• Ελλάδα

    Oι Αλβανοί εκθέτουν το ΥΠΕΞ με non paper -“Είστε τρελοί”, απαντά ο Κοτζιάς και τα βάζει με τα ΜΜΕ

    • NewsRoom
    kotzias


    Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του Τσάμικου ζητήματος που εγείρουν επίμονα οι Αλβανοί, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι να προβαίνει σε μια απίστευτη αποκάλυψη που εκθέτει για μία ακόμη φορά το υπουργείο Εξωτερικών! «Είναι τρελοί», απαντά ο Νίκος Κοτζιάς.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλβανός υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV, Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν (!) και υπέβαλαν (!!) στον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Χαν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Μονγκερίνι, non paper με  θέματα διμερών σχέσεων στα οποία περιλαμβάνεται και θέμα Τσάμηδων.

    bushati

    Πέρα από το γεγονός ότι πλέον το εν λόγω ζήτημα έχει μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα -όπως προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις του Αυστριακού Επιτρόπου– το πρόβλημα που προκύπτει από την τακτική της Αθήνας, είναι ότι ο κ. Χαν αναγορεύεται σε ένα είδος διαμεσολαβητή στα διμερή θέματα Ελλάδος – Αλβανίας με απρόβλεπτες συνέπειες και αλλάζοντας άρδην τη σκακιέρα του παιχνιδιού.

    Ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως, εξήγησε, υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται.

    Μίλησε μάλιστα για «συναισθηματικές αντιδράσεις» της Αθήνας  λέγοντας  χαρακτηριστικά  ότι «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα» και στη συνέχεια θριαμβολόγησε για την κυβέρνησή του  ότι είναι η πρώτη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της  την επίλυση του Τσάμικου. Στο σημείο υπενθύμισε -και στην Αθήνα-  ότι υπάρχει  ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής  για το Τσάμικο, καθώς και ότι  κυβερνητικός συνασπισμός στην Αλβανία έχει ενισχυθεί αριθμητικά και πολιτικά  με το κόμμα PDIU των Τσάμηδων.

    Το ζήτημα των Τσάμηδων, σημείωσε με νόημα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, είναι θέμα «ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών  και όχι θέμα εκδίκησης της Ελλάδας, γι αυτό  απαιτείται  πολιτική αντιμετώπιση  σε όλες  τις διαστάσεις : διπλωματική ,οικονομική και νομική» – μία δήλωση που ηχεί γλυκά στους ευρωπαίους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες, αλλά μόνο αθώα δεν είναι.

    Η απάντηση Κοτζιά

    Όσοι λένε ότι συζητάμε «Τσάμικο» είναι τρελαμένοι, αντέτεινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα δεν διαπραγματεύεται ούτε πρόκειται να διαπραγματευτεί ποτέ  ζήτημα Τσάμηδων.

    kotzias

    Σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Alpha, o κ. Κοτζιάς παραδέχθηκε ότι πριν από πέντε μήνες έστειλε non paper στην Αλβανία με προτάσεις συζήτησης διμερών θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι», εξήγησε, «μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το “Τσάμικο”. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε».

    Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί αυτόκλητων μεσολαβητών, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η Αθήνα ενημέρωσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά «δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς».

    Στον ίδιο τόνο με την αρχική αντίδραση του ΥΠΕΞ έναντι του κ. Χαν, ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε τον αυστριακό Επίτροπο πως «ανέφερε επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το Τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά».

    Το καταπληκτικό, όμως, κατέληξε ο υπουργός,  είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν, είτε λένε δημοσίως ψέματα και έρχονται τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο». «Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε ακόμη: Διχασμένη προσωπικότητα το ΥΠΕΞ! Χαστούκι στον Επίτροπο Χαν – Χάδι μέσω “κύκλων” στο Σουλτάνο Ερντογάν

    mononews_contest 1 year

     



    ΣΧΟΛΙΑ