• Top Stories

    Οριστική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Juncker: 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα


    Ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Junker συμμετέχοντας στην κοινή συνέντευξη τύπου, προσδιόρισε τις ανάγκες μετεγκατάστασης προσφύγων σε 6.000 το μήνα, και σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε πως είναι αισιόδοξος πως αυτό το νούμερο μπορεί να επιτευχθεί. Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε πως αυτό θα είναι μία “τεράστια διοικητική πρόκληση” και πως “θα υπάρξει μεγάλη διεθνής στήριξη” γι’ αυτό το λόγο.

    Νωρίτερα το monones.gr μετέδιδε 

    Τις τελευταίες ώρες η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε ξανά τις εργασίες της, ενώ εν εξελίξει ήταν άγριες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ahmet Davutoğlu, Jean-Claude Juncker της Κομισιόν, Donald Tusk και του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte.

    Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συζήτησαν μία αναθεωρημένη τελική πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή στις συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων και της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Ahmet Davutoğlu. Την πρόταση παρουσίασε στους «28» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ότι, αν υπάρξει τελική συμφωνία με την τουρκική πλευρά, θα τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής.

    Σύμφωνα με πηγές κοντά στην προεδρία, η νέα πρόταση “Tusk” βρίσκει σύμφωνη και τους Τούρκους αξιωματούχους. Έτσι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τους αρχηγούς της Ευρώπης να την δεχθούν χωρίς αλλαγές, προχωρώντας έτσι σε μια κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    Η Σύνοδος Κορυφής έχει πλέον ξαναρχίσει και σε αυτήν συμμετέχει τώρα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ahmet Davutoğlu, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας. Καθώς φαίνεται, στις Βρυξέλλες υπάρχει «λευκός καπνός» και είναι ζήτημα χρόνου η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και οι τελικές ανακοινώσεις.

    Όπως σημειώνεται, πριν επιτευχθεί σύγκλιση, υπήρχαν τέσσερα βασικά σημεία που αποτελούσαν «αγκάθια», όμως η πολύωρη τετραμερής με τον Τούρκο πρωθυπουργό οδήγησε σε πρόοδο και τελικά συμφωνία μεταξύ τους.
    Αναλυτικά, τα τέσσερα «αγκάθια» τα οποία ξεπεράστηκαν είναι:

    – Η νομιμότητα της συμφωνίας και η συμβατότητα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των μηχανισμών επιστροφής και μετεγκατάστασης από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

    – Η ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας θα είναι η Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου και οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

    – Η επίσπευση της χρηματοδότησης στην Τουρκία σε στοχευμένα έργα για την υποστήριξη των μεταναστών εντός της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός διαπίστωσε πως κινείται με αργούς ρυθμούς η χρηματοδότηση.

    – Τέλος, η επανέναρξη και ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με την απόφαση για επίσπευση του ανοίγματος των κεφαλαίων, χωρίς όμως να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών. Παράλληλα, αποφασίστηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά ζητήματα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος της ολλανδικής προεδρίας, τον Ιούνιο.

    illustratie immigration metanastes 2

    Στη συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των 28 αρχηγών αφορά επίσης και η μετεγκατάσταση των Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 -τους υπάρχοντες 18.000 πρόσφυγες σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000.

    Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύριοι πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύριοι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από Τουρκία στην ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύριων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

    Παράλληλα, η κάθε περίπτωση αίτησης ασύλου θα εξετάζεται ατομικά και για το λόγο αυτό θα υπάρξει κινητοποίηση και από τη μεριά της ΕΕ για τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, όχι μόνο σε υποδομές και υλικά, αλλά και σε καταρτισμένο προσωπικό όπως δικαστές και μεταφραστές.

    Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου και όλοι οι νέοι μετανάστες θα μεταφέρονται από τα νησιά στην Τουρκία.

    -illustrate- metanasteysi Illustratie- Tjarko van der Pol 54aee0b2125799411994107

    Ο Φινλανδός πρωθυπουργός και ο Τσέχος ομόλογός του ανακοίνωσαν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με αναρτήσεις τους στο Twitter. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Juha Sipila, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό “Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Τουρκία”, ενώ ο Τσέχος ομόλογός του, Bohuslav Sobotka, συμπλήρωσε πως “όλοι οι παράνομοι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία από την 20η Μαρτίου θα επιστρέφουν”.

    Πάντως, σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει την 20η Μαρτίου, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι «βλέπουν» ως πιθανότερη ημερομηνία την 4η Απριλίου.

    Προς στιγμήν, μόνο το προσχέδιο της συμφωνίας που είχε δώσει ο Donald Tusk και παραδόθηκε στους ηγέτες των κρατών μελών, μπορεί να προσεγγίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για συμφωνία με την Τουρκία και το οποίο περιλαμβάνει οκτώ βασικά σημεία:

    1. Όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    illustrator metanastes

    2. Για κάθε Σύριο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ε.Ε. Προτεραιότητα θα δίνεται σε πρόσφυγες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράτυπα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράτυπα στην Ε.Ε. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

    3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην Ε.Ε. και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την Ε.Ε. για το σκοπό αυτό.

    4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της Ε.Ε. θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

    5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

    6. Η Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία πριν από το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

    7. Η Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου (το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο).

    8. Η Ε.Ε. και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.



    ΣΧΟΛΙΑ