Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και το Δημογραφικό, Ντούμπραβκα Σούιτσα, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Οι υπουργοί ανέπτυξαν τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιστροφή των δημογραφικών τάσεων, την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, καθώς και τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων και επαγγελματιών, σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

1

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να συστήσει Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με αρμοδιότητες για το Δημογραφικό, επίσης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά και σε άλλα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Παπασταύρου ανέφερε απευθυνόμενος στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν: «Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και στην Προεδρία της ελληνικής Κυβέρνησης. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δημογραφική επιδείνωση.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η στήριξη, ανάπτυξη και προστασία της οικογένειας είναι και παραμένει κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Άλλωστε, οι οικογένειες αποτελούν ανέκαθεν το βασικό δομικό στοιχείο των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Και συνέχισε με τη διαβεβαίωση, «έχουμε λάβει μέτρα για τη στήριξη τόσο των γονέων όσο και των παιδιών. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας στην ίδια κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη-μέλη, αν και όχι με την ίδια ένταση.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε κοινές λύσεις, βασισμένες σε τεκμηριωμένη και μελλοντοστραφή στρατηγική. Προφανώς, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η Ελλάδα, όμως, δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά και να διασφαλίσει το δημογραφικό και δημοκρατικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Ζαχαράκη δήλωσε:

«Στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο προετοιμάζουμε σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που εκπονείται για πρώτη φορά στη χώρα.

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά την προοπτική όλων των αναπτυγμένων χωρών και διατρέχει οριζόντια τις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Για την Ελλάδα όμως εμπεριέχει και τη διάσταση του εθνικού κινδύνου και επομένως είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας».

Επιπλέον, προσέθεσε η κυρία Ζαχαράκη, «με συνεκτικό και μακρόπνοο σχέδιο δράσης, επιμονή, συνέπεια και τη μέγιστη συστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων θα μπορέσουμε να βάλουμε “φρένο” στην πτωτική πορεία που ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες.

Προσβλέπουμε στη συνεργασία των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών με τους οποίους θα διαβουλευτούμε το σχέδιο, θα ακούσουμε και θα ενσωματώσουμε προτάσεις. Ήδη η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες ώστε να εμπιστευτούν κυρίως οι νέοι την Ελλάδα και το μέλλον που μπορεί να τους προσφέρει».

Τέλος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του κ. Παπασταύρου για τη διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα «ασημένιας οικονομίας» (silver economy) και απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων από τους πολίτες άνω των 50 ετών, οι οποίοι μπορούν να μετέχουν ενεργά στο εργασιακό δυναμικό της χώρας μας.

Εξίσου σημαντική, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η πλήρης διασύνδεσή της με την υπόλοιπη χώρα, καθώς και η αποαστικοποίηση.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Θα ενταχθούν και οι φαρμακοποιοί στην εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της covid-19

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Microsoft στο Νταβός

H κυβέρνηση απαντά στον Ιερώνυμο: Τα ζητήματα των δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα