ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν νέα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλου Γερουλάνου, σχετικά με τις «Κατευθύνσεις της Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση πόρων στην Ευρώπη. Υπάρχουν όμως πόροι που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν και έρχονται τώρα, και αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι τι πόροι θα πάνε στις περιοχές που έχουν πληγεί και πόσο θα τις ανακουφίσουν. Πρέπει να γίνουν εκεί πάρα πολύ γρήγορα έργα. Θα γίνουν νέα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Θεσσαλίας, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.
Γερουλάνος: Άμεση ανάγκη αναδιάταξης των κονδυλίων
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, έκανε λόγο για «έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής από την κυβέρνηση για το ακριβές περιεχόμενο της Αναθεώρησης σχετικά με τους άξονες που εγκαταλείπονται, τους νέους που προστίθενται και με τι ποσά θα χρηματοδοτηθούν, ποια είναι η πρόσθετη χρηματοδότηση στα μέσα σταθερής τροχιάς, και πού ακριβώς θα κατευθυνθούν τα επιπλέον πέντε δισ. ευρώ σε δάνεια που αιτήθηκε η χώρα μας».
Τόνισε ακόμα ότι είναι «εντελώς ασαφής ο όρος ευελιξία και ελαστικότητα», ενώ επεσήμανε με έμφαση, την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
«Ναι υπάρχουν νέα χρήματα. Η Ελλάδα, με το αίτημά της κατάφερε να πάρει άλλα 795 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενεργειακή χρήση και στήριξη ενεργειακών δραστηριοτήτων», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε: «Στο αίτημά της, επίσης, κατάφερε να ζητήσει άλλα πέντε δισ. ευρώ, που κατ’ ουσία πηγαίνουν στις επιχειρήσεις. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν το 45% των δανείων αυτών. Ταυτόχρονα ζητήσαμε και θα έρθει από το Ταμείο Αλληλεγγύης, όταν καταγραφούν οι ζημιές, ένα ποσό 400 εκατ. ευρώ περίπου για το κομμάτι της Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης ενώ υπάρχει και ένα ακόμα ποσό το οποίο θα πάρουμε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στήριξης».
Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια 7,5 δισ. ευρώ τα οποία πάνε στην ελληνική οικονομία».
«Όλες αυτές οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν την επενδυτική βαθμίδα. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι θα υπάρξει και πάλι αξιολόγηση και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σταθεροί διότι η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι θα φέρει και άλλη επενδυτική δραστηριότητα, θα φέρει νέες δουλειές για νέους και νέες για να μπορούν να παραμένουν στις περιοχές τους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
«Το ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες είναι ένα: Θα καταλάβετε πόσο λάθος πορευόμαστε στην ανάπτυξη της χώρας σήμερα; Πόσο λάθος είναι η ανάπτυξη για τους λίγους, που αγνοεί την κλιματική αλλαγή που αγνοεί κομβικά θέματα όπως είναι η υγεία και ανασυγκρότηση της υπαίθρου η οποία δεν ήταν πουθενά ενώ έχουμε τεράστιες ευκαιρίες με τα ελληνικά προϊόντα; Έχετε μια μεγάλη ευκαιρία. Να αναθεωρήσετε τώρα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ή να αναλωθείτε σε “pass” ανακούφισης μόνο. Έχετε ένα δίλημμα με λίγα λόγια. Θα αγοράζετε πάλι ψάρια ή θα μάθετε επιτέλους να ψαρεύετε;», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος.
«Η κυβέρνηση, με πολύ άμεσες ενέργειες κίνησε τις διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το αίτημά του για αναθεώρηση κατάφερε, μέσα από τη διαπραγμάτευση, και λάβαμε μία ελαστικότητα ως προς τη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την ανακούφιση των συμπολιτών μας. Πόροι οι οποίοι θα μπουν άμεσα στην εθνική οικονομία και κυρίως θα στηρίξουν και την προσπάθεια της πατρίδας μας για την επενδυτική βαθμίδα αλλά κυρίως για να μπορεί να έχει δύναμη να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανταπάντησε ο κ. Παπαθανάσης και συμπλήρωσε:
«Επομένως αυτό είναι που κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα από οποιαδήποτε περίπτωση άλλης κυβέρνησης. Καταφέραμε να ξανανοίξουμε πλέον το κεφάλαιο αναθεώρηση η οποία έκλεισε για όλες τις χώρες στις 31 Αυγούστου 2023. Άνοιξε πλέον η αναθεώρηση και μπορούμε να βάλουμε άλλα 500 εκατ. ευρώ σε έργα για τις πληγείσες περιοχές».
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιεί κατ’ ουσία περίπου 30 δισ. πόρους και με το αίτημα αναθεώρησης αυτό ανεβαίνει στο ποσό των 36 δισ. ευρώ προσθέτοντας και άλλα πέντε δισ. ευρώ σε πόρους».
Τόνισε ακόμα ότι «στα πολύ ευαίσθητα ζητήματα της υγείας, θα διατεθούν συνολικά δύο δισ. ευρώ, τα οποία περνούν μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτούν 11 δράσεις του υπουργείου Υγείας, 44 έργα και 310 υποέργα».
«Στην αναθεώρηση δεν καταργήθηκε κανένας άξονας. Εκείνο το οποίο έχει γίνει είναι, χωρίς να έχουν καταργηθεί τα έργα, έργα τα οποία δεν μπορούσαν να χωρέσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2026 να μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ ή στους εθνικούς πόρους.
Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν τρελό να κρατήσουμε έργα τα οποία τελικά δεν θα είχαμε πετύχει να τα ολοκληρώσουμε μέχρι τον Αύγουστο του 2026 με συνέπεια να μην πάρουμε τα χρήματα από την Ευρώπη. Επομένως αυτό που κάναμε, είναι να προσθέσαμε 250 εκατομμύρια για αντιπυρικές ζώνες στο πρόγραμμα του Προγράμματος Anti Nero και αυτό το ποσό πλέον φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ που αφορούν και τον Έβρο και έχει μεγάλη σημασία, προσθέτουμε προσεισμικούς ελέγχους για τα δημόσια κτίρια -κάτι που είναι πολύ απαραίτητο και πρέπει να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση για τα δημόσια κτίρια- προσθέτουμε ένα πρόγραμμα για έξυπνες γέφυρες, το οποίο θα το δούμε στο πλαίσιο της Αναθεώρησης και του δικαιώματος που πήραμε, και ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα στέγασης για νέους και νέες, ύψους 200 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.
«Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι σχέδιο και αναδιάταξη των κονδυλίων. Τώρα είναι η μεγάλη στιγμή, μετά από αυτή την τεράστια καταστροφή που υπέστη η χώρα, να αλλάξει νοοτροπία η κυβέρνηση. Να κάνει ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι το είδος της ανάπτυξης που βοηθά ελάχιστους μεγάλους επιχειρηματίες. Έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να αναθεωρήσετε το πώς πηγαίνετε μέχρι σήμερα. Μη την χάσετε», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος.
Διαβάστε επίσης:
Αυγενάκης: Fake news οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών και την καταλληλότητα των εδαφών