“Ο καθημερινός αγώνας και η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αναδεικνύει για άλλη μια φορά την σπουδαιότητα της ναυτικής ισχύος, αλλά και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους. Στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αντιλαμβανόμενοι τις εξελίξεις και τη ρευστότητα στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή, αλλά και τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και ειδικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στην ποικιλότροπη ενίσχυση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος, το οποίο διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο ελληνικός Στόλος μεταβαίνει πλέον με βήμα ταχύ, «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» στη νέα εποχή και πρωταγωνιστεί στην επαύξηση της ναυτικής ισχύος της Ελλάδας τόσο με την πρόσκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών FDI, άλλα και άλλων μέσων, τα νέα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60 ROMEO, την επικείμενη επιλογή των νέων κορβετών, τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Και βέβαια ήδη επεκτείνονται και οι ναυτικές υποδομές στη χώρα, τόσο σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού (Σούδα), όσο και ευρύτερα (Αλεξανδρούπολη), έτσι ώστε όλη η θαλάσσια επικράτεια να απολαμβάνει αναβαθμισμένων υποδομών που αυτό συνεπάγεται άμεσα και ενίσχυση του στρατηγικού, γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Περαιτέρω τόνισε ότι η ελληνική εμπορική Ναυτιλία καθιστά την Ελλάδα θαλάσσια υπερδύναμη σε επίπεδο διεθνούς θαλασσίου εμπορίου. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος παραμένει πρώτος παγκοσμίως και αποτελεί ισχυρό παράγοντα που ενισχύει την εξωτερική πολιτική και ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδος στο διεθνές περιβάλλον. Είναι κι αυτός μοχλός προβολής ήπιας ισχύος βέβαια, αλλά και ήπια ισχύς είναι εθνική ισχύς.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αναφέρθηκε στα ελληνικά “αεροπλανοφόρα” .”Είναι βέβαια στατικά άλλα και αβύθιστα και κατά αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να προβάλουν τη δική μας εγχώρια ισχύ τουλάχιστον στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, ασφαλώς στο Αιγαίο άλλα και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις μεγάλες ναυμαχίες της Ιστορίας ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι:

– Η Σαλαμίνα σήμανε το τέλος της περσικής επιβουλής κατά την Αρχαιότητα και ίσως την χαραυγή της Αθηναϊκής κυριαρχίας στη θάλασσα,

– Η Ναύπακτος σηματοδότησε το τέλος της φιλοδοξίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να κυριαρχεί στο σύνολο της Μεσογείου,

– Το Ναυαρίνο σηματοδότησε το τέλος της επιβουλής του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου στην Ελλάδα και την έναρξη των προϋποθέσεων για την κήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους όταν η Επανάσταση αντιμετώπιζε δυσκολίες. Το ξέρουμε καλά αυτό .

Η μακραίωνη ναυτική ιστορία μας καταδεικνύει την καθοριστική συμβολή της ναυτικής ισχύος στην ιστορική εξέλιξη των Ελλήνων. Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας να συνεισφέρουμε με τον οιονδήποτε τρόπο στην διατήρηση και την επαύξηση αυτής της ισχύος, προέτρεψε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα πλοίων Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης , ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης.

Παρόντες ήταν βουλευτές, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατοι αξιωματικοί και πρώην υπουργοί και εκπρόσωποι φορέων της εμπορικής Ναυτιλίας.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Επίδομα 600 ευρώ και σε εργαζόμενους σε υγεία, παιδεία, καθαριότητα

Μιχαηλίδου: Με τον προϋπολογισμό του 2023 εξασφαλίζονται οι κοινωνικές πολιτικές