Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

«Όχι» από Ιταλία στα έκτακτα οικονομικά μέτρα για το χρέος που ζητά η Κομισιόν

Gentiloni ιταλία Ρώμη

Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομικών ΕΕ, πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας

Καμία πρόθεση δεν έχει η Ιταλία να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα, όπως προτείνουν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο καλπάζει, έχοντας ήδη ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ της.

«Η Ιταλία δεν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα, υπάρχει ανάπτυξη», δήλωσαν ο υπ. Οικονομικών Πάντοαν και ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ιταλία δεν αρκούν καθώς το ιταλικό έλλειμμα δεν μειώνεται με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί. Η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στην πραγματική μείωση, είναι 0,2%. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση της Ρώμης πάντως δηλώνει αισιόδοξη και επιμένει ότι του χρόνου το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,5%, την ώρα που οι Βρυξέλλες περιορίζουν στις προβλέψεις στο 1,3% και υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία έχει την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών της Ένωσης.

Δεδομένα που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας ενόψει και των ιταλικών βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να στηθούν κάλπτες τον Μάρτιο, όπως θα προτιμούσαν ο Ματέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και αυτό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, διότι τον ερχόμενο Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν η Ρώμη θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές.