ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ιδιαίτερη σημαντική καθώς ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση της κυβέρνησης εάν αυτή εμφανιστεί με δύο διαφορετικές θέσεις. Η ΝΔ φοβάται πως ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια πιθανή συναίνεση της αντιπολίτευσης για στήριξη των προσπαθειών επίλυσης από την ελληνική πλευρά, ώστε να μπορέσει να διαφοροποιήσει «εκ του ασφαλούς» τη θέση του, παριστάνοντας τον «υπερευαίσθητο» στα εθνικά θέματα. Πλέον, εάν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ επιμείνει στη θέση του, ο Νίκος Κοτζιάς θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση που θα μπορεί να ικανοποιεί την πλευρά του Πάνου Καμμένου, αλλά ταυτόχρονα να έχει τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από τους Σκοπιανούς.
Ο κ. Καμμένος υπενθυμίζει πως το 1992 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, προϋπόθεση που θεωρητικά μπορεί να αρθεί μόνο σε νέα συνεδρίαση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου ‘Μακεδονία’ για την ονομασία των Σκοπίων», είπε ο κ. Καμμένος.
Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς έχει υποστηρίξει πως η διαπραγμάτευση για την ονομασία μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς έως το πρώτο εξάμηνο έως οκτάμηνο του 2018, ζητώντας από τα Σκόπια να επιταχύνουν τις επαφές ώστε να βρεθεί λύση πριν οι δύο χώρες μπουν στον εκλογικό κύκλο του 2019. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση-πακέτο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος, όπως το είδος του ονόματος, το εύρος της χρήσης του και τα παράγωγά του.
Στα παράγωγά περιλαμβάνεται και η εμπορική αξιοποίηση της ονομασίας, δηλαδή πώς θα προσδιορίζονται τα προϊόντα που εξάγει η γειτονική χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Παραδοχή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ: Για πολλά χρόνια προκαλούσαμε την Ελλάδα