ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων σε αφρικανικές χώρες, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες συζητήθηκαν κατα τη διάρκεια της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών ‘Αμυνας της ΕΕ, στη Βρέστη της Γαλλίας, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εθνικής ‘Αμυνας της Γαλλίας και της Λιθουανίας, Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) και Αρβίντας Ανουσκάουσκας (Arvydas Anuskauskas), όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Εξάλλου σήμερα ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη των υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας Γαλλίας και Ελλάδας στα ναυπηγεία του Ομίλου “Naval Group” στη Λωριάν. όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες κλάσεως FDI.
Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου πραγματοποιήθηκαν:
– Γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean-Pierre Lacroix),
– Σύνοδοι εργασίας αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα (Current Affairs) της Ε.Ε. και τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ε.Ε. στο διάστημα και
– Κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου αντηλλάγησαν απόψεις επί του αναθεωρημένου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε.
Στις παρεμβάσεις του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αφού τόνισε ότι συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε επισήμανε ότι ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στη Στρατηγική Πυξίδα υπογράμμισε ότι αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία κοινής στρατηγικής κουλτούρας, επισημαίνοντας εκ νέου ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με την ανάλυση απειλών επί της οποίας εδράζεται η Στρατηγική Πυξίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης