ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Όλγα Κουρή Καλλέργη δεν μοιάζει ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκραατίας.
Ίσως διότι δουλεύει ακαταπαύστως και με απαρασάλευτη αφοσίωση ως γυναικολόγος μαιευτήρας και δεν της μένει ατελείωτος χρόνος για προβολή.
Την περίοδο της συνέντευξης, η επικοινωνία με την Όλγα Κουρή Καλλέργη εξελισσόταν μετ’ εμποδίων.
Βρισκόταν μία στο πανεπιστήμιο, μία στο ιατρείο και την παράλλη στο αεροπλάνο ή σε κάποια συγκέντρωση.
Φαίνεται όμως ότι αυτή η απροσποίητη εργατικότητα αρχίζει να κερδίζει οπαδούς. Όσους εκτιμούν τους ανθρώπους που δεν στολίζουν τα λόγια τους και εστιάζουν στην επίλυση των προβλημάτων, στην δημιουργία.
Η Όλγα Κουρή Καλλέργη ενσαρκώνει την ήρεμη δύναμη, με μικρά βήματα, μεγάλα αποτελέσματα.
Το κίνητρο
Με την επιτυχημένη πορεία σας στη γυναικολογία, τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές;
Επί τριάντα δύο χρόνια έχω προσφέρει μέσω του ιατρικού κόσμου. Απέκτησα πολλές εμπειρίες και διαπίστωσα ότι μπορώ να προσφέρω και με άλλους τρόπους.
Αυτό αποτέλεσε το κίνητρο που με ώθησε να αποδεχτώ την πρόσκληση του πρωθυπουργού να συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί επιλέξατε τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα σας;
Για αυτόν τον μεθοδικό και εργατικό πρωθυπουργό που φέρνει σταθερότητα και ασφάλεια.
Το δημογραφικό σύμφωνα με την Όλγα Κουρή Καλλέργη
Ως γυναικολόγος, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα συμπαρασταθείτε στις άνεργες μητέρες (μέλλουσες ή/και νέες);
Θέλω να σημειώσω ότι έχω επανειλημμένα προσφέρει τις ιατρικές, εξειδικευμένες υπηρεσίες μου δωρεάν σε πολλές μητέρες.
Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον. Αν ευοδωθεί η προσπάθειά μου, θα έχω μεγαλύτερη δυνατότητα να προσφέρω ακόμη περισσότερα ούτως ώστε να διευκολύνω τις γυναίκες να αποκτήσουν όχι μόνο ένα, αλλά και περισσότερα παιδιά και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλω και στη βελτίωση του δημογραφικού.
Σε αυτό το σημείο στόχευε η ερώτηση. Στο μείζον πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Το δημογραφικό είναι μείζον όχι μόνον για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποτε, όταν κάποιος αναφερόταν στην Ευρώπη ως γηραιά ήπειρο, εννοούσε μια σημαντική ήπειρο. Σήμερα πλέον αυτή η έννοια άλλαξε. Πρόκειται για τη γερασμένη ήπειρο, με τον γερασμένο πληθυσμό.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια γεννήθηκαν 450.000 παιδιά λιγότερα από την προηγούμενη δεκαετία. Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας, με κυριότερη την υποβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού και συνεπώς των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
Η ολοκληρωμένη απάντηση στο πού οφείλεται η υπογεννητικότητα παραμένει πολυπαραγοντική και όχι ενιαία.
Σημαντικές αιτίες, η οικονομική μετανάστευση, η αστικοποίηση, η στεγαστική κρίση, η εισαγωγή της γυναίκας στην αγορά εργασίας, ο ευδαιμονισμός, η υπογονιμότητα που προκλήθηκε από το άγχος και τις αλλαγές συνθηκών διαβίωσης και η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας λόγω αφ’ ενός προβληματικών και υποστελεχομένων μονάδων υγείας, αφ’ ετέρου λόγω της γεωγραφικής μορφής της χώρας μας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Επιδόματα τοκετού, στήριξη της μητέρας για τους πρώτους εννέα μήνες, περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αντιμετώπιση στεγαστικού προβλήματος για τα νέα ζευγάρια με το πρόγραμμα «σπίτι μου», μείωση φορολογικών συντελεστών.
Όμως ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με οικονομικούς πόρους που μπορούν να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσφυγικό: Ένα φίλτρο
Η Ευρώπη καλείται να βρει λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Σας απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα;
Αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, που τα σύνορά μας αποτελούν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα.
Από το 2019 έχουμε θωρακίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και έχουμε εφαρμόσει αυστηρή πλην δίκαιη πολιτική εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επειδή δυστυχώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και κάποιοι τις εργαλειοποιούν εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και σεβόμενοι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγχουμε και να φιλτράρουμε την είσοδο των μεταναστών στη χώρα μας.
Η Υγεία: προοπτικές συνεργασίας
Ως γιατρός, θα θέλατε να δείτε βελτιώσεις στον ιατρικό τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ο τομέας της υγείας αποτελούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.
Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε η ανάγκη συνεργασίας.
Και όντως αποφασίστηκε η από κοινού αγορά εμβολίων η οποία έσωσε ζωές και έδωσε τη δυνατότητα κυρίως στα οικονομικά ασθενέστερα κράτη να προμηθευτούν τα απαραίτητα εμβόλια.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη συνεργασίας.
Θα προκύψει από την πρωτοβουλία one health που θα εργαστεί για την εφαρμογή κοινού πλαισίου δράσης από το 2025 έως το 2026.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα, όπως το εθνικό πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέως εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επίσης, αυξήθηκαν οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ενισχύθηκε μερικώς το υγειονομικό προσωπικό.
Όμως, χρειάζονται έργα αναβάθμισης των υποδομών, νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και περαιτέρω αύξηση μισθών.
Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ιδίως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η μητέρα πατρίδα
Ασχολείστε με τη γυναίκα επαγγελματικά. Είσαστε αισιόδοξη για τη σημερινή της συνθήκη κυρία Κουρή;
Ήδη οι γυναίκες σήμερα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που επικρατούσε πριν από σαράντα χρόνια. Η χειραφέτηση είναι πραγματικότητα και όχι θεωρία.
Ως γυναίκα επαγγελματίας μαιευτήρας γυναικολόγος και μητέρα, μεγάλωσα και εξελίχθηκα, κάποιες φορές δύσκολα, αλλά εν τέλει πέτυχα.
Για αυτό οφείλω να στηρίζω τη γυναίκα ηθικά, επαγγελματικά και ως μητέρα. Όσον αφορά το τελευταίο, να βοηθηθεί όχι μόνο οικονομικά αλλά και να επανενταχτεί επαγγελματικά.
Υποψήφια ευρωβουλευτής που ταυτόχρονα διατηρεί ενεργή σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα της. Πώς σχετίζεται η μικρή με τη μεγάλη «πατρίδα»;
Είμαι Κερκυραία, είμαι Ελληνίδα. Ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα το 1864. Άρρηκτα συνδεδεμένα τα δύο σημεία αλλά άμεσα εξαρτώμενα. Η Κέρκυρα πρέπει να στηριχτεί.
Μην ξεχνάμε ότι το μακρινό 1960 ήταν το πρώτο νησί στην Ελλάδα που δίδαξε τουρισμό. Όμως τα χρόνια πέρασαν και μείναμε πολύ πίσω.
Είμαστε μικροί με μεγάλες ανάγκες.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μας βοηθήσει αποτελεσματικά αντλώντας πόρους από τη μεγάλη οικογένειά μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους