Τον δρόμο προς την παράταση του lockdown μέχρι ακόμη άγνωστη ημερομηνία έδειξε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έβαλε φρένο στους υπουργούς του καλώντας τους να μην ανακοινώνουν συγκεκριμένες ημερομηνίες άρσης των περιορισμών, παρά να μένουν στα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος αυτής της εβδομάδας ενδέχεται να απευθυνθεί με νέο μήνυμά του προς τους πολίτες για να τους ενημερώσει για το σχέδιο της κυβέρνησης μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» είπε χθες εκτιμώντας ότι τα πρώτα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο.

«Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα» είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς του στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καλώντας τους να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, διότι -όπως είπε- έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες ημέρες.

Με δεδομένα τα παραπάνω η άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου φαίνεται αδύνατη, όμως σε κάθε περίπτωση το τελικό σχέδιο για την πολύ προσεκτική και σταδιακή άρση των περιορισμών προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, οπότε πιθανώς ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολίτες με νέο μήνυμά του.

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος σχολίασε πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», εξηγώντας παράλληλα πως «πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Πάντως, τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ δεν είναι καθησυχαστικά, καθώς ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία (600 χθες). Την ίδια ώρα, και ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ υψηλός (85 χθες). Παράλληλα, σε πόλεις της περιφέρειας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με 18 περιοχές να είναι στο «κόκκινο», κάτι που δημιουργεί νέα επιφύλαξη σχετικά με το πότε θα ανοίξει και πάλι η οικονομία και τα σχολεία, εν όψει μάλιστα των εορτών.

Η επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης καθρεφτίζεται και στην επιφυλακτικότητα των λοιμωξιολόγων. Σε χθεσινές δηλώσεις τους τόνιζαν πως θα περιμένουν να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας πριν καταλήξουν στις εισηγήσεις τους.

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, τόνισε πως η εικόνα με την μείωση των κρουσμάτων θα είναι πιο ξεκάθαρη ως την Παρασκευή, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μοναδικός δείκτης που εξετάζεται. Συνυπολογίζονται ακόμη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι, όπως και ο ρυθμός μεταδοτικότητας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του Rt κάτω από το 1, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους.

«Δεν χρειάζονται λογισμικά, το βλέπουμε από την κίνηση στους δρόμους. Να καταλάβουμε όλοι ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις αποτελούν ασέβεια προς την δημόσια υγεία και αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ και προς τους συμπολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα» ανέφερε σημειώνοντας πως «η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων παρατείνει την πανδημία, επηρεάζει την οικονομία και επιφέρει κόπωση σε όλους. Να δείξουμε σεβασμό σε όσους χάθηκαν από τον κορωνοϊό».

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σημείωσε πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, υπάρχουν 18 περιοχές αυτή τη στιγμή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τον νομό Πιερίας.

Οι 18 περιοχές αυτές που είναι στο «κόκκινο» τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι οι εξής: Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, Τρίκαλα, Έβρος, Σέρρες και Ροδόπη.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Με αισιοδοξία η πρώτη μέρα παράτασης του lockdown – Η έκκληση των επιστημόνων

Πέτσας: Μήνυμα Μητσοτάκη για το lockdown στο τέλος της εβδομάδας

Σύψας: Δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου