Σε επίπεδο κορυφής μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ καθώς στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα και Ζάεφ, οι δύο αρχηγοί καλούνται να λιώσουν τους πάγους και να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία των Σκοπίων. Το επιτελείο της κυβέρνησης δουλεύει πυρετωδώς για να προετοιμάσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της κρίσιμης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του σήμερα στις 16.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στο Νταβός της Ελβετίας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, προσδοκά να καταγραφεί πρόοδος και να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει καλή θέληση. Από την άλλη μεριά πρωθυπουργός λίγα 24ωρα πριν από την σημερινή συνάντηση εμφανίστηκε διαλλακτικός, βάζοντας στο διαπραγματευτικό τραπέζι, εκτός από την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τον χρονικό προσδιορισμό ενώ δεν απέκλεισε να συμπεριλαμβάνεται και ο όρος Μακεδονία. Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην μεγάλη θέληση των Σκοπιανών για την είσοδο στο ΝΑΤΟ όπως και στις πιέσεις που θα δεχθεί η γειτονική χώρα από τις ΗΠΑ και την Γερμανία προκειμένου τα Σκόπια να μεταβάλουν την θέση τους.

Όσο για τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιπούς γείτονες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ (ήτοι τον Αλβανό ομόλογό του, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Κροάτη πρωθυπουργό) είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα περάσει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα ότι το Σκοπιανό είναι θέμα διμερές.

Επικρατέστερο το «Nova Macedonia»

Το επικρατέστερο όνομα που συζητείται και ήταν ένα από τα πέντε που έθεσε στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών είναι το «Nova Macedonia» δηλαδή «Νέα Μακεδονία» που αποτελεί ένα χρονικό προσδιορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συγκεκριμένη ονομασία να παραμείνει αμετάφραστη.

Την Δευτέρα στον Παυλόπουλο

Στο μεταξύ, όταν ο πρωθυπουργός επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξέλιξη των συζητήσεων. Αμέσως μετά ο Νίκος Κοτζιάς θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα, ενώ δεν αποκλείεται στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας να καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς ή θα προγραμματιστεί συζήτηση στην βουλή.

Στο μεταξύ την περισσότερη πίεση από τα συλλαλητήρια δέχονται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση και οι βουλευτές και δη όσοι εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι πως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής και οι υπουργοί παραδέχονται ότι «είδαμε πιο πολύ κόσμο από ότι περιμέναμε» και για το λόγο αυτό παροτρύνουν για μια καλύτερη ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει από πλευράς κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι πολίτες να έχουν μια καθαρή εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προβληματισμός για το αλαλούμ με τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τους πλειστηριασμούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νταβός: Αναγκαστική πεζοπορία Τσίπρα στα χιόνια λόγω κακοκαιρίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μανταλένα Παπαδοπούλου (ΑΝΕΛ): «Ο όρος Μακεδονία είναι ελληνικός σε οποιαδήποτε γλώσσα»