Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι κάτι νέο. Είναι μια πολιτική τουλάχιστον πενήντα ετών. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός που αποτυπώνεται με ακρίβεια στους δεκαέξι χάρτες που έφερε στη δημοσιότητα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κορυφώθηκε πρόσφατα με την εξωπραγματική και απαράδεκτη απαίτηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, κάτι που ετέθη από την Άγκυρα ως βασική προϋπόθεση για την αναγνώρισή της ελληνικής κυριαρχίας τους!

Μόλις δυο μέρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι προέβησαν σε δύο δηλώσεις, που μόνο ως δώρο μπορούν να χαρακτηριστούν για την Ελλάδα,  μιας και αναδεικνύουν διεθνώς τον σταθερά αναθεωρητικό και απειλητικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Ερντογάν.

1

Ο πρώτος δήλωσε ότι “Η Τουρκία εκτείνεται πέρα από τα σύνορά της και δεν μπορεί να περιορίζεται σε αυτά” και ο δεύτερος ότι “Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία στα νησιά και όπου πάει”, δήλωση που παραπέμπει σε απειλή σύγκρουσης. Πρόκειται για δηλώσεις «ζωτικού χώρου» παρόμοιες με εκείνες που εξέφραζε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν εισβάλει στην Ουκρανία θυμίζοντας τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Την ίδια στιγμή, εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια η χώρα μας απειλείται ευθέως με «casus belli»από την Τουρκία, σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, εξασκώντας το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Μιλώντας για το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολύ εύκολα ότι, όλες οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας, τόσο στο Αιγαίο όσο και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζονται σε παρερμηνεία και παραμόρφωση των κανόνων του.

Η Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν τόλμησε να θέσει κανένα από αυτά τα αθεμελίωτα επιχειρήματα, σε αντίθεση με όσα έλεγε όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρός της. Τον απέτρεψαν τόσο η καλή δουλειά και προετοιμασία που είχε γίνει από την ελληνική διπλωματία και βέβαια η σαθρή βάση των τουρκικών θέσεων που δεν μπορούν να σταθούν μπροστά στους ηγέτες  ενός σοβαρού οργανισμού, όπως το ΝΑΤΟ.

Αντιθέτως, αμέσως μετά την επιστροφή του στη χώρα του, ο Ταγίπ Ερντογάν, στη βολική «θεατρική σκηνή» της εσωτερικής πολιτικής, υιοθέτησε ξανά την απειλητική ρητορική θυμίζοντας, για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία του.

Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί από το ερντογανικό παιγνίδι του «Ντόκτορ Τζέκυλ και του Μίστερ Χάιντ».
Θα κρατήσει την ψυχραιμία και θα χαλυβδώσει την αποφασιστικότητά της, παραμένοντας σε εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα απαντηθεί αποτελεσματικά σε κάθε έκφραση και διάστασή του.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Ερντογάν… ψηφίζει Ελλάδα; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης – Όλο το παρασκήνιο