ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Telekom – Στο επίκεντρο τα επενδυτικά σχέδια ΟΤΕ, ύψους 3 δισ ευρώ και 5G
Ο πρωθυπουργός ίσως δεν θα θύμωνε τόσο πολύ με τον υπουργό του εάν η δημοσιοποίηση του βίντεο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και νυν δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, και τον μέχρι πρότινος υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό δεν συνέπιπτε με μια εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία.
Αλλά όταν, εκεί που δεν το περιμένει, προκύπτει μια συμπεριφορά που εκθέτει το κόμμα του και την κυβέρνησή του, την ώρα που αυτή αντιμετωπίζει πλήθος υπαρκτών κρίσεων και προβλημάτων, δεν έχει πολλά περιθώρια ούτε να κάνει τον επιεική ούτε να υποκριθεί ότι δεν είδε και δεν άκουσε.
Τα μέτωπα είναι πολλά, η κυβέρνηση έχει χάσει την ορμή που διέθετε την πρώτη περίοδο και εδώ και λίγες μέρες προσπαθεί να επιβάλει μια «θετική ατζέντα», όπως την ονομάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ξεχαστούν οι αποτυχίες και οι αδυναμίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάζεται πια ως χώρα-πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας, η διαχειριστική της ικανότητα βαθμολογήθηκε χαμηλά και στην πρόσφατη χιονόπτωση, ενώ οι υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν συγκρατούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ταυτόχρονα, η ΝΔ έχει αποκτήσει πολιτικό αντίπαλο που τη σφυροκοπά στο Κέντρο, το νέο ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο φαίνεται να αποτελεί εναλλακτική για αρκετούς ψηφοφόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή που η δεξιά πλευρά της διαμαρτύρεται για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα – στα νησιά με τις δομές, στον Έβρο και στην Α’ Αθήνας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο.
Εκλογολογία και …ρουσφετολογία
Σε αυτήν τη συγκυρία, την πιο αρνητική στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019, και ενώ καταβάλλει εντατική προσπάθεια για να βγει από αυτήν, διαψεύδοντας συνεχώς ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, έως και σενάρια για μία νέα κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου», στην περίπτωση που οι εκλογές οδηγήσουν σε πολιτική περιπλοκή – δηλαδή σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, δημοσιεύτηκε το βίντεο με τον Σπήλιο Λιβανό, τον Πέτρο Δούκα και τους κυνικούς κομπασμούς του για το πώς μοίραζαν λεφτά στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ηλεία το 2007, όταν ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Το αντικείμενο της σύσκεψης με τον υπουργό στη Σπάρτη ήταν οι αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό, γι’ αυτό και ο Πέτρος Δούκας θύμισε τις αποζημιώσεις στην Ηλεία, για τις οποίες κόμπασε ότι γύρισαν το «πολιτικό παιχνίδι» των εκλογών τότε, ενθαρρύνοντας προφανώς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Σπήλιο Λιβανό, να κάνουν το ίδιο για να το πιστωθούν.
Κι αν ο πρωθυπουργός μπορούσε να αγνοήσει τα λεγόμενα ενός νυν δημάρχου και πρώην μέλους της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο για τον υπουργό του, που επιδοκίμαζε ξεκάθαρα τον δήμαρχο Σπάρτης. Την στιγμή μάλιστα που μόλις έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις των αγροτών…
Καταρχάς ,το τελευταίο που είχε ανάγκη ήταν να βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό παρελθόν της ΝΔ, της πολιτικάντικης λογικής των «Γκρούεζων» (που υπηρέτησε και το ΠΑΣΟΚ), το οποίο κάνει κάθε κεντρώο ψηφοφόρο να σκέφτεται ότι «οι δεξιοί παραμένουν ίδιοι».
Με το ίδιους ώσπου «να’ ρθει η …ώρα»
Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρκετές διαφωνίες με τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, την οποία θεωρούσε λαϊκίστικη, ειδικά τη δεύτερη περίοδο και γι’ αυτό άλλωστε δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο (εμβληματικό στέλεχός της) για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση να αποπέμψει τον υπουργό του λοιπόν, είχε τον συμβολισμό της αποκήρυξης της διακυβέρνησης Καραμανλή, με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες στη βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι για το Μάτι δεν του άσκησε τόσο έντονη κριτική για τη διαχειριστική ανικανότητα, όσο για το σόου που στήθηκε την επόμενη μέρα και το οποίο φανέρωνε έλλειψη ενσυναίσθησης. Μια έλλειψη που ήταν προφανής και στο βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως τη Δευτέρα.
Πρόλαβαν αυτές οι κινήσεις μία νέα ζημιά στην εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης; Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι νέες δημοσκοπήσεις, θα δείξουν.
Σίγουρα όμως δεν ηρέμησαν τις ανησυχίες των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον κι όσο οι εκλογικοί χρησμοί ( «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους») συνεχίζονται, προβληματίζονται ακόμα περισσότερο. Και για τον χρόνο των εκλογών, και για το συνέδριο που ανακοινώθηκε για τις 6 Μαίου και για την …δική τους επανεκλογή.
Η επιλογή του Γιώργου Γεωργαντά στην θέση του Σπήλιου Λιβανού, έδειξε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ – έτσι το είδαν τα μέλη της, τουλάχιστον – ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να εντάξει στην κυβέρνηση «κομματικούς».
Τα «όνειρα» πολλών βουλευτών να υπουργοποιηθούν, ώστε να εξασφαλίζουν κατά το δυνατόν την επανεκλογή τους στις προσεχείς κάλπες, πήγαν …περίπατο!
Να σημειώσουμε εδώ ότι στις εκλογές με απλή αναλογική η ΝΔ, στην καλύτερη για αυτή περίπτωση, θα δει να μην επανεκλέγονται 25 με 35 βουλευτές της. Και με δεδομένο ότι δεν θα επανεκλεγούν όλοι οι σημερινοί βουλευτές, ενδέχεται στις πρώτες κάλπες που θα στηθούν να μην επανεκλεγούν και 40 έως 50 μέλη της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας…