Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις – πλην των ειδικών μαθημάτων – έχουν τελειώσει και ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν φέτος οι βάσεις έχουν γίνει. Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών οι βάσεις ανά Πεδίο θα κυμανθούν ως εξής:

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες Τα Αρχαία Ελληνικά ήταν αναμενόμενα. Η Ιστορία ήταν δυσκολότερη από πέρυσι και είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις σχολές του 1ου πεδίου. Τα Λατινικά ήταν πιο εύκολα από πέρυσι και υπάρχει και ο άγνωστος x των επιδόσεων στη Νεοελληνική γλώσσα, όπου παρότι το θέμα ήταν διδαγμένο, οι μαθητές δυσκολεύτηκαν. Η διαμόρφωση των βάσεων στις σχολές του πεδίου θα εξαρτηθεί από τα συν και πλην. Πόσο πιο εύκολα ήταν τα Λατινικά και πόσο πιο δύσκολη η Ιστορία. Τα στατιστικά στοιχεία θα μας δώσουν μια εικόνα.

2ο πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες Τα θέματα στα Μαθηματικά και τη Φυσική και τη Χημεία θεωρήθηκαν πιο δύσκολα από τα περσινά. Αυτό προοιωνίζει πτώση των βάσεων και μάλιστα σημαντική, αφού και τα τρία μαθήματα ήταν δυσκολότερα.

3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας Η δυσκολία της Φυσικής και της Χημείας θα μειώσει τον αριθμό των άριστων γραπτών. Τα γραπτά με βαθμολογία πάνω από 95 θα είναι λιγότερα. Η εξέταση στη Βιολογία δείχνει ότι και σ’ αυτό το μάθημα, οι επιδόσεις θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Αυτό αναμένεται να ρίξει τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά θα κάνει και το σύστημα πιο δίκαιο. Τα τελευταία χρόνια η ευκολία των θεμάτων στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία έφερνε πολλούς υποψηφίους με πολύ υψηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα η εισαγωγή στις Ιατρικές να κρίνεται από τη Νεοελληνική Γλώσσα, πράγμα άδικο. Με τη μείωση των αριστούχων στα τρία μαθήματα, η Νεοελληνική Γλώσσα θα αποτελεί ένα από τα κριτήρια εισαγωγής, όχι το μόνο.

4ο πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής Νέο ρεκόρ χαμηλών επιδόσεων αναμένουμε στα Μαθηματικά, αλλά και στην ΑΕΠΠ, ενώ οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες από πέρυσι. Αν συμβεί το ίδιο και με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική. Παρά την πτωτική τάση των βάσεων, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι βάσεις δεν πέφτουν σε όλες τις σχολές. Σε κάποιες πέφτουν πολύ, σε άλλες λιγότερο και σε κάποιες ανεβαίνουν. Φέτος έχουμε αιτίες για την αύξηση των βάσεων σε κάποιες σχολές ή τη μικρότερη του αναμενομένου πτώση. Τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχτηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποιος να δώσει ένα επιπλέον μάθημα για να εισαχθεί σ’ αυτές τις σχολές. Αρκεί ένα κλικ στο μηχανογραφικό. Η αύξηση της ζήτησης που αναμένεται μπορεί να ανεβάσει τις βάσεις τους ή να μην τις ρίξει τόσο πολύ.

Πηγή: Foititikanea.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για το όνομα στα Σκόπια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μείναμε με τη… γραβάτα – Η «φιέστα» στο Ζάππειο και τα παραλειπόμενα μιας σκληρής συμφωνίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άκαρπη η πρώτη συνάντηση των ακτοπλόων με την ΠΝΟ για τις συλλογικές συμβάσεις