• Πολιτική

    Όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Κ.Ο. της ΝΔ – Οι τσακωμοί, η σκληρή κριτική και οι απαντήσεις Μητσοτάκη

    • Γιώργος Σιαδήμας
    O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

    O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Περίπου πέντε ώρες κράτησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ όπου πέρα από την εισήγηση του πρωθυπουργού τον λόγο έλαβαν 37 βουλευτές χωρις να λείπουν και τα καρφιά. Αρκετοί  από αυτούς εστίασαν στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα και κυριως για την διαχείρηση μετά την ψήφιση του, στην ιδεολογική κατεύθυνση του κομματος, στο τεκμαρτό εισόδημα αλλά και στις συμπεριφορές κάποιων στελεχών της κυβέρνησης.

    Ηταν μια ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στην οποία όπως τονισε «συζητήθηκαν όλα με καλή διάθεση». Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε πως «άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα» ενώ κλείνοντας τη δευτερολογία του είπε οτι στην συνεδρίαση όσοι βουλευτες ήθελαν μίλησαν ενώ στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και έφυγε ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση.

    Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγηση του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την πρώτη μετά τις ευρωκλογές και μετά τον ανασχηματισμό είπε «όχι» σε μια μικρή και φοβική ΝΔ. Παράλληλα έκανε αυτοκριτική και έδωσε το σήμα επανεκκίνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, ενώ ζήτησε η αυτοκριτική να μην οδηγήσει σε αδιέξοδη εσωστρέφεια.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονισε πως οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια.

     

     

    Ακόμα απάντησε σε όσους ζητούν να στρίψει η ΝΔ πιο δεξιά. «Έχουμε χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα, είναι ψευτο-δίλημμα η δήθεν στροφή προς «αριστερά» ή προς «δεξιά». Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά». Και προσθεσε «δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας.

    Όσον αφορά την αντιπολίτευση είπε οτι «η διαχείριση των αδιεξόδων ή των αρχηγικών φιλοδοξιών τους είναι δική τους υπόθεση. Δικό μας χρέος οι λύσεις στις ανάγκες των πολιτών».

    Ένταση

    Αν και το κλίμα ήταν ενωτικό παρά την γκρίνια και την κριτική που υπήρξε σε διάφορους τομείς αφού η συντριπτική πλειοψηφία στάθηκε στη μεγάλη εικόνα όπως σημείωσαν κυβερνητικά στελέχη δεν έλλειψε και η ένταση ειδικά με την τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά.

    Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξε οτι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών» ενώ αναφέρθηκε και στις τιμές των καυσίμων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει άμεσα. «Δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή είμασταν με τους λίγους».

    Στον χορό μπκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης που εστίασε κυριως στον ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης και προσθεσε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εαν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό». Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

     

     

    Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι’ αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

    Ιδεολογία

    Κριτική άσκησε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στο θέμα της στρατηγικής. «Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε το «Χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις…».

    Στην ίδια γραμμή ήταν ουσιαστικά και ο Γιάννης Οικονόμου που ανέφερε ότι υπάρχει αξιακό και ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της βάση της παρατάξεως και της κυβέρνησης.

    Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε οτι υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν υπερασιστεί τα καυτά θεματα και «όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του».

    Παράλληλα ο Νότης Μηταράκης κάρφωσε συνεργάτες του πρωθυπουργού λέγοντας πως «κρινόμαστε στην κοινωνία και όχι στα excel».

    Ομόφυλα

    Μια ομάδα βουλευτών μεταξύ άλλων όχι μόνο εστίασε στα ομόφυλα αλλά και στο λάθος μήνυμα που δόθηκε με τα επινίκια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Μεταξύ αυτών ήταν ο Χρήστος Μπουκώρος που είπε «ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούν».

     

     

    Ο Θάνος Πλεύρης ανάφερε πως ο νόμος για τον γάμο πλήγωσε τη βάση μας που έχει αξιακή σχέση με την παράταξη μας, πλήγωσαν οι πανηγυρισμοί και μάλιστα από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες.

    Ο Θεόδωρος Καράογλου υποστήριξε πως ο κόσμος είναι στα κάγκελα με τον γάμο και το επινίκιο γλέντι που έκαναν οι υπουργοί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, μας στοίχισε πάρα πολύ.

    Ο Μπάμπης Αθανασίου είπε οτι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε τον αξιακό μας κώδικα.

    Τηλέφωνα

    Πάντως εκεί που συμφώνησαν οι περισσότεροι βουλευτές που πήραν τον λόγο είναι οτι οι υπουργοί και κυριως οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς δεν σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα και δεν ενώ ενημερώνουν για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις εκλογικές περιφέρειες τους.

    Ο Δημήτρης Κυριαζίδης υποστήριξε οτι είμαστε παραμελημένοι ενώ ο Γιάννης Ανδριανός κατήγγειλε αλαζονεία από κυβερνητικά στελέχη όπως και η Μαριλένα Σούκουλη.

    Ο Θόδωρος Καράογλου ανάφερε πως εμείς με τους δικούς μας αγώνες τους κάναμε διοικητές οργανισμών και δεν μας υπολογίζουν. Είμαι 20 χρόνια βουλευτής και δεν μπορώ με διοικητή οργανισμού να μιλήσω στο τηλέφωνο.

    Προεδρία

    Παράλληλα μια άλλη ομάδα βουλευτών έκανε αναφορά στην επικειμενη εκλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο Νότης Μηταράκης ζήτησε «ο επομενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την παράταξη μας» .

    Ο Μίλτος Χρυσομάλλης αναφερόμενος στα ομόφυλα είπε δεν πρέπει να επιβραβεύουμε όσους πανηγύριζαν για τα ομόφυλα φωτογραφίζοντας την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Γιώργος Βλάχος επισης είπε μην με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τεκμαρτό

    Φυσικά συζήτηση έγινε και για το τεκμαρτό εισόδημα με αρκετούς βουλευτές όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Θανάσης Ζεμπίλης και ο Χρήστος Μπουκώρος να εστιάζουν σε αδικίες που είχε ο νόμος με το Μαξίμου πάντως να έχει προαναγγείλει αλλαγές.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης: Κάλεσμα στον κόσμο να στηρίξει με δωρεές τον ΣΥΡΙΖΑ – Είπαμε στους εργαζόμενους της Αυγής να αναλάβουν το φύλλο

    Τηλεφωνικές υποκλοπές: Κλήση σε 2 υπόπτους από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ