ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρώτη τους συνάντηση μετά από 18 μήνες είχαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν. Στο 50λεπτο τετ-α-τετ, που ουσιαστικά άνοιξε μια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, υπήρξε η κοινή διαπίστωση πως η ένταση του περσινού καλοκαιριού δεν μπορεί να επαναληφθεί.
Η συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, «αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι» τόνιζαν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές.
Αν και τα στιγμιότυπα από την έναρξη της συνάντησης μαρτυρούσαν μεγάλη αμηχανία και «πάγο», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».
Η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».
Σε νέα φάση οι σχέσεις
Ως εκ τούτου, το βήμα για ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι σίγουρα δεν είναι αρκετό, η συνάντηση δεν σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι όμως ένα μορατόριουμ εν όψει της θερινής περιόδου, που θα φέρει την πολυπόθητη ηρεμία στα γαλάζια νερά του Αιγαίου κατά την τουριστική σεζόν.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές «παγώνουν» για άγνωστο διάστημα και ανοίγει μια περίοδος ήπιας διπλωματίας, με τις διερευνητικές επαφές, την θετική ατζέντα των 25 σημείων και την συνεργασία σε ήπιας πολιτικής θέματα.
«Συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παρ’ όλο που οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέμα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων» έγραψε χθες το βράδυ στο Twitter o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Meeting with President Erdogan at today’s #NATOSummit. Though differences between our two countries remain, Greece and Turkey are neighbors and cooperation on issues of common interest is to the benefit of all. Dialogue therefore is always important. pic.twitter.com/64MvfPWUgH
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 14, 2021
Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.
Η χθεσινή συνάντηση είχε και ένα απρόοπτο, ο Ερντογάν ζήτησε να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο σύμβουλός του, Ιμπραήμ Καλίν.
Έτσι, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
«Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο»
Προσερχόμενος στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η δήλωση του πρωθυπουργού
«Η Σύνοδος Κορυφής του NATO είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως μία ευκαιρία, επίσης, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές, αλλά και στην ενότητα της συμμαχίας.
Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές.
Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του NATO 2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία».
Διαβάστε ακόμη:
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Έσπασε ο πάγος, συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό