ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας, καθώς η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κλιμακώνεται.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.
Η Αθήνα θέλει να στείλει καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς η χώρα είναι ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε, με διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο.
«Η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετ0ιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ», πρόσθεσε.
«Το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης της ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δηλώσεις Τσίπρα:
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική του περιοδεία στα Δωδεκάνησα, το μεσημέρι της Κυριακής, και επέστρεψε στην Αθήνα, κάτι που τροφοδοτεί τα σενάρια για κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη όσον αφορά την προκλητική της παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη Λευκωσία να έχει ενδείξεις από σεισμολογικά στοιχεία που δείχνουν κάποια δραστηριότητα και την κίνηση των υποστηρικτικών πλοίων ότι ο «Πορθητής» προχωράει με τη γεώτρηση, μολονότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πλοίο-γεωτρύπανο έχει όντως ξεκινήσει την παράνομή του δραστηριότητα.
Παρά τη φραστική υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και χωρών όπως η Γαλλία και η Ισπανία – δια μέσου της Συνόδου των χωρών του Νότου – στην Κύπρο η Άγκυρα επιμένει να αδιαφορεί με τον «απασφαλισμένο» πρόεδρο Ερντογάν να μην διστάζει να επιτεθεί ακόμα και προσωπικά κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε» είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.
Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».
Η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να προτίθεται να παρέμβει με άλλους τρόπους πλην των διπλωματικών κινήσεων. Άλλωστε δεν έχει και δυνατότητες άλλου είδους παρέμβασης.
Αύριο, ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας την εξέταση λήψης μέτρων κατά της Άγκυρας.
Η Λευκωσία επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία, παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την Κριμαία. Ωστόσο κάποιες χώρες της ΕΕ υπενθυμίζουν ότι το Κυπριακό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας απαιτώντας από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις. Ενστάσεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία είχαν διατυπώσει και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και αυτό το χρησιμοποιούν ως άλλοθι κάποιοι εταίροι στην ΕΕ, που δείχνουν απρόθυμοι για έγκριση κυρώσεων στη Τουρκία.
Με τη σειρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε –μέσω διπλωματικών πηγών– την αντίδραση της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για μία χώρα που «απομονώνεται και πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη».
Διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν στο ΘΕΜΑ ότι, αν και σε επιφυλακή, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν θεωρούν ως πιθανότερη εξέλιξη την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά, όμως, «εξετάζονται όλα τα σενάρια και γίνονται προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο».
Αν και το απεύχεται, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν συνείδηση ότι η ένταση θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα κλιμακωθεί. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά, λοιπόν, πού θα σταματήσει η κλιμάκωση; Η Άγκυρα δεν φαίνεται να παρεκκλίνει από την απόφασή της να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα εμπειρία επίσκεψης στην Αρχαία Αγορά και στον Κεραμεικό – Έργα σε εξέλιξη
- ΗΠΑ-Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ένοχος χωρίς ποινή ο Τραμπ, η πρόταση του εισαγγελέα
- ΗΠΑ: Απροσδόκητο άλμα στις νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο – Κατάρρευση στην Wall Street
- Σολτς: «Όχι» σε νέο πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, ύψους 3 δισ. ευρώ