρέξουν σε κοινωνικά προγράμματα, σε στήριξη, σε ανακαινίσεις νοσοκομείων, κέντρων υγείας κ.ά.
Ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε επίσης προηγούμενη αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για την κατάθεση από τον ίδιο, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής, τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αλλοίωση στα «Τέμπη». Όπως είπε, «καταθέτουμε χαρτιά, για να είναι στη Διαύγεια και να μπορεί ο καθένας να τα παίρνει και να κρίνει αν έχει υπάρξει αλλοίωση και να μην δημιουργεί εντυπώσεις λανθασμένες και ψευδείς», είπε ο κ. Παπαθανάσης απευθυνόμενος στην κ. Κωνστανοπούλου. Νωρίτερα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε επικρίνει τον κ. Παπαθανάση ότι έχει εμπλακεί προσωπικά στο «μπάζωμα», και ότι «ήρθατε στις 03.00΄ το πρωί στη Βουλή […] και καταθέσατε τα πειστήρια του μπαζώματος από τα οποία προκύπτει ότι πρώτον το μπάζωμα ξεκίνησε χωρίς κανένα έγγραφο, στα μουλωχτά δηλαδή, αλλά με την επίβλεψη και τις εντολές του κ. Μητσοτάκη που επελήφθη από την πρώτη στιγμή».
Διαβάστε επίσης:
Μιλάτοβιτς: Στόχος το Μαυροβούνιο να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ το 2028
Ηχηρό μήνυμα για την κακοποίηση των ζώων από Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση – ΣΤΑΣΥ
Bloomberg: Η Ελλάδα επενδύει πάνω από €2 δισ. στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – mononewsTV
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike