Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία και να εμμείνει στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, που προβλέπουν επιβολή κυρώσεων έναντι της Άγκυρας, είναι το μήνυμα της Αθήνας εν όψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει απόψε με το δείπνο των ηγετών.

Στο μενού των 27 η παράγραφος που περιελήφθη στο Προσχέδιο Συμπερασμάτων, η οποία, ωστόσο, απέχει από τις προσδοκίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κείμενο των συμπερασμάτων, αναφέρεται ότι «μονομερείς και προκλητικές τουρκικές δραστηριότητες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ» και καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει τη διεύρυνση του υπάρχοντος μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων.

To σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Politico πάντα, καλεί επίσης το Συμβούλιο «να εργαστεί, αν χρειαστεί, στη διεύρυνση του πεδίου της Απόφασης». Αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να είναι η απαγόρευση της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά λιμάνια για πλοία που συμμετέχουν στις τουρκικές έρευνες.

Το κείμενο σημειώνει την απόσυρση του Oruc Reis και δηλώνει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο ότι δεν θα συνεχιστούν οι τουρκικές έρευνες, ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Τέλος, το σχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζει ότι «παραμένει στο τραπέζι η προσφορά για μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα», αναφέροντας ως παράδειγμα την επανέναρξη των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση. Δεν λείπει και η δήλωση ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων.

Ποιοι βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας

Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται σήμερα στην Σύνοδο γνωρίζοντας τις χώρες – συμμάχους, οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν τη θέση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι στις τοποθετήσεις τους ο Γάλλος προέδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς θα ζητήσουν σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία, αλλά και οι Βαλτικές Χώρες.

Ιδιαίτερα ισχυρό είναι το μέτωπο που θέλει μια ηπιότερη στάση έναντι της Τουρκίας με κορυφαία την Γερμανία -με τις εμπορικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την Άγκυρα-  την Ισπανία, την Ιταλία, την Μάλτα και την Ουγγαρία.

Το βέτο

Το χαρτί του βέτο φαίνεται πως δεν είναι επιλογή της Αθήνας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά στην συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στον Alpha απάντησε: «Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά εν προκειμένω το βέτο μάλλον θα το έβαζε άλλος και όχι η Ελλάδα, διότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας. Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε πάρα πολλούς συμμάχους».

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο σημερινό δείπνο θα επιδιώξουν αλλαγές στην παράγραφο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιμένοντας να υπάρξει στην διατύπωση σαφής και ξεκάθαρη εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ προετοιμασίας συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας από χώρες της ΕΕ, ενώ θα αναφερθεί εκ νέου στην πιθανότητα αναστολής της τελωνειακής ένωσης αν η Άγκυρα επανέλθει στις προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο.

Επίσης, θα επαναλάβει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην πολιτική των μη προκλήσεων.

Η Λευκωσία αναμένεται να επιμείνει να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων ειδική αναφορά για την Αμμόχωστο και για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα επιδιώξει επίσης, να γίνει αναφορά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας επηρεάζουν το σύνολο της Ευρώπης και όχι μόνο την Κύπρο.

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ

Μιλώντας χθες στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών, που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες. Σημείωσε, επίσης, ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, μιλώντας, σήμερα στον Alpha, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι».

Δήλωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, όπως η επέκταση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις, η επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ βάλει στο χαρτί τις κυρώσεις, αλλά και το τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων στη γείτονα το οποίο έχει θέσει και ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Μαξίμου: Διαψεύδει δημοσίευμα περί μυστικών επαφών με την Τουρκία λίγο πριν από την Σύνοδο

Καλίν: Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ δεν θα βλάψουν την Τουρκία