ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΚΙΝΑΛ και Ν. Δημοκρατία συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις για την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης που δεν φρόντισε τα τελευταία τρία χρόνια να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση και αναζήτηση επενδυτή, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια βόμβα που απειλεί τη ΔΕΗ, την Εθνική Τράπεζα και την οικονομία.
«Πλέον όλα δείχνουν ότι πάνε για πτώχευση τη ΛΑΡΚΟ, γιατί δεν υπάρχει πια ενδιαφερόμενος επενδυτής να αγοράσει την εταιρεία εν λειτουργία» σημειώνει ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο οποίος τονίζει ότι συγκεντρώνει στοιχεία για να αναδείξει με εμπεριστατωμένη ερώτηση στη Βουλή το μέγεθος της ευθύνης της κυβέρνησης. «Τα στοιχεία που θα προσκομίσουμε είναι τέτοια που θα προκαλέσουν παρέμβαση εισαγγελέα, καθώς υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες».
Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει στοιχεία για τις ατασθαλίες, τα κοστολόγια και τα διοικητικά έξοδα με στόχο να αποδείξει την κακοδιαχείριση.
«Πώς δέχεται η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ ενώ δεν μπορούν να πληρώνει τη ρύθμιση που η ίδια έχει κάνει; Εχει ο κ. Παναγιωτάκης την κάλυψη του υπουργείου; Δεν διακινδυνεύει την ίδια τη ΔΕΗ με αυτή τη στάση του;»
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Σκρέκας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι συγκεντρώνει στοιχεία για ερώτηση στη Βουλή. «Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό 2016 και 2017, και σήμερα αποτελεί μια βόμβα».
Χρέη 280 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ σε σύνολο οφειλών 380 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τη μεγάλη βιομηχανία, τα 280 εκατ. ευρώ είναι χρέη της Λάρκο.
Η βιομηχανία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις πολυάριθμες ρυθμίσεις που έχουν γίνει από τη ΔΕΗ.
«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο αναβάλλεται η επίλυση του προβλήματος με τη ΛΑΡΚΟ κερδίζει χρόνο, όμως η εταιρεία και όλοι μαζί χάνουμε γιατί η εταιρεία μπαίνει μέσα κάθε μέρα και η πτώχευση έρχεται πιο κοντά. Τώρα πια έχουμε μπροστά μας αδιέξοδο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να μην σκάσει προεκλογικά η ΛΑΡΚΟ όμως ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα μετά…» σημειώνει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
«Φοβάμαι για τους εργαζόμενους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους οδηγήσει στη ανεργία. Εν λειτουργία κανείς δεν πάει πια να πάρει την εταιρεία. Τώρα τα σενάρια που συζητούνται είναι η πτώχευση της εταιρείας και μετά να αγοράσουν οι ιδιώτες ότι τους ενδιαφέρει.
Η λύση που βλέπουν τώρα για τη ΛΑΡΚΟ πια είναι η πτώχευση και αν γίνει κάτι τέτοιο είναι κύρια ευθύνη της κυβέρνησης» καταλήγει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Παρακολουθεί η Διεύθυνση Ανταγωνισμού
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βερστάγκερ στην Ελλάδα στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της ΛΑΡΚΟ για την οποία έχει εκδοθεί απόφαση της Κομισιόν που ζητά την άμεση ανάκτηση και επιστροφή 136 εκατ. ευρώ . Η απόφαση αυτή ακολούθησε καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση των εγγυήσεων που παρέσχε το Δημόσιο κατά τα έτη 2008, 2010 και 2011 αλλά και για τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου του 2009.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, οι κινήσεις αυτές δεν δικαιολογούνταν με όρους αγοράς και χαρακτηρίστηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Το 2014 εκδόθηκε απόφαση της Επιτροπής που ζητεί ωστόσο η υλοποίηση της απόφασης πάγωσε καθώς υπήρξε συμφωνία για σχέδιο πώλησης της εταιρείας μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών πώλησης για τα ιδιωτικά πάγια της εταιρείας και χωριστά για τα δημόσια μεταλλεία που έχουν παραχωρηθεί στη Λάρκο. Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν πρωθυπουργός χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα την πώληση της ΛΑΡΚΟ». Ενώ δεν είναι εθνικό έγκλημα η πτώχευσή της που θα πλήξει μετόχους και εργαζόμενους; Τα χρέη, οι υποχρεώσεις και οι ζημιές όμως συσσωρεύονται και διογκώνονται απειλώντας τη ΔΕΗ και το ίδιο το Δημόσιο.
Οι μέτοχοι που θα πληρώσουν τη νύφη
Στη μεγάλη βιομηχανία μέτοχοι είναι με 55,2% το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%. Η ΛΑΡΚΟ έχει οφειλές ύψους 61,6 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη λεγόμενη παλιά ΛΑΡΚΟ – έχει εκκαθαριστεί εδώ και 27 χρόνια -, ωστόσο εγείρονται διαρκώς απαιτήσεις.
Το 75% περίπου του κόστους λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ εξαρτάται από την πορεία της διεθνούς τιμής του νικελίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 η μέση τιμή του στο LME (χρηματιστήριο μετάλλων) ήταν 11.886 δολάρια ανά τόνο και το εμπορικό κόστος λειτουργίας της ελληνικής βιομηχανίας είχε εκτοξευτεί στα 16.627 δολάρια. Για το 2016 και 2017 δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία καθώς δεν έχει εκδοθεί ισολογισμός, ενώ το 2015 η ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ζημιές 79,4 έναντι 39,7 εκατ. ευρώ το 2014.
Τα μόνα στοιχεία που δόθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής το καλοκαίρι του 2018 μετά από ερώτηση του ΚΙΝΑΛ είναι ότι μείωσε το κόστος παραγωγής από τα 14.500 δολάρια τον τόνο στα 12.500 δολάρια. Εκείνη την περίοδο οι διεθνείς τιμές του μετάλλου ήταν στα 9.000 με 10.000 δολάρια. Η τιμή του νικελέιου φέτος έχει κινηθεί ψηλότερα, και τον Ιούνιο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας, στα 15.700 δολάρια τον τόνο ενώ τον Σεπτέμβριο έπεσε στα 12.200 δολάρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο εξώδικο της ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ: Πληρώστε αλλιώς…
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση του προσωπικού – Τι σηματοδοτεί η πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εθελοντική απασχόληση
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπόλικο παρασκήνιο με non paper «αγνώστου» προέλευσης στην υπόθεση Forthnet
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μπιλ Κλίντον
- Αντιπαράθεση μεταξύ Al Jazeera και Παλαιστινιακής Αρχής για τη δημοσιογραφική κάλυψη των συγκρούσεων στην Τζενίν
- Κατάρ: Να αρθούν τάχιστα οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας
- Πρώην σύμβουλος του Τραμπ: Είναι ανίκανος να συγκεντρωθεί, δεν διαβάζει, πολύ πιθανή διεθνής κρίση