ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η έννοια της μετάνοιας είναι κεντρική στο δόγμα του χριστιανισμού, αφού αν κανείς μετανοήσει ειλικρινά για την αμαρτία του, τότε μπορεί να του δοθεί άφεση αμαρτιών. Αλίμονο αν δεν το γνώριζαν αυτό στην Εκκλησία της Ελλάδος – πιθανόν μάλιστα και να το σκεφτόταν ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όταν, σε χθεσινή συνάντησή του με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου για τη Μακεδονία στην Αθήνα, τους ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία θα δώσει το “παρών” στο συλλαλητήριο, διορθώνοντας το λάθος της με το αντίστοιχο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Ως γνωστόν, ο αρχιεπίσκοπος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των συλλαλητηρίων μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και εν όψει του πρώτου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Τότε, βέβαια, υπήρξαν “αντάρτες”, με μπροστάρη τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, που δεν υπάκουσαν στις παραινέσεις του Ιερώνυμου και παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τη Μακεδονία, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα.
Φαίνεται πως η μαζικότητα του πρώτου συλλαλητηρίου, αλλά και οι “αντάρτες” μέσα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που διαφωνούσαν με την επίσημη στάση του Ιερώνυμου, τον έκαναν να αλλάξει γνώμη – να μετανοήσει, αν θέλετε, για την “αμαρτία” του. Και κάπως έτσι, η Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπηθεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας από τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Δωρόθεο, προσφέροντας αυτή τη φορά την ξεκάθαρη υποστήριξή της στις εκδηλώσεις.
Μετά και την εξέλιξη αυτή, είναι φανερό ότι το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου λαμβάνει χαρακτήρα… δημοψηφίσματος, αφού στη φωνή λαού προστίθεται (και επισήμως) η… οργή Θεού. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι το συλλαλητήριο υποστηρίζει και μία τεράστια προσωπικότητα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης (όσο κι αν κάποιοι έχουν το θράσος να τον λοιδορούν για τη στάση του αυτή, προσβάλλοντας στο πρόσωπό του μία ολόκληρη χώρα), είναι φανερό ότι η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, και ακόμα κι αν δεν μπορέσει να αποτελέσει ρυθμιστή εξελίξεων στο Σκοπιανό (αφού οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στους δρόμους, αλλά στα γραφεία με τις κλειστές πόρτες), η αθρόα συμμετοχή του κόσμου θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: ότι ένας λάθος χειρισμός στο θέμα του Σκοπιανού θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευσή της…