Στο σοβαρό θέμα της εξάρτησης των ανηλίκων από τα social media και την οθόνη αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο υπουργών Τηλεπικοινωνιών θα θέσω το θέμα προκειμένου να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες και να σώσουμε γενιές, οι οποίες δυστυχώς έχουν κολλήσει να κουνάνε τον αντίχειρα και να βλέπουν εθιστικό περιεχόμενο, το οποίο πολλές φορές εκφεύγει και από την πραγματική ζωή και από τα πραγματικά ζητήματά της», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action.

1

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το 2025 θα πρέπει να είναι χρονιά που η Ευρώπη θα πάρει τα μέτρα τα οποία έχει ψηφίσει, την ώρα αυτήν πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία, πρέπει όλοι μας κοινά να κινητοποιηθούμε».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «εθισμό στον αλγόριθμο και στην οθόνη» λέγοντας ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα. Θέλει κοινή πορεία, συστράτευση έτσι ώστε να αναγκαστούνε πλέον οι πλατφόρμες οι οποίες γνωρίζουν από το περιεχόμενο, από το υλικό που βλέπει, που περιηγείται κάποιος αν είναι ανήλικος ή όχι».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το υλικό θα πρέπει να είναι ανάλογο της ηλικίας των χρηστών, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει θα πρέπει να πας και σε απαγόρευση, αλλά απαγόρευση από την πλευρά των παρόχων και όχι την πλευρά της κάθε χώρας, η οποία δεν μπορεί μόνη της να το αντιμετωπίσει».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός οι περιορισμοί για χρήση κινητού εντός σχολικής κοινότητας «ήταν ένα μέτρο που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας, αλλά για το κομμάτι εκτός σχολείου πρέπει να μπούνε μέτρα και όρια.

Αυτά τα όρια πάμε να βάλουμε γιατί σήμερα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν μπορούν να βλέπουν ό,τι ακραίο ή βίαιο μπορεί να υπάρχει ή να ανεβάζουν ό,τι βίαιο, περίεργο ή μη νόμιμο υπάρχει».

Μιλώντας μάλιστα για το DSA (Digital Services Act), την ευρωπαϊκή οδηγία η οποία έχει πλέον ενσωματωθεί στα κράτη μέλη σημείωσε «είναι υποχρέωση των παρόχων να προσαρμοστούν σε αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί, να συμμορφωθούν σε αυτά που η Ευρώπη ορίζει».

Ο υπουργός τόνισε ότι σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του θέματος είναι η παιδεία ώστε οι ανήλικοι, τα παιδιά να κατανοήσουν ότι «η ζωή είναι αλλού, δεν είναι στην οθόνη».

Αναβάθμιση 80 μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ

Στο μεταξύ, υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει αναβαθμίσει και το 112, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλά συμβάντα παράλληλα. Πριν από μια βδομάδα παραδώσαμε μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας ένα έργο του ΕΣΠΑ, το οποίο ήταν η αναβάθμιση των 80 μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ.

Αποκτήσαμε νέους μετεωρολογικούς σταθμούς, πλέον μπαίνουν σε λειτουργία αλλά πάμε να συνδυάσουμε αυτά τα δεδομένα με πιο ευφυή συστήματα. Και δεν σταματάμε εδώ.

Δεύτερο έργο το οποίο τώρα ξεκινάει μέσω Ταμείου Ανάκαμψης είναι η αναβάθμιση των υδρολογικών σταθμών, αλλά και των σταθμών αυτόματης ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Όλο αυτό να το βάλουμε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που θα μπορούμε να κατεβάζουμε από το σύστημα των μικροδορυφόρων. Η Ελλάδα αποκτά όλον αυτόν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορούμε να έχουμε πιο ακριβείς τοπικές προγνώσεις».

Αναφερόμενος στη Ρόδο που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία Bora, σημείωσε ότι το «112 έφυγε αλλά τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν είχαν πιάσει την τοπικότητα του φαινομένου. Άρα, πολύ σημαντικό για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές είναι το να μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ακριβείς σε τοπικό επίπεδο προγνώσεις».

Διαβάστε αμέσως:

Ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο στον Βόλο – Τι πρέπει να γνωρίζουν πολίτες και επαγγελματίες

Τάνκερ της NGM Energy της οικογένειας Μουνδρέα συγκρούστηκε με containership (video)

Κεραμέως για κατώτατο μισθό: Ομπρέλα προστασίας και στο δημόσιο