Μετωπική επίθεση κατά επιχειρηματιών που, όπως είπε, αγόρασαν ΜΜΕ και τα μετέτρεψαν σε όργανο οικονομικών συμφερόντων, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

Φωτιά και λάβρα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός σε ομιλία του σε ημερίδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, λέγοντας ότι αυτοί οι επιχειρηματίες απολάμβαναν στο παρελθόν ασυλία και τώρα «χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να συνεχίσουν το νταβατζιλίκι για να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα και να εξουδετερώσουν τους ανταγωνιστές τους».

«Επιχειρηματίες έχουν ΜΜΕ για ιδιοτελείς σκοπούς»

Σε διημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Τράπεζα  της Ελλάδος, με συνδιοργανωτές τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τον ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής τεχνικής υποστήριξης για την πάταξη της διαφθοράς ώστε να υπάρξει προώθηση της Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε στην ομιλία του:

«Ακόμα και μεγάλη μερίδα του Τύπου που ο ρόλος του είναι να ελέγχει την εξουσία και να αποκαλύπτει σκάνδαλα και παρεκτροπές της, μετατράπηκε σε όργανο οικονομικών συμφερόντων. Τα μέσα ενημέρωσης σε μεγάλο βαθμό περιήλθαν στην ιδιοκτησία επιχειρηματιών οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν για ιδιοτελείς σκοπούς. Αρκετοί απ’ αυτούς, ευτυχώς όχι όλοι, χρησιμοποίησαν τον Τύπο για να προάγουν τα συμφέροντά τους, να εξουδετερώσουν τους ανταγωνιστές τους, σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και να εκβιάσουν πολιτικούς προκειμένου να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα.

Με μεθόδους που προσιδιάζουν σε νταβατζήδες φόβισαν, εκμαύλισαν πρόσωπα και θεσμικά όργανα και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την πατρίδα και το λαό της».

Για «συνέχιση της λεηλασίας» από αυτά τα πρόσωπα και στα χρόνια της κρίσης μίλησε στη συνέχεια ο υπουργός:

«Και τότε όμως αντί οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, επιχείρησαν να διαιωνίσουν το νταβατζιλίκι τους. Υπήρξε μια τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης και εκφοβισμού του λαού, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λεηλασία σε βάρος της Ελλάδος και των Ελλήνων.

Όμως ο λαός τους είχε καταλάβει πια και έδωσε τέλος στην τραγωδία που παιζότανε για πολλά χρόνια με τραγικό πρωταγωνιστή στο ρόλο του θύματος τον ίδιο το λαό και έμπειρους σκηνοθέτες τους φαύλους εκπροσώπους της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Η ύβρις υπήρξε τρομακτική. Η κάθαρση θα είναι εντυπωσιακή. Ήδη άλλοτε πανίσχυροι παράγοντες του φαύλου οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, που απολάμβαναν πρωτόγνωρης και προκλητικής για ευνομούμενη Χώρα ασυλίας, ελέγχονται και θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Και πιστέψτε με. Είμαστε μόνο στην αρχή. Τα χειρότερα γι’ αυτούς έρχονται πολύ σύντομα».

Για τα χρόνια που οδήγησαν την Ελλάδα στον Γολγοθά των Μνημονίων, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε:

«Εδώ προκύπτουν οι τεράστιες ευθύνες όχι μόνο του πολιτικού συστήματος του παρελθόντος, αλλά και της πνευματικής ηγεσίας του τόπου και όλων των αρμοδίων θεσμικών οργάνων που όχι μόνο δεν απέτρεψαν την κάθοδο στο βούρκο της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά πρωταγωνίστησαν στην τραγωδία που βιώνει η Χώρα μας για πολλά χρόνια. Όλοι μιλάνε για επενδύσεις και ανάπτυξη. Πώς μπορούν να υπάρξουν όμως επενδύσεις και ανάπτυξη στο ρυπαρό βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς; Ποιος σοβαρός επενδυτής θα διαθέσει χρόνο και χρήμα όταν για να επιτύχει η επένδυση του, απαιτείται να λαδώσει ή να εξασφαλίσει υψηλή προστασία;

Απευθύνομαι στους φιλελεύθερους νεοφιλελεύθερους και λοιπούς θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας και του δήθεν εκσυγχρονισμού.

Πώς μπορεί η οικονομία να είναι πράγματι ελεύθερη και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, όταν για τη λειτουργία της απαιτούνται μίζες, υψηλές γνωριμίες, προστασία και εν γένει πελατειακές σχέσεις  εξάρτησης και διαπλοκής;

Με συγχωρείτε αλλά όλα αυτά μου θυμίζουν μεσαίωνα και φεουδαρχική οικονομία.

Επίσης ρωτώ: Είναι πρόοδος η επιστροφή στο νόμο της ζούγκλας  όπου ο ισχυρότερος υπερισχύει του αδυνάτου και τον εκμεταλλεύεται αδυσώπητα;

Και ένα τελευταίο ερώτημα στους όψιμους υπέρμαχους της μεσαίας τάξης που, αφού την κατέστρεψαν, κατηγορούν άλλους για το έγκλημά τους. Νοιαστήκατε ποτέ για το μέσο Έλληνα που στην καθημερινότητα του ήταν υποχρεωμένος να εξευτελίζεται δίνοντας φακελάκι ή να εκλιπαρεί κάποιον πολιτικό ή άλλον παράγοντα του δημόσιου βίου για να εξασφαλίσει αυτά που η πολιτεία είχε υποχρέωση να του παρέχει;

Είθε το τέλος της δοκιμασίας που περνάει η Χώρα μας να συνδυαστεί με με μία ηθική ανάταση που θα αποτελέσει ανάχωμα στα λύματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, θα εξασφαλίσει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στις σχέσεις μας, και θα δώσει όραμα και ελπίδα για το μέλλον.

Έτσι μόνο θα απελευθερωθούν οι υγιείς δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θα εκσυγχρονισθούν οι κρατικές δομές, θα απελευθερωθεί πράγματι η οικονομία μας από τα δεσμά της διαφθοράς και της διαπλοκής, και το οικονομικό περιβάλλον από εχθρικό θα μεταβληθεί σε φιλικό και ελκυστικό σε επενδύσεις».