ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο Green Deal με θέμα «Ψηφιοποίηση και Έξυπνες Πόλεις» ο υπουργός επεσήμανε ότι για να γίνουν πιο ανθρώπινες, πιο βιώσιμες οι πόλεις «η λύση δεν είναι να κάνουμε πιο μεγάλους δρόμους, να αυξήσουμε την χωρητικότητα στα αυτοκίνητα.
Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Πάμε από την αρχή, αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα». Όπως, πρόσθεσε, «δεν είναι θέμα τεχνολογίας, ούτε κυρίως θέμα υποδομών το πώς θέλουμε να ζήσουμε. Η όποια μας απόφαση πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με την κοινωνία. Καμιά λύση δεν είναι copy paste, καθώς κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, παθογένειες».
Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το παράδειγμα των Τρικάλων ο υπουργός τόνισε ότι έπαιξε ρόλο ήταν ότι ήταν μια πόλη που ήταν φιλική στο ποδήλατο.
«Φτιάξαμε ποδηλατοδρόμους από και προς βασικούς προορισμούς». Όσον αφορά στα ακραία πλέον καιρικά φαινόμενα τόνισε ότι «θέλουμε έναν καινούργιο σχεδιασμό για την διαχείριση των υδάτων.
Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δουλέψουν γρήγορα». Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών να συνδυάσουμε καιρικά φαινόμενα και ποσότητες βροχής που πέφτουν σε συγκεκριμένες λεκάνες απορροής, ενώ επανέλαβε τη σημασία της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στο θέμα της έγκαιρης ειδοποίησης και ανίχνευσης πυρκαγιών με στόχο να ελεγχθούν και κατόπιν να ενταχθούν στην πολιτική προστασία στην μάχη της πυρόσβεσης.
Το σημαντικό ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου είναι «αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, ζούμε, σκεφτόμαστε δεν θα αλλάξει τίποτε και οι πόλεις μόνες τους ποτέ δεν πρόκειται να αυτορυθμιστούν.
Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και θέλει ορθολογισμό, αλλά και βλέμμα στο μέλλον». Λέξεις κλειδιά είναι «η κοινή προσπάθεια, συναντίληψη, πολύ διάλογο με την κοινωνία γιατί αν δεν πείσουμε τους πολίτες μας να έρθουν μαζί μας να μας εμπιστευτούν και να κάνουν κομμάτι της ζωής τους το όραμά μας δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε τίποτε».
Κυρανάκης: Ψηφιακά η μεταβίβαση ακινήτου από τον Ιανουάριο
Από τον Ιανουάριο με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου η ταλαιπωρία της πολύμηνης αναμονής θα τελειώσει, καθώς θα γίνεται ψηφιακά και αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «το επόμενο βήμα είναι να τηρήσουμε την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το 2025 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο.
Θα φτιάξουμε σε συνεργασία με το ΤΕΕ έναν διαδραστικό χάρτη πάνω στον οποίο λαμβάνοντας δεδομένα από το ΤΕΕ, την ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο θα μπορεί πλέον ο πολίτης να εντοπίζει το ακίνητο το οποίο είναι δικό του ή θεωρεί ότι είναι δικό του και θα περάσουμε σε μια εποχή όπου η κτηματογράφηση θα είναι μία ατομική υπόθεση».
Όπως εξήγησε ο κ. Κυρανάκης θα υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία για να κάνει ο πολίτης γρήγορα την δουλειά του και θα δίνεται η δυνατότητα να βλέπει ποιες είναι οι προθεσμίες που τον αφορούν, ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει.
«Και αυτό σε συνδυασμό με τις αγοραπωλησίες οι οποίες θα παίρνουν μεταγραφή σε μια μέρα θα φέρει μια τάξη στον χώρο της κτηματαγοράς».
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Ταχιάος: Καθοριστικός παράγοντας η έγκαιρη υλοποίηση των έργων
Πλεύση Ελευθερίας: Δεν παραδίδει την έδρα του ο Μιχάλης Χουρδάκης
Πεν Νταλαούρα: Είμαστε ομάδα, δεν παίρνουμε λεφτά από ΣΥΡΙΖΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ