Οι αντιδράσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ενοχλούν περισσότερο το Μαξίμου από τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί οι αντιδράσεις αυτές “χτυπάνε” τα… αριστερά αντανακλαστικά πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επηρεάζονται και προβληματίζονται έντονα, ιδιαίτερα για την περίφημη ρύθμιση για τις απεργίες.
Η επίμαχη αυτή διάταξη του 50%+1, ως γνωστόν, είχε επιχειρηθεί να περάσει… νύχτα από τη Βουλή με τροπολογία, η οποία όμως αποσύρθηκε άρον-άρον μετά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και επανακατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Και όσο ο Περισσός κλιμακώνει τις αντιδράσεις του για το “δικαίωμα στην απεργία” που όπως καταγγέλλει πλήττεται από τη διάταξη αυτή, τόσο αυξάνεται η νευρικότητα στην Κουμουνδούρου.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί εμφανίζονται να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Από τη μία, το υπουργείο Εργασίας με χθεσινή ανακοίνωσή του επιχείρησε να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα της επίμαχης διάταξης (στρεφόμενο μάλιστα κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι έχει την ίδια άποψη με το ΔΝΤ), και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε ευθέως μιλώντας στη Βουλή ότι διαφωνεί με τη διάταξη αυτή, όμως το ΔΝΤ πίεζε για την ένταξή της στο πολυνομοσχέδιο και λίγο-πολύ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποδεχθεί.
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα ψηφίσει την εν λόγω διάταξη, καθώς το “ναι σε όλα” του υπουργού Οικονομικών θεωρείται δεδομένο. Το θέμα είναι αν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα και τα “ναι σε όλα” όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες “απειλές” από κανέναν – ακόμα και ο Γιάννης Θεωνάς, που μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η διάταξη δεν πρέπει να ψηφιστεί, δεν τόλμησε να πει ότι ο ίδιος θα την καταψηφίσει. Όμως όσο οι αντιδράσεις του ΚΚΕ και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς “ξεσηκώνουν” τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για… κοινοβουλευτικούς αντάρτες.
Το κλίμα αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου, και αυτό κατέστη σαφές με τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σχετικά με την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για “θεατρική παράσταση” και “επικοινωνιακού τύπου καμπάνια”, και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι απουσίαζε όταν η κυβέρνηση έδινε μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις, βγάζοντας μία έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση για την εξ αριστερών αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του κόμματος.