Πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσε ότι δέχθηκε ο Παναγιώτης Αθανασίου, σε 4 περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως οικονομικός εισαγγελέας.

Με μία χειμαρρώδη κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επιχείρησε να παρέμβει στο έργο του, σε εκκρεμείς έρευνες του για τον τότε επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, τον τότε επικεφαλής της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι εξέλαβε ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός του ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου.

1

«Έδινα πληροφορίες για υποθέσεις στον κ. Παπαγγελόπουλο», ανέφερε ο μάρτυρας προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία επέμεινε να ρωτά για ποιο λόγο «ένας εισαγγελέας συνέχιζε να έχει συνομιλητή έναν υπουργό που τον πίεζε».

«Συνέχισα γιατί είχαμε ελλείψεις στην Εισαγγελία αλλά ποτέ δεν ενέδωσα στις πιέσεις του. Έκανα τη δουλειά μου, αγνοώντας τον κ. Παπαγγελόπουλο», υποστήριξε ο συνταξιούχος σήμερα εισαγγελέας.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος διετέλεσε οικονομικός εισαγγελέας από το 2013 μέχρι το 2017, κατέθεσε ότι «αναγκαζόταν να επισκέπτεται τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», προσδοκώντας στην στελέχωση με ελεγκτές της Εισαγγελίας του, προκειμένου να διερευνηθεί το «βουνό από λίστες, μεταξύ αυτών και η λίστα Λαγκάρντ».

Για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο

«Σε μία τέτοια επίσκεψη μου, το πρώτο τρίμηνο του 2016 -κατέθεσε ο συνταξιούχος εισαγγελέας- ο κ.Παπαγγελόπουλος με κοίταξε και με ρώτησε για τον Παπαχρήστο, τον δημοσιογράφο, εάν έχω τίποτα. Απάντησα ότι δεν είχα κάτι και μου είπε “δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα;”

Ενοχλημένος του είπα “τι λες τώρα; Τί να φτιάξω; ” κι έφυγα. Δεν μου ζητούσε να φτιάξω τραχανά . Δικογραφία μου ζητούσε να φτιάξω για έναν άνθρωπο που ήταν αθώος».

Πρόεδρος: Δεν θα σας έλεγε “κάντε έλεγχο”;

Μάρτυρας: Ο τρόπος που τον κοίταξα και ήμουν τόσο ενοχλημένος, δεν του άφησα περιθώριο να μου πει περισσότερα. Προσπάθησε να με οδηγήσει να φτιάξω κάτι, να βάλω σε ομηρία έναν αθώο. Κάποιον που δεν είχα καμία καταγγελία σε βάρος του να κάνω ένα έλεγχο που θα ήταν ενοχλητικό για εκείνον.

Για τον Ανδρέα Βγενόπουλο

Για την έρευνα στον τότε επικεφαλής της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο, που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας κατέθεσε:

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα και με φορτικότητα για την υπόθεση αυτή. Με πίεζε … Με ρωτούσε συνέχεια “Τί γίνεται και τι γίνεται;

” Με πίεζε για να βγει διάταξη δέσμευσης περιουσιακών του στοιχείων… Νόμιζε ότι καθυστερούν οι ελέγκτριες για κάποιο λόγο.

Και μου είπε ” θα βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει οι ελέγκτριες. Τον ρώτησα αν έχει στοιχεία και μου είπε ότι “δεν έχω, αλλά ξέρω εγώ”.

Με τον τρόπο του μου έλεγε να πιέσω τις ελέγκτριες να τελειώσουν τσάτρα- πάτρα το έργο τους και να βρισκόμουν κι εγώ εδώ , ως ηθικός αυτουργός.»

Πρόεδρος: Ο σκοπός ήταν να βλάψει τον Βγενόπουλο;

Μαρτυρας: Αν το έκανα χωρίς να τηρηθούν οι προθεσμίες, θα ζημιωνόταν και ο Βγενόπουλος.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε να επιταχύνετε…

Μάρτυρας: Μα η επιτάχυνση σημαίνει ότι πρέπει να παραβιαστούν οι προθεσμίες . Αυτό κατάλαβα.

Για τον Γιάννη Αλαφούζο

Για το φορολογικό έλεγχο στον Γιάννη Αλαφούζο, ο Παναγιώτης Αθανασίου υποστήριξε ότι δεχόταν πιέσεις μέσω δημοσιευμάτων της εφημερίδας Παραπολιτικά, πίσω από τα οποία κρυβόταν, όπως είπε, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Όπως κατέθεσε:

Στις 6 Αυγούστου του 2016 που ήμουν διακοπές στην πατρίδα μου, είδα πρωτοσέλιδο στο διαδίκτυο της εφημερίδας Παραπολιτικά με τη φωτογραφία Αλαφούζου και τίτλο ” Ωρα Αθανασίου”.

Στο κυρίως δημοσίευμα έγραφε ότι εγώ ως προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων καθυστερούσα τον έλεγχο για τον Αλαφούζο γιατί φοβόμουν την επίθεση από τα μέσα και καθυστερούσα λόγω των παναθηναικών μου καταβολών και ότι υπήρχε καθυστέρηση και στη φορολογική έρευνα για την Παναθηναϊκή Συμμαχία του Γιάννη Αλαφούζου.

Σοκαρίστηκα από το δημοσίευμα που ήταν. Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο την ίδια ημέρα.

Με ενημέρωσε ότι η ελέγκτρια που ενέπλεκε το δημοσίευμα είχε τηλεφωνήσει σε έξαλλη κατάσταση στα γραφεία της εφημερίδας και απειλούσε με μηνύσεις.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε να μεσολαβήσω, να πείσω την υπάλληλο να μην κάνει καμία ενέργεια κατά του Κουρτάκη και της εφημερίδας του.

Εγώ του είπα ότι “δεν πρόκειται να της πω τίποτα για να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της”.

Δεν τον ρώτησα πώς έμαθε για το τηλεφώνημα της υπάλληλου.

Μετά άρχισα να αναρωτιέμαι τι σχέση είχε ο Παπαγγελόπουλος με τον Κουρτάκη.

Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε την ημέρα εκείνη για να προστατεύσει τον Κουρτάκη γιατί πίσω από το δημοσίευμα ήταν εκείνος.

Αυτός ο τρόπος πίεσης ήταν χειρότερος γιατί θα μπορούσε να γίνει πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου.

Ο σκοπός τους ήταν να γίνει γρήγορα δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Αλαφούζου για να τον βγάλουν από τη μέση και να μην λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να μείνουν άλλοι παίκτες.

Πρόεδρος : Τελικά βεβαιώθηκαν ποσά για τον κ. Αλαφούζο;

Μάρτυρας: Ναι, πενήντα (50) εκατομμύρια αλλά τελικά, όπως διάβασα, πλήρωσε 20.000 ευρώ γιατί τα ποσά αυτά ήταν ναυτιλιακό συνάλλαγμα και έμεινε ένα μικρό ποσό.

Πρόεδρος: Τελικά έγινε η δέσμευση;

Μάρτυρας:  Ναι την κάναμε, αλλά όχι με βεβαιωμένα στοιχεία.

Η πίεση ήταν να βγει γρηγορότερα γιατί ήθελαν να τον μπλοκάρουν.

Έπρεπε να βγάλουν δημοσίευμα για να με πιέσουν;

Για τον Μιχάλη Σάλλα

Για την έρευνα στην Τράπεζα Πειραιώς και τον τότε επικεφαλής της Μιχάλη Σάλλα, ο κ. Αθανασίου κατέθεσε:

«Βρήκα στην Οικονομική Εισαγγελία υποθέσεις από τον προκάτοχό μου για διαγραφές δανείων από την τράπεζα Πειραιώς, μετά από καταγγελία υπαλλήλου της.

Η Τράπεζα, όταν ” έσφιξαν τα γάλατα” δεν μας έστελνε στοιχεία , αντίθετα μας έστειλε 2 εξώδικα ζητώντας να αρχειοθετήσουμε αμέσως δισκογραφία γιατί, όπως έλεγε, δεν υπήρχαν στοιχεία.

Σε μια πρώτη κουβέντα με τον κ. Παπαγγελόπουλο μου είχε πει ότι δεν χωνεύει τους τραπεζίτες γιατί απ’ αυτούς έφτασε η χώρα στα μνημόνια.

Από τα μέσα του 2016 άρχισε να έχει ένα αχνό ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Το Νοέμβριο του 2016 με ρώτησε πώς πάει και του είπα, “ετοιμάζουν οι εισαγγελείς τα πορίσματα τους και μάλλον θα είναι παραπεμπτικά”.

Μου απάντησε “εαν σου κάνουν παραπεμπτικά, κοίτα να μην τα στείλεις αμέσως”.

Τότε ο Σάλλας είχε φύγει από την Πειραιώς και ο κ. Παπαγγελόπουλος μου είπε ότι υπήρχε ένα μεγάλο fund το οποίο ενδιαφερόταν κι ότι θα πληροφορηθεί για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πάνω από 15 στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, θα ακουγόταν άσχημα και αυτό θα ήθελε να βάλει δικούς τους ανθρώπους.

“Κράτησε τα θα γίνει ντόρος.”

Για το «κράτημα» των υποθέσεων ενημέρωσα την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κυρία Δημητρίου και μου απάντησε ” κοιτάξτε μόνο να μην εκτεθούμε”.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε να τον ενημερώσω πριν διαβιβάσω τη δικογραφία.

Εγώ διαβίβασα τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις .

Όταν το έμαθε ο κ.Παπαγγελόπουλος , σε τηλεφώνημα μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί την διαβίβασα χωρίς να τον ενημερώσω.

Ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος και έλεγε και ξαναέλεγε “τί θα κάνω εγώ τώρα”. Έδειχνε να τον ενδιαφέρει η πορεία των υποθέσεων.

Γιατί σε ενδιαφέρει, του είπα , υπουργός κατά της Διαφθοράς είσαι.

-Δεν ξέρεις εσύ, μου απάντησε. Τι να ξέρω; Κι έμεινε εκεί η κουβέντα.”

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήθελε να ωφελήσει τον κ. Σάλλα.”

«Ήμασταν φίλοι – Δεν ενέδωσα»

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι από το 2003 ως 2006 είχε φιλικές σχέσεις με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Πρόεδρος : Γιατί πηγαίνατε να συναντήσετε τον κύριο Παπαγγελόπουλο όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός;

Μάρτυρας: Πήγαινα για θέματα υπηρεσιακά.

Πρόεδρος: Σας βοήθησε;

Μαρτυρας: Πιστεύω ότι πρέπει να βοήθησε γιατί είδα αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Οι παρεμβάσεις που έγιναν σας ενόχλησαν;

Μαρτυρας Με ενόχλησαν πάρα πολύ.

Πρόεδρος: Αφού σας ενόχλησε η παρέμβασή του για τον Παπαχρήστο γιατί δεν του ξεκόβατε να μην σας ξαναενοχλήσει;

Μάρτυρας: Τον είχαμε ανάγκη . Ζητούσαμε υλικοτεχνική υποδομή . Τον αγνοούσα… Δεν συζητούσα μαζί του καμία υπόθεση.

Πρόεδρος: Γιατί μετά μετά ξαναμιλούσατε μαζί του;

Μάρτυρας Μα ρωτούσε..

Πρόεδρος: Να μην του απαντάτε! … Κάποιος μας καταπιέζει τόσο πολύ και γίνεται τόσο πιεστικός, αλλά όταν αυτό γίνεται σε βάθος χρόνου καθόμαστε και τον ακούμε;

Μάρτυρας: Όλοι μπορούμε να ακούμε. Το θέμα για εμένα είναι να μην μας καθοδηγούν και να τους αγνοούμε. Εγώ αυτό έκανα. Τον αγνοούσα και έκανα τη δουλειά μου.

Δεν ενέδωσα σε καμία υπόθεση.

Πρώτες: Ελπίζατε σε ανανέωση της θητείας σας ως οικονομικός εισαγγελέας;

Μάρτυρας: Τις ανανεώσεις τις αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Ήθελα να ανανεωθεί η θητεία μου και είχα επισκεφθεί την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την εισαγγελέα κυρία Δημητρίου και τους είχα εξηγήσει ότι ήθελα να συνεχίσω γιατί το έργο μου θα έμενε ημιτελές.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν συνομιλητής με την κυρία Θάνου και του είχα ζητήσει να πει μια καλή κουβέντα ».

Με έμπλεξε η Ράικου

«Με έμπλεξε η Ελένη Ράικου. Προφανώς ένοιωθε μόνη της. Εγώ δεν ήθελα να κάνω ποτέ κακό στον Παπαγγελόπουλο. Δεν είχα πει παλαιότερα ποτέ για παρεμβάσεις. Κλήθηκα όμως… Δεν περίμενα να κληθώ. Τι να πω ψέματα;».

Αυτό απάντησε στους ανώτατους δικαστές ο Παναγιώτης Αθανασίου, στην ερώτηση πως η άλλοτε φιλική του σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μετατράπηκε σε ένα βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του για παρεμβάσεις και πιέσεις.

Η κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου θα συνεχιστεί αύριο.