Η χρήση, για πρώτη φορά δημοσίως, των λέξεων επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων, δίπλα στους όρους ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά την εισαγωγική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ταυτόχρονη επίσκεψη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά σε μονάδες της πρώτης γραμμής σε ακριτικά νησιά, από τους Φούρνους και την Ικαρία έως την Χάλκη και την Κάσο, και η επαγρύπνηση του συνόλου των τριών Όπλων, με τον Στόλο, σχεδόν στο σύνολό του, να έχει βγει σε όλο το εύρος του Αιγαίου με αφορμή τρεις διαφορετικές ασκήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τη συμμετοχή και συμμαχικών Δυνάμεων, αποτυπώνουν με τον πλέον πρόδηλο τρόπο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και το πως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις απειλές Ερντογάν αλλά και πιθανές προεκτάσεις τους.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας τα ελληνικά νησιά

Την ίδια ώρα, από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συγκαλεί σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος (μια μέρα μετά από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας) με θέματα της ημερήσιας διάταξης τα ελληνοτουρκικά και τα Αμερικανικά F-16, θα κριθούν πολλά για το αύριο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό γιατί, αφενός «η Τουρκία θα δώσει την απάντησή της για το καθεστώς των στρατιωτικοποιημένων κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών νησιών, τις αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδος, τις παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου», όπως διαρρέουν πηγές κοντά στο «Λευκό Παλάτι». Αφετέρου, διότι θα εξεταστούν, λένε οι ίδιες πηγές, οι «εναλλακτικές» σε περίπτωση ενός οριστικού «όχι» από την κυβέρνηση Μπάιντεν στο αίτημα για αγορά αμερικανικών μαχητικών από την Τουρκία ή ακόμα και για θέσπιση όρων που σχετίζονται με την χρήση τους απέναντι σε άλλους συμμάχους, βλέπε Ελλάδα, όρους τους οποίους έχει απορρίψει με το «καλημέρα» η τουρκική ηγεσία.

Τούρκοι στις ΗΠΑ για τα F-16

Σύμφωνα με πηγές του mononews, καταλυτικό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αποβεί και το αποτέλεσμα της τριήμερης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπείας μελών του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, με επικεφαλής των Αντιπρόεδρο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Efkan Ala, και συμμετέχοντες κορυφαία στελέχη σε επιτροπές του τουρκικού Κοινοβουλίου και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα την πώληση F-16 στην Τουρκία, παρά τις προηγούμενες αποφάσεις του Κογκρέσου που έχουν βάλει «στοπ» στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν, μετά από κινητοποίηση του φιλοτουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ και παρά το «στήσιμο» Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να συναντηθεί με δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές  (Lindsey Graham και Chris Coons) από τους οποίους, όπως υποστήριξε, έλαβε «θετικά» σχόλια για την προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία.

Και … στο βάθος Πράγα

Τα δεδομένα αυτά, προσδίδουν «μηδενική ορατότητα» στην προοπτική μιας συνάντησης με πολιτικό περιεχόμενο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ωστόσο, ακόμα και τώρα, η Αθήνα δεν θέλει να κλείσει το «παράθυρο» του διαλόγου, υπογραμμίζοντας όμως, πως «αν υποβληθεί αίτημα συνάντησης από την τουρκική πλευρά, αυτό θα εξεταστεί υπό τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί».

Τέλος, με δεδομένη τη στάση συμμάχων σε ελληνοτουρκικές κρίσεις κατά το παρελθόν, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, ο Πρωθυπουργός, δημοσίως και ταυτοχρόνως με τις ελληνικές «κόκκινες» γραμμές και τη φιλική διάθεση της χώρας απέναντι στον Τουρκικό λαό, χωρίς να κατονομάζει τον Ερντογάν, υπογραμμίζει, σε τρίτο πληθυντικό, ότι « απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: «Την άνοιξη του 2023 οι πολίτες θα ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα από το 2019»

Υπουργικό Συμβούλιο: «Πράσινο φως» για επτά κυβερνητικές δράσεις

Τουρκία: Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν σε Ερντογάν – Σταματήστε την απειλητική ρητορική