ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την επανακατάθεση της τροπολογίας προκειμένου να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος “γυναικοκτονία” ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας παράλληλα “πυρά” στην Κυβέρνηση.
“Η alt right και η ελληνική της έκφραση, η ΝΔ, δεν δίνει μάχη ενάντια σε έναν όρο, αλλά ενάντια στα γυναικεία δικαιώματα”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος, επικαλούμενος τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε μιλήσει έγκαιρα για τον κίνδυνο όξυνσης της έμφυλης βίας. ΠΟΥ και ΟΗΕ αναγνωρίζουν τον όρο γυναικοκτονία και τις ειδικές σχέσεις εξουσίας πίσω από αυτό το έγκλημα. Η alt right και η ελληνική της έκφραση, η ΝΔ, δεν δίνει μάχη ενάντια σε έναν όρο, αλλά ενάντια στα γυναικεία δικαιώματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει ξανά τροπολογία για τη νομική κατοχύρωση του όρου. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετό και χρειάζεται να συνδυαστεί με τη συνολική αναβάθμιση των δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, την αλλαγή στη λειτουργία της αστυνομίας και μία συνολική μάχη για την αλλαγή αντιλήψεων μέσα στην κοινωνία. Είναι όμως ένα απαραίτητο βήμα”.
Νωρίτερα, στο ζήτημα αναφέρθηκε με ανάρτησή της στο Facebook και η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, επισημαίνοντας πως “Δεν γίνεται μία γυναίκα που καταγγέλλει κακοποιητικές συμπεριφορές στις Αρχές, να πρέπει μετά να επιστρέψει στον κακοποιητή της. Χρειάζονται δομές, ξενώνες, νομική αρωγή και ψυχολογική υποστήριξη”.
Αναλυτικά η ανάρτηση της Ρ. Σβίγκου: “Η 3η γυναικοκτονία σε 48 ώρες δεν αφήνει περιθώρια ολιγωρίας. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία έπρεπε να έχει γίνει χθες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανακαταθέσει την τροπολογία, την οποία δυστυχώς έχει απορρίψει ήδη δύο φορές η κυβέρνηση της ΝΔ τον τελευταίο χρόνο.
Αλλά η νομική κατοχύρωση δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Δεν γίνεται μία γυναίκα που καταγγέλλει κακοποιητικές συμπεριφορές στις Αρχές, να πρέπει μετά να επιστρέψει στον κακοποιητή της. Χρειάζονται δομές, ξενώνες, νομική αρωγή και ψυχολογική υποστήριξη.
Και πάνω από όλα, χρειάζεται ως Πολιτεία και ως κοινωνία να κάνουμε τα θύματα να νιώσουν ασφάλεια για να σπάσουν τη σιωπή, πριν είναι αργά.
Καμία μόνη, καμία λιγότερη”.
Διαβάστε επίσης