Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κάσος: Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το πλοίο «Ievoli Relume», με φόντο το σκηνικό κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου το πλοίο “Ievoli Relume” της ιταλικής εταιρείας NextGeo, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,  εξομαλύνθηκε δια της διπλωματικής οδού το σκηνικό έντασης που δημιούργησε η Τουρκία με την παρουσία των πέντε πολεμικών της πλοίων νοτίως της Καρπάθου, στα όρια της υφαλοκριπίδας.

Το πλοίο “Ievoli Relume” της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου,αναφέρεται στην ανακοίνωση

Οι έρευνες του “Ievoli Relume”, έλαβαν χώρα με βάση ελληνικές Navtex, τις οποίες έχει εκδώσει ο σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός από ένα σημείο, το οποίο βρίσκεται στα εξίμισι ναυτικά μίλια από το νησί της Καρπάθου. Η περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο για τη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Αθήνα αντιμετώπισε τις νέες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας με αποφασιστικότητα , χωρίς ωστόσο να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα. Η αντίδραση από την πλευρά του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν άμεση. Στην περιοχή έπλευσαν η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” και σκάφος ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, προκειμένου να συνδράμουν την κανονιοφόρο “Αήττητος”. Η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο ήταν, σε κάθε περίπτωση, έντονη. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, τις πρώτες ώρες της κρίσης:

-Το ιταλικό πλοίο “Ievoli Relume” πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

-Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

-Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Αξιοσημείωτο είναι πως το περιστατικό έλαβε χώρα δύο μόλις μήνες πριν τη νέα συνάντηση κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αυτή τη φορά στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 Η Αθήνα η ελληνική πρωτεύουσα εξακολουθεί να διαμηνύει (μετά και το αναθεωρητικό σόου της ηγεσίας της γείτονος στα Κατεχόμενα) ότι μπορεί να τάσσεται υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτός ο διάλογος δε σημαίνει την παραμικρή υποχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα. “

Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από εκεί και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα…Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπολοίπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία, καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο της επίλυσής της, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει μία σειρά από συμφωνίες. Υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες”, σημείωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν δύο δεδομένα:

-Πρώτον ότι το πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνά του βάσει του αρχικού προγραμματισμού του.

-Δεύτερον ότι λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διάλογου, χωρίς να υποχωρούμε από τις εθνικές γραμμές

Διαβάστε επίσης:

Δικαιοσύνη: Προόδο για την Ελλάδα διαπιστώνει η Κομισιόν

Πέτρος Παππάς: Πλοίο της Star Bulk κρατήθηκε λόγω δικαστικής διαμάχης για “χαμένο” εμπόρευμα

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Απευθείας διασυνδέσεις προς κεντρική Ευρώπη για καλύτερη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας