Στο κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα μας να διαχειριστεί νέες μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα αποτελεσματικό για την υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση παράνομων μεταναστών, προσφύγων και πάσης φύσεως εισερχομένων στη χώρα.

1

Το σύστημα αυτό αποδίδει. Η χωρητικότητα του συστήματος αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές, δηλαδή, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά μέχρι τις δομές στο εσωτερικό της χώρας παρουσιάζει μια πληρότητα λίγο πάνω από το 50%.

Βέβαια, σε κάποιες δομές και κέντρα υποδοχής στα νησιά και ιδίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η πληρότητα αυτή είναι αυξημένη στο 100% θα έλεγα. Το συνολικό σύστημα όμως παρουσιάζει πληρότητα περί το 50%.

Μιλάμε για λίγο παραπάνω από 20.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε, με απλά μαθηματικά, αν πάμε στο 100%, διπλασιάζεται αυτό το νούμερο, άντε και λίγο παραπάνω, περί τους 50.000 ανθρώπους που μπορούν να φιλοξενηθούν. Αν οι ροές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό, ασφαλώς και θα πιεστούμε» ανέφερε ο υπουργός.

Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, εφόσον έχει ξεκινήσει μία έστω και περιορισμένης εμβέλειας χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο, είναι λογικό και επόμενο να δημιουργηθεί προσφυγικό ρεύμα, εκτιμά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Κανένας οικογενειάρχης, δεν θα κάτσει εκεί που μένει για να κινδυνεύσει η ζωή αυτού και της οικογένειάς του από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Άρα λογικό και επόμενο είναι να δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές.

Έτσι γίνεται πάντα σε εμπόλεμες συρράξεις. Από εκεί και πέρα οι ροές δεν θα είναι μόνο προς την Ελλάδα και επίσης δεν θα πρόκειται για Λιβανέζους πολίτες, γιατί όπως ίσως είναι γνωστό, στο Λίβανο φιλοξενούνται ήδη ως πρόσφυγες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων πολιτών από την εμπόλεμη σύρραξη στη Συρία, αλλά και άλλοι, Ιρακινοί κτλ κτλ κτλ.

Άρα πιθανότατα αυτός ο πληθυσμός να πιεστεί για να ξαναπάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Προς τη Δύση; Είναι αρκετά πιθανόν. Μέσα από τη χώρα μας; Ασφαλώς αυτό μπορεί να ισχύσει για αρκετούς ή για κάποιους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι συγκυρίες, αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν επιπρόσθετη πίεση στις μεταναστευτικές ροές, εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές, οι προσφυγικές ροές και αυτό με ένα λογικό υπολογισμό αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας» προσέθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς εάν μπορεί η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών να γίνει χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως ήδη μπει ως πρώτο ζήτημα προτεραιότητας στο τραπέζι της συζήτησης η συνεργασία με την Τουρκία στο πεδίο του μεταναστευτικού.

«Είναι γνωστές οι διαφορές μας σε άλλα πεδία, γνωστές και οι συμπεριφορές της Τουρκίας, αλλά στο πεδίο του μεταναστευτικού, εκτιμώ ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν αν αναπτύξουν μία πιο στενή συνεργασία.

Τα αποτελέσματα αυτής της στενότερης συνεργασίας έχουν ήδη φανεί στον Έβρο, όπου οι ροές εμφανίζονται σε μία περίοδο όπου η τάση είναι αυξητικές συνολικά, στον Έβρο οι ροές εμφανίζονται μειωμένες, άρα κάτι καλό γίνεται εκεί όσον αφορά αυτή τη συνεργασία. Υπάρχει και η τριμερής συνεργασία -Βουλγαρίας-Τουρκίας Ελλάδας.

Υπάρχει και το εμπόδιο, ο φράχτης και τα υπόλοιπα εμπόδια που ασφαλώς κάνουν δυσκολότερη υπόθεση την είσοδο στη χώρα μας παράνομων μεταναστών. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό πρέπει να εντατικοποιηθεί και στο Νότιο Αιγαίο, το προβληματικό σημείο αυτή τη στιγμή στο συνολικό πεδίο.

Και εκτιμώ ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να στοχεύσει ευθέως στα κυκλώματα των διακινητών, τα οποία ουκ ολίγες φορές έχω χαρακτηρίσει κανονική εγκληματική οργάνωση.

Εκεί νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε περισσότερο τη μεταξύ μας συνεργασία και σε επίπεδο επιχειρησιακό και σε επίπεδο επιτελικό και σε επίπεδο πολιτικό. Αναμένω άλλωστε την επιβεβαίωση της συνάντησής μου με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Γερλίκαγια, για να συναντηθούμε και να βάλουμε αυτά τα θέματα επί τάπητος» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Πανεπιστήμια: Ανακοινώθηκαν 1000 μόνιμοι διορισμοί – Πώς κατανέμονται

Πρεμιέρα στη Εuroleague και το Conference League με αμέτρητες αγορές από το Πάμε Στοίχημα

Η Autodia υποστηρίζει τον 12ο διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης