Τα ελληνοτουρκικά πήραν την μερίδα του λέοντος στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, χθες Κυριακή, στον απόηχο και της αλλαγής πορείας του Oruc Reis προς Αττάλεια.

Από τη 1 μέχρι τις 4 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός απάντησε σε 38 ερωτήματα. Πέρυσι, στον ίδιο χρόνο είχε απαντήσει σε 51 ερωτήματα. Από τις 38 ερωτήσεις, οι 12 τέθηκαν από ΜΜΕ της Περιφέρειας και οι υπόλοιπες από μέσα της Αθήνας.

Σε διαφορετικό πλαίσιο ήταν και η συνέντευξη Τύπου φέτος, αφού την παρακολούθησαν δια ζώσης περίπου 30 δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την οποία συνδέθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Ιδέα που φάνηκε να αρέσει στον πρωθυπουργό, ο οποίος στο κλείσιμο είπε ότι αποτελεί ένα καλό προηγούμενο και θα μπορούσε να επαναληφθεί σε παρόμοιες περιστάσεις.

Πού γίναμε σοφότεροι από την τρίωρη συνέντευξη; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πιο λεπτομερώς αναφορικά με την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία, την οποία αποκάλυψε στα άρθρα του σε ξένες εφημερίδες την περασμένη εβδομάδα, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή του ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας στα 18, αν και πρόσθεσε πως δεν είναι έτοιμος να κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Επίσης, είπε ότι δεν εξετάζεται η παράταση της στρατιωτικής θητείας πέραν των 12 μηνών.

Το εμβόλιο 

Ενδιαφέρον είχε η δήλωσή του ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι το πώς θα πεισθούν οι Έλληνες να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν αυτό είναι έτοιμο, αφού υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί.

Αν πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος, θα το κάνω με χαρά μαζί με την οικογένειά μου, ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας βεβαιότητα ότι τα εμβόλια -είπε ότι θα είναι περισσότερα από ένα- θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει κάποια εκτίμηση για το πότε θα είναι έτοιμο, αν και καθησύχασε ότι η Ελλάδα θα λάβει τις παρτίδες που της αναλογούν.

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν»

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της συνέντευξης Τύπου για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μια πρώτη καλή κίνηση, ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνσης. Εφόσον δούμε κι άλλα δείγματα γραφής, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο γύρο διερευνητικών επαφών και να συζητήσει για το ένα και μοναδικό θέμα, την υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό ΑΟΖ.

Τόνισε ότι οι επαφές πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016, ενώ σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει μια συνάντηση δική του με τον Τούρκο πρόεδρο απάντησε «βεβαίως μπορώ να συναντηθώ με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν είμαι αρνητικός».

«Είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται παρά να μην μιλάει και να μην συναντιέται» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και καλή προετοιμασία.

Όσον αφορά την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που αποκάλυψε ο ίδιος την χαρακτήρισε ως την γραπτή αποτύπωση της καταρχήν προφορικής συμφωνίας μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Για να υπάρχει στο χαρτί αυτό που συμφωνήσαμε, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τελικά παραβιάστηκε.

Ήταν κατηγορηματικός ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στην συνάντηση που είχαν στην Βουλή, όπως επίσης ότι η διπλωματική σύμβουλος ενημέρωσε τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη τσίπρα.

«Δεν θυμάμαι να με ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός για την δίωρη συνάντησή του με τον Ερντογάν πρόσθεσε και τόνισε: «Μακριά από εμάς πρόθεση για μυστική διπλωματία».

«Υπάρχει πλαίσιο συνεννόησης με την αντιπολίτευση»

Αν και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι αποτελεί γραφικότητα να τον αποκαλεί «πολιτικό απατεώνα» έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης στην εξωτερική πολιτική μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη και για την λίστα κυρώσεων όπως και για το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Για το μεν θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας είπε ότι υπάρχει ως επιλογή. «Θα το κάνουμε ως ΕΕ, αν δούμε ότι η άλλη πλευρά δεν επανέλθει στην λογική. Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι όχι ως ένδειξη συμπαράστασης στην Ελλάδα και την Κύπρο, είπε, αλλά ως ευρωπαϊκή πολιτική» τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε ότι παλαιότερη εμπειρία του δεν ήταν θετική, αλλά εάν κριθεί απαραίτητο για να επικυρώσει μια απόφαση, τότε θα γίνει. Πρόσθεσε ότι πρόκετια περί άτυπου οργάνου και πως αν το κρίνει απαραίτητο, η επιλογή είναι στο τραπέζι.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Μιλώντας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «φιλόδοξο» και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών, αλλά υλοποιεί ένα πρόγραμμα απολύτως απαραίτητο έπειτα από δέκα «τραγικά» -όπως είπε- χρόνια χωρίς εξοπλιστικές δαπάνες.

Αν και δεν ανέφερε το υπολογιζόμενο κόστος, επανέλαβε ότι είναι το τίμημα που πληρώνει η κοινωνία για την γεωγραφική θέση της χώρας.

Αναφέρθηκε στις προσλήψεις 15.000 ατόμων και την αντικατάσταση των Mirage 2000 από τα Rafale (έξι καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα). Είπε ότι τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022.

Για την αγορά τεσσάρων φρεγατών είπε ότι είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του στόλου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε με επτά έτη.

Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα, τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές και το υπουργείο θα προτείνει την συμφερότερη.

«Καμία έξωση – κανένας πλειστηριασμός α’ κατοικίας ως το τέλος του ’20»

Ερωτηθείς σχετικά με τους πλειστηριασμούς απάντησε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020 προσθέτοντας ότι πρέπει να προλάβουμε να ψηφίσουμε το νέο πλαίσιο της 2ης ευκαιρίας.

Ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνει καμία έξωση και εξήγησε ότι δίνεται η δυνατότητα σε αυτόν που μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσει την κυριότητα του σπιτιού του να το ξαναποκτήσει.

«Αλλά θα μείνει στο σπίτι του» είπε χαρακτηριστικά.

Συντάξεις

Σε ερώτηση για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».

«Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους νέους ασφαλισμένους «θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο».

Τέλος είπε ότι θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση η πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο.