«Η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης αποτελεί ψηφιακή μετενσάρκωση της καλής νομοθέτησης και αυτό διότι η Εθνική Πύλη έχει στον πυρήνα της, στο ψηφιακό της “DNA” τις ίδιες τις αρχές της καλής νομοθέτησης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Ν. Παπασταύρου στο πλαίσιο της ημερίδας για την παρουσίαση της «Εθνικής Πύλης Κωδικοποίησης / Ολοκληρωμένη πλατφόρμα κανονιστικής διαδικασίας μέσω Αξιολόγησης και επικαιροποίησης προτύπων καλής νομοθέτησης και νομοπαραγωγικής και κανονιστικής διαδικασίας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπασταύρου, «η Εθνική Πύλη για την κωδικοποίηση και την αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας συνιστά ένα από τα αποφασιστικά βήματα προς την διασφάλιση της καλή νομοθέτησης και της ισχυροποίησης του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Μιλάμε για μια συνολική αλλαγή κουλτούρας που έχει ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας με σύγχρονα εργαλεία και μέσα και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανάγκες παραγωγής τεκμηριωμένου νομοθετικού έργου».

Τόνισε μάλιστα ότι «το έργο που έχει ήδη γίνει στην κωδικοποίηση είναι πολύ σημαντικό. Μέσα σε τρία χρόνια η κεντρική επιτροπή κωδικοποίησης έχει ολοκληρώσει 14 κώδικες δηλαδή περισσότερους από όσους είχαν ολοκληρωθεί τις δυο προηγούμενες δεκαετίες λειτουργίας της επιτροπής κωδικοποίησης στην Ελλάδα».

Μέσω της Εθνικής Πύλης Κωδικοποίησης θα διατίθεται άμεσα έγκαιρη πληροφορία επί της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε όλους τους πολίτες χωρίς κανένα κόστος. Απόλυτη ταύτιση λοιπόν με τις αρχές της διαφάνειας, της προσβασιμότητας και της δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης, η Εθνική Πύλη «θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων και διαδικασιών παραγωγής τους, καθώς θα διασυνδέεται άμεσα η νομοπαραγωγική διαδικασία με την τυποποίηση των κανόνων και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών των ρυθμιστικών κειμένων». Όσον αφορά τη στόχευση ο κ. Παπασταύρου πρόσθεσε ότι «θα αναπτύσσει μια ενιαία μεθοδολογία για τη διοικητική κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσουμε την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας».

Παράληλα, επεσήμανε ότι «οι νόμοι σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν αποτελούν και δεν πρέπει να αποτελούν μια εξαντλητική απαρίθμηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Οι νόμοι αποτελούν το κατεξοχήν εργαλείο της πολιτείας για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο της χώρας. Η νομοπαρασκευαστική διαδικασία επιτελείται για τους πολίτες αλλά και με τους πολίτες».

Στο μεταξύ, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι «την τελευταία τετραετία ελαχιστοποιήθηκε η χρήση επειγουσών και κατεπειγουσών νομοθετικών διαδικασιών που επιτρέπουν περιορισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο συνολικός αριθμός των τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση μειώθηκε κατά 50% κατά την περίοδο 2019-2023 σε σχέση με την περίοδο 2015-2019, δηλαδή από 1.422 τροπολογίες πήγαμε σε μείωση 717 τροπολογίες» και συμπλήρωσε ότι «σχεδόν τρεις στις τέσσερις τροπολογίες στην περίοδο 2015-2019 ήταν εκπρόθεσμες. Από τον Μάιο του ’21 και μετά μόνο μια τέτοια τροπολογία έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση την ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής». Μιλώντας για την ανάγκη κωδικοποίησης του δικαίου υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ουσιώδη ανάγκη για την νομοθετική σαφήνεια, την θεσμική εναρμόνιση των οργάνων της πολιτείας και την ανάπτυξης μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «αυτή η δουλειά που γίνεται είναι η βάση για την επόμενη μέρα, και η επόμενη μέρα έχει προφανώς πολλή τεχνητή νοημοσύνη». Επεσήμανε ότι «’τρέχουμε’ αυτές τις μέρες τον ψηφιακό βοηθό προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε εύκολη πληροφορία στους πολίτες. Παρότι θεωρούσαμε πως και λόγω του “ΜΙΤΟΣ”, μιας τεράστιας δουλειάς, τα πράγματα ήταν κάπως τακτοποιημένα από τον ψηφιακό βοηθό και μόνο και ρωτώντας τον διάφορα πράγματα μας απαντούσε δυο και τρεις φορές με διαφορετικό τρόπο για το ίδιο ερώτημα, διότι τελικά ήταν γραμμένα σε διάφορα σημεία οι διαδικασίες αυτές με διαφορετικό τρόπο. Αυτό πάμε να κάνουμε σήμερα, να τακτοποιήσουμε και να φτιάξουμε την βάση πάνω στην οποία πλέον από δω και πέρα να μπορέσουμε πιο συντεταγμένα να νομοθετούμε στην χώρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το εν λόγω έργο είναι ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα, βασίζεται σε πολλά υποσυστήματα, τα οποία διαλειτουργούν μεταξύ τους και «είναι πολύ σημαντικό οι επενδύσεις που γίνονται σήμερα στη χώρα από την κυβέρνηση για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή τα δεδομένα μας. Εύχομαι καλοτάξιδο το έργο, έχει να προσφέρει πολλά» κατάληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαστεργίου.

Μιλώντας στην ημερίδα και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι «εκτός από τη διαλειτουργικότητα συστημάτων και δεδομένων μέσω των υποδομών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αυτοματοποιημενη εξυπηρέτηση του πολίτη, η επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση δύσκολων ζητημάτων, όπως η πανδημία, βασίστηκε στον κεντρικό συντονισμό και τη διαλειτουργικότητα ανθρώπων. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε μείζονα έργα και υποδομές, όπως η εθνική πύλη κωδικοποίησης, που έστω και αν δεν είναι άμεσα “δεμένα” με την καθημερινότητα του πολίτη, συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας»

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αλλά και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως φορέας λειτουργίας του έργου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, είναι ο βασικός διοργανωτής της κεντρικής ημερίδας-εκδήλωσης για να παρουσιάσει το έργο και τις δυνατότητες αξιοποίησής του.

Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν την Πέμπτη 30/11

Στυλιανίδης: «Πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των ναυτικών μας»

Στον Πειραιά ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά μπάσκετ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024!