Η Ελλάδα «έχει μια προνομιακή θέση» ως τουριστική χώρα καθώς «συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους 10 πιο δημοφιλείς προορισμούς στο κόσμο». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού στην Ευρώπη, την World Travel Market που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο.

Η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως το 2023 έκλεισε ως χρονιά αναφοράς ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και το 2024 θα αποτελέσει νέα χρονιά ρεκόρ για τον Ελληνικό τουρισμό.

Αναφορικά με το 2025 η υπουργός επεσήμανε ότι οι προ κρατήσεις από τη Βρετανική αγορά πάνε πολύ καλά, δείχνουν μια μεγάλη αύξηση.

«Η στρατηγική της Ελλάδος» βασίζεται «στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, στο μέτρο και την ισορροπία, στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την διάχυση των επισκεπτών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και προς αυτή τη στρατηγική δουλεύουμε τόσο σε σχέση με την προβολή όσο και σε σχέση με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων», υπογράμμισε η κα Κεφαλογιάννη.

Υπερ τουρισμός

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα με τον υπερ τουρισμό όπως έχει δημιουργηθεί σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης η κα Κεφαλογιάννη απάντησε πως «τα φαινόμενα του υπερ τουρισμού δεν τα έχουμε δει στην Ελλάδα και δεν θέλουμε να τα δούμε. Γι’ αυτό και η Ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη αυστηρά μέτρα».

Παράλληλα, όμως, επεσήμανε πως όπου χρειάζεται γίνονται παρεμβάσεις ώστε να αποσυμφορηθούν οι πιέσεις που δημιουργούνται τόσο στο χρόνο όσο και στο χώρο.

Ως παράδειγμα ανέφερε τον φορολογικό νόμο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που όπως σημείωσε «σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν πιέσεις στους προορισμούς», αλλά και τη «δύσκολη απόφαση», όπως τη χαρακτήρισε, για τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Ταμείο Ανάκαμψης – Απορρόφηση κονδυλίων από το υπουργείο Τουρισμού

Για το ταμείο ανάκαμψης και την απορρόφηση των κονδυλίων του από το Υπουργείο Τουρισμού η κα Κεφαλογιάννη είπε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» γιατί για πρώτη φορά το υπουργείο έχει ένα πακέτο κονδυλίων που θα μπορούσε να διατεθεί έτσι ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε υποδομές όπως είναι η αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα καταφύγια κτλ. αλλά και η προσβασιμότητα των παραλιών.

«Το θέμα της προσβασιμότητας είναι μια οριζόντια πολιτική του υπουργείου Τουρισμού.»

Θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός «να είναι ένας φιλικός και προσβάσιμος για όλους», τόνισε η κα Κεφαλογιάννη. Επιπλέον, σημείωσε πως τώρα «έχουμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε περισσότερο στα ψηφιακά εργαλεία, για τον γαστρονομικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον οινοτουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, ευεξίας». Πρόκειται για «τα εργαλεία του μέλλοντος», όπως τα χαρακτήρισε, που παράλληλα θα βοηθήσουν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ.

Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό της

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της στο Λονδίνο η κα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε και με τον βρετανό ομόλογό της, Sir Chris Bryant o οποίος εκτός από το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, έχει και το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού.

Μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας τους ήταν η επικείμενη διμερής συμφωνία. «Νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι Βρετανοί μετά το Brexit αναζητούν διμερείς συμφωνίες με ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες με την οποία θα υπογράψει συμφωνία στον τομέα του τουρισμού», τόνισε η κα Κεφαλογιάννη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει «ότι με τη Βρετανία θα έχουμε μια ακόμα στενότερη συνεργασία, μια στρατηγική συμφωνία έτσι ώστε να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα από και προς την Βρετανία, αλλά και να διευκολύνουμε τους Βρετανούς που εμπιστεύονται τη χώρα μας».

Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Αναμένεται να συζητηθεί σε πρωθυπουργικό επίπεδο

Η κα Κεφαλογιάννη άδραξε την ευκαιρία και έθεσε στον βρετανό ομόλογο της το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Έχουμε ακούσει πολλές φορές τις απαντήσεις του, νομίζω όμως ότι είναι σημαντικό κάθε φορά η ελληνική πλευρά να θέτει το ζήτημα, καθώς είναι ένα θέμα το οποίο, εκτός από ελληνικό, έχει διεθνοποιηθεί τόσο σε επίπεδο Ουνέσκο, αλλά και σε επίπεδο πλέον βρετανικής κοινής γνώμης», υπογράμμισε η κα Κεφαλογιάννη.

Στην ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το τι της απάντησε ο βρετανός ομόλογος της η κα Κεφαλογιάννη είπε «Όπως ξέρετε, οι Βρετανοί είναι πάντα προσεκτικοί στον τρόπο που εκφράζονται. Άλλωστε όπως μου είπε και ο Sir Chris Bryant, είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Πάντως ξέρετε ότι βρίσκονται σε συνομιλίες τα δύο μουσεία το Βρετανικό Μουσείο με το Μουσείο της Ακρόπολης. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πετύχει πολύ σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο Ουνέσκο. Νομίζω όμως ότι το θέμα σε διακυβερνητικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό να τίθεται πάντα διότι η επανένωση των Γλυπτών είναι πλέον ένα οικουμενικό αίτημα, όχι μόνο Ελληνικό».

Υπογραφή συμφωνίας με την Easyjet και την Easyjet Holidays

Στο περιθώριο της έκθεσης η κα Κεφαλογιάννη υπέγραψε τριετή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου τουρισμού και του ΕΟΤ με την Easyjet και την Easyjet Holidays.

Αμέσως μετά η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων:

«Για πρώτη φορά υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για μια στρατηγική σχέση με την Easyjet και την Easyjet Holidays που θα έρθει να καλύψει ουσιαστικά τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού για τα επόμενα χρόνια, τόσο σε σχέση με την εμβάθυνση της βιωσιμότητας στον τουρισμό, όσο και προς την κατεύθυνση του ανοίγματος καινούργιων προορισμών και την δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει ένας δωδεκάμηνος προορισμός. Θεωρούμε λοιπόν ότι τέτοιες στρατηγικές συμμαχίες βοηθάνε στην στρατηγική της Ελλάδας για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως η World Travel Market έχει χαρακτηριστεί από διεθνή στελέχη του κλάδου ως απολογιστική για την εκάστοτε τρέχουσα χρονιά και ως «καθοδηγητική» για την επόμενη τουριστική σεζόν. Ενώ η βρετανική αγορά μάλλον θα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό για το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν – Χριστοδουλίδη – Ράμα στη σύνοδο της Βουδαπέστης

Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Πτώση στα ναύλα των VLCC φέρνει η πλεονάζουσα προσφορά πλοίων

Σουηδία: Η Riksbank μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5% για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια